Νομός ΙωαννίνωνΙωάννινα
Περιφερειακή ενότητα
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Ιωάννινα
Δήμοι 8
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Σιαράβας
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ήπειρος
Γεωγραφικό διαμέρισμα Ήπειρος
Έκταση  
 • Συνολική 5.000 τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 167.901 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 15η
 • Πυκνότητα 33,64 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 56η
Ταχ. κώδικες 44* **, 45* **
Πιν. αυτοκινήτων ΙΝ*, ΙΙ*

Ο Νομός Ιωαννίνων ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και μία από τις τέσσερις της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδας και καταλαμβάνει τη μισή περίπου έκταση του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου, και βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Συνορεύει βόρεια με την Αλβανία (με τους Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς), δυτικά με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, νότια με τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας και Άρτας και ανατολικά με τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Καστοριάς και Τρικάλων. Άρχων του Νομού ήταν ο εκάστοτε νομάρχης Ιωαννίνων. Πρωτεύουσα του νομού, μοναδική πόλη και οικονομικό κέντρο είναι τα Ιωάννινα. Άλλες σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά είναι η Κόνιτσα, το Μέτσοβο, η Ζίτσα, οι Καλαρρύτες, η Αρχαία Δωδώνη, τα Ζαγοροχώρια και το Δελβινάκι. Είναι κυρίως ορεινός νομός.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Πολιτική ιστορία

Διοικητικά ο Νομός Ιωαννίνων χωριζόταν μέχρι το 1997 σε τέσσερις επαρχίες:

Επαρχία Έδρα Επαρχίας
Δωδώνης Ιωάννινα
Κόνιτσας Κόνιτσα
Μετσόβου Μέτσοβο
Πωγωνίου Δελβινάκι

Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων


Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο νομός Ιωαννίνων αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (με έδρα τα Ιωάννινα) της Περιφέρειας Ηπείρου. Με την συνένωση και συγχώνευση των Δήμων όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:[1]

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Βορείων Τζουμέρκων Πράμαντα 5.714
Δωδώνης Αγία Κυριακή 9.693
Ζαγορίου Ασπράγγελοι 3.724
Ζίτσας Ελεούσα 14.766
Ιωαννιτών Ιωάννινα 112.486
Κόνιτσας Κόνιτσα 6.362
Μετσόβου Μέτσοβο 6.196
Πωγωνίου Καλπάκι (Ιστορική έδρα: Δελβινάκι) 8.960

Κατάλογος Ποταμών του Νομού Ιωαννίνων


Ποταμός Μήκος (χλμ.) Κύριες Πηγές Εκβολές
1 Αχελώος
220
Βόρεια Πίνδος
Ιόνιο
2 Θύαμις (Καλαμάς)
115
Δούσκο
Ιόνιο
3 Άραχθος
110
Βόρεια Πίνδος
Αμβρακικός
4 Λούρος
80
Τόμαρος
Αμβρακικός
5 Αώος
70 (260)[2]
Λύγκος, Βόρεια Πίνδος
Αδριατική

Πρόσβαση και Μεταφορές


Η πρόσβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων γίνεται κατά κύριο λόγο οδικώς. Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων πραγματοποιούνται με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και τα ράδιο ΤΑΞΙ Ιωαννίνων.

Πρόσβαση

Μέσα ενημέρωσης


Τηλεόραση
Ραδιόφωνο
Εφημερίδες-Περιοδικά
Βήμα Τηλεόραση:
Ήπειρος TV1:
ITV:

Παραπομπές


  1. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού », σελ. 10561 έως 10578 (σελ. 87 έως 104 του pdf). Σε μορφή Excel «Πίνακας αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ Πληθυσμού-Απογραφής 2011 » στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ . Αρχειοθετήθηκε 24/11/2017. Ανακτήθηκε 09/01/2018.
  2. Αναφέρεται το τμήμα του ποταμού στο ελληνικό έδαφος και σε παρένθεση το συνολικό μήκος του ποταμού

Κατηγορίες: Νομός Ιωαννίνων


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:53:11 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.