Νομός ΛάρισαςΛάρισα
Περιφερειακή ενότητα
Θέση της Π.Ε. Λάρισας στο χάρτη της Ελλάδας.
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Λάρισα
Δήμοι 7
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλία
Έκταση  
 • Συνολική 5.387 τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 284.325 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 10η
 • Πυκνότητα 52.8 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 37η
ISO 3166-2 GR-42
Ταχ. κώδικες 40* **, 41* **
Πιν. αυτοκινήτων ΡΙ*, ΡΡ*, ΡΤ*
Ιστότοπος http://www.thessaly.gov.gr/

Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λάρισας είναι μια από τις 52 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας που καταργήθηκαν μετά την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, οπότε συστάθηκε η που αποτελεί πλέον μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η Π.Ε. Λάρισας ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα είναι μία από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας και η δεύτερη σε έκταση της χώρας. Έχει έκταση 5.387 τ.χλμ. και πραγματικό πληθυσμό 284.325 κατοίκους (απογραφή 2011).

Πρωτεύουσα της Π.Ε. Λάρισας είναι η ομώνυμη πόλη.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφική εξέταση


Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λάρισας συνορεύει με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης και την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Γρεβενών στα ΒΔ, με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας στα ΒΑ, με τον Θερμαϊκό Κόλπο Ανατολικά, με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μαγνησίας στα ΝΑ, με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Φθιώτιδας στα Νότια, με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καρδίτσας στα ΝΔ και με την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Τρικάλων στα Δυτικά.

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο ελληνικό βουνό βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού. Το όρος Όσσα βρίσκεται στα ανατολικά, στις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την Πίνδο, διασχίζει την περίφημη Κοιλάδα των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Όσσας και εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Το βορειότερο τμήμα του νομού καλύπτεται από δάση, ενώ το μεγαλύτερό του τμήμα είναι πεδινό. Το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας βρίσκεται στο Νομό Λάρισας.

Το κλίμα του νομού είναι κυρίως μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Ο χειμώνας είναι πιο βαρύς στις ορεινές περιοχές. Η Λάρισα συγκαταλέγεται στις πιο ζεστές περιοχές της Ελλάδας κατά τους θερινούς μήνες.

Διοικητική διαίρεση


Από το 2011, με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο Νομός Λάρισας αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (με έδρα τη Λάρισα) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων από 28 σε 7, όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Αγιάς Αγιά 11.470
Ελασσόνας Ελασσόνα 32.121
Κιλελέρ Νίκαια (Ιστορική έδρα: Κιλελέρ) 20.854
Λαρισαίων Λάρισα 162.591
Τεμπών Μακρυχώρι (Ιστορική έδρα: Αμπελάκια) 13.712
Τυρνάβου Τύρναβος 25.032
Φαρσάλων Φάρσαλα 18.545

Διοίκηση


Νομάρχες Λάρισας

Αντιπεριφερειάρχες

Παραπομπές


Κατηγορίες: Νομός Λάρισας


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:54:05 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.