Νομός Καρδίτσας


(Ανακατεύθυνση από Νομός_Καρδίτσης)


Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
Νομός Καρδίτσας
Περιφερειακή ενότητα
Θέση της Π.Ε. Καρδίτσας στον χάρτη της Ελλάδας
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Καρδίτσα
Δήμοι 6
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Νούσιος
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλία
Έκταση  
 • Συνολική 2.637 τ.χλμ
 • Κατάταξη 19η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός
113.544 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 31η
 • Πυκνότητα 83,54 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 45η
ISO 3166-2 GR-41
Ταχ. κώδικες 43* **
Πιν. αυτοκινήτων ΚΑΒ,ΚΑΕ,ΚΑΖ,ΚΑΗ, ΚΑΚ,ΚΑΜ,ΚΑΝ
Ιστότοπος www.thessaly.gov.gr

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ( Νομός Καρδίτσας έως την 31η Δεκεμβρίου 2010) είναι μία από τις 74 Περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά, αλλά και διοικητικά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί μία από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας. Έχει έκταση 2.576 τ.χλμ. και πληθυσμό 113.070 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.[1]

Πρωτεύουσα της Π.Ε. είναι η ομώνυμη πόλη της Καρδίτσας με πληθυσμό 32.031 κατοίκους. Ο πρώην Νομός Καρδίτσας συστάθηκε το 1944 (ΦΕΚ Α΄ 82/1944), αποτελώντας μετεξέλιξη της Επαρχίας Καρδίτσας, που μέχρι τότε υπαγόταν στον Νομό Τρικάλων. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 μετονομάσθη σε Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Στην Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται η Λίμνη Πλαστήρα, της οποίας το φράγμα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Καρδίτσας.

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών της Π.Ε. Καρδίτσας, δείτε επίσης Διοικητική διαίρεση νομού Καρδίτσας.

Πίνακας περιεχομένων

Γνωστά πρόσωπα


Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έλκουν την καταγωγή τους ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο ηθοποιός και λογοτέχνης Νίκος Μπίνας, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, ο συνθέτης και πρόεδρος της ΕΡΤ από το 2015 έως το 2017 Διονύσης Τσακνής, οι ζωγράφοι Γιώργος Βαλταδώρος και Δημήτρης Γιολδάσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Θάνος, ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ο καλαθοσφαιριστής Γιάννης Μπουρούσης,ο κωμικός Γιώργος Μητσικώστας, η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου, η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ, ο προπονητής ποδοσφαίρου Σάκης Τσιώλης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Γεωγραφία


Η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται στη νοτιοδυτική Θεσσαλία και δεν βρέχεται από θάλασσα. Η ανατολική πλευρά της καταλαμβάνει μέρος της μεγάλης Θεσσαλικής πεδιάδος, ενώ στη δυτική κυριαρχούν τα μεγαλόπρεπα Άγραφα με τις πανύψηλες κορυφές τους να αγγίζουν τον ουρανό. Στο μέσον περίπου της περιφερειακής ενότητας, βρίσκεται η λίμνη Πλαστήρα, με το ομώνυμο φράγμα, έμπνευση του Καρδιτσιώτη πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα. Πολλά ρέματα και μικρά ποτάμια διαρρέουν τον κάμπο (Καράμπαλης, Καλέντζης, Φαρσαλιώτης, Σοφαδίτικος), με κυριότερο τον παραπόταμο του Πηνειού Ενιπέα.

Η Π.Ε. Καρδίτσας συνορεύει με την Π.Ε. Τρικάλων στα βόρεια, την Π.Ε. Λάρισας στα ανατολικά, την Π.Ε. Φθιώτιδος στα νοτιοανατολικά, την Π.Ε. Ευρυτανίας στα νότια, την Π.Ε. Άρτας στα δυτικά και ένα ελάχιστο κομμάτι με την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στα νοτιοδυτικά.

Τα υψηλότερα όρη και οι κορυφές των Αγράφων

(η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, βορείων -Καρδίτσας- και νοτίων -Ευρυτανικών-, στην οποία κατά μία εκδοχή προσάραξε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας μετά τον κατακλυσμό του Δία)

Ποτάμια και ρέματα

Τα μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα


Διοίκηση


Διατελέσαντες νομάρχες

Κύριο λήμμα: Κατάλογος νομαρχών Καρδίτσας

Διατελέσαντες αντιπεριφερειάρχες


Εξωτερικοί σύνδεσμοι  1. «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2017. Κατηγορίες: Νομός Καρδίτσας


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:50:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.