Νομός ΛέσβουΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Λέσβος (αποσαφήνιση).

Ο Νομός Λέσβου ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ήταν νησιωτικός νομός και περιελάμβανε τα τρία νησιά Λέσβος, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Είχε συνολική έκταση 2.154 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακτογραμμή μήκους 696 χιλιομέτρων και στην Απογραφή του 2001 είχε 109.118 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού ήταν η Μυτιλήνη.

Πίνακας περιεχομένων

Διοικητική Διαίρεση


Ο Νομός βρισκόταν στο βορειοανατολικό Αιγαίο κοντά στα παράλια της Τουρκίας, και ήταν ανέκαθεν ακριτικός νομός. Ανακηρύχθηκε νομός της Ελλάδας από το 1915, ενώ αντίστοιχα υπήρξαν κάποια έτη μεταβολές στην έκταση του νομού, αρχικά αποτελούνταν ο Νομός από έξι νησιά του βορείου Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ίμβρος, Τένεδος και Σαμοθράκη. Το 1923 επιστράφηκαν στην Τουρκία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Επίσης, η Σαμοθράκη αποσπάστηκε από τον Νομό Λέσβου και εντάχθηκε στο Νομό Έβρου και ο νομός πήρε τη γεωγραφική έκταση μέχρι το 2010, οπότε και καταργήθηκαν όλες οι νομαρχίες. Με το Σχέδιο Καλλικράτης που εφαρμόστηκε το 2011, ο Νομός Λέσβου μετονομάστηκε σε Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ενώ αντίστοιχα τα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος αποσπάστηκαν από τον Νομό Λέσβου που είχε ήδη καταργηθεί και εντάχθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου.

Διοικητικά ο Νομός Λέσβου χωριζόταν μέχρι το 1997, σε τέσσερις επαρχίες:

Επαρχία Έδρα Επαρχίας
Λήμνου Μύρινα
Μήθυμνας Μήθυμνα
Μυτιλήνης Μυτιλήνη
Πλωμαρίου Πλωμάρι

Το διάστημα 1915-1923 ανήκαν στον Νομό και οι επαρχίες Σαμοθράκης και Ίμβρου, ενώ στην Επαρχία Λήμνου ανήκε διοικητικά και η Τένεδος ως Κοινότητα.

Πόλεις και χωριά


Σχέδιο Καποδίστριας


Από το 1999 έως το 2010 ο νομός αποτελείτο από δεκαεπτά δήμους και μία κοινότητα (σε παρένθεση σημειώνονται οι πληθυσμοί των Απογραφών 2001/1991) :

Λέσβος

Λήμνος

Άγιος Ευστράτιος

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του πρώην νομού, δείτε επίσης Διοικητική διαίρεση νομού Λέσβου

Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου


Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
Περιφερειακή ενότητα
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Μυτιλήνη
Δήμοι 1
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Γεωγραφικό διαμέρισμα Νησιά Αιγαίου Πελάγους
Έκταση  
 • Συνολική 1.633 τ.χλμ
 • Κατάταξη 38η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 86.436[1] (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 40η
 • Πυκνότητα 52,94 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 36η
ISO 3166-2 83
Ταχ. κώδικες 69* **
Πιν. αυτοκινήτων ΜΥ*
Ιστότοπος http://www.lesvos.gr/

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ο πρώην νομός διαιρέθηκε σε δύο περιφερειακές ενότητες, την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και την Π.Ε. Λήμνου, στην οποία περιελήφθη ο Άγιος Ευστράτιος. Η Π.Ε. Λέσβου έχει έκταση 1.633 τ. χλμ και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε 86.436 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Παραπομπές


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι


Τουριστικός Οδηγός Λέσβου : https://web.archive.org/web/20060613040052/http://www.visitlesvos.gr/

Κατηγορίες: Νομός Λέσβου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:43:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.