Νομός ΚαστοριάςΠεριφερειακή Ενότητα Καστοριάς
Περιφερειακή ενότητα

Έμβλημα
Θέση της Π.Ε. Καστοριάς στο χάρτη της Ελλάδας.
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Καστοριά
Δήμοι 3
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Σαββόπουλος
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Δυτική Μακεδονία
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Έκταση  
 • Συνολική 1.727 τ.χλμ
 • Κατάταξη 35η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 50.322 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 49η
 • Πυκνότητα 29,25 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. ?
ISO 3166-2 GR-56
Ταχ. κώδικες 52* **
Πιν. αυτοκινήτων ΚΤ*
Ιστότοπος https://kastoria.pdm.gov.gr

Ο νομός Καστοριάς ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ένας από τους τέσσερις της δυτικής Μακεδονίας, ενώ από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Είχε πληθυσμό 50.322 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011.

Συνορεύει βόρεια με τον νομό Φλώρινας, στα νοτιοανατολικά με τον νομό Κοζάνης και στα νότια και νοτιοδυτικά με τους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων, αντίστοιχα. Στα δυτικά συνορεύει με τη Αλβανία. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καστοριά.

Πίνακας περιεχομένων

Γενική περιγραφή


Έχει έκταση 1.720 τετ. χλμ. Είναι νομός κυρίως ορεινός και ημιορεινός σε ποσοστό 60,2 % και 28,9 % αντίστοιχα, ενώ οι πεδινές εκτάσεις, φτάνουν σε ποσοστό μόλις το 10,5% και περιορίζονται στο κεντρικό τμήμα του νομού. Οι πεδινές περιοχές είναι πιο πυκνοκατοικημένες, όπου εντοπίζονται οι βιοτεχνικές μονάδες μεταποίησης γούνας και τυποποίησης τροφίμων, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες με τον εμπορικό τομέα και η εντατική αγροτική παραγωγή. Οι ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι οι πιο αραιοκατοικημένες, τάση που τα τελευταία χρόνια τείνει με αργό ρυθμό να αναστραφεί.

Διοικητική διαίρεση


Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο νομός Καστοριάς αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς(με έδρα την Καστοριά) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων από 12 σε 3 όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Καστοριάς Καστοριά 35.874
Νεστορίου Νεστόριο 2.646
Ορεστίδος  Άργος Ορεστικό 11.802

Σημαντικά αστικά κέντρα εκτός από τη Καστοριά (13.387 κάτ.) και το Άργος Ορεστικό (7.473 κάτ.) είναι οι Μανιάκοι (3.055 κάτ.) και η Μεσοποταμία (2.099 κάτ.). Άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι το Μαυροχώρι (1.287 κάτ.), η Κορησός (998 κάτ.), το Νεστόριο (865 κάτ.) και το Δισπηλιό (976 κάτ.).

Επαρχιακό οδικό δίκτυο


ΟικισμοίΟι οικισμοί του Νομού Καστοριάς, μπορούν να διακριθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:[1]

Νομός Καστοριάς - Είδος οικισμών
Αστικός Ημιαστικός Αγροτικός Σύνολο
Δομή πληθυσμού κατά είδος γεωγραφικής περιοχής 1 1 62 64
Πεδινός Ημιορεινός Ορεινός Σύνολο
Δομή πληθυσμού κατά υψομετρική θέση 12 22 30 64

Παραπομπές


  1. Όπως δημοσιεύτηκε στον τόμο απογραφής πληθυσμού και κατοικιών του 1971, σ. 355 .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς

Δήμος Καστοριάς


ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

i. Ιστοσελίδες

ii. Εφημερίδες

Φωτογραφία

Κατηγορίες: Νομός Καστοριάς


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:16:28 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.