Νομός ΖακύνθουΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Ζάκυνθος (αποσαφήνιση).
Ζακύνθου
Περιφερειακή ενότητα
Θέση της Ζακύνθου στην Ελλάδα.
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Ζάκυνθος
Δήμοι 1
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γεωγραφικό διαμέρισμα Επτάνησα
Έκταση  
 • Συνολική 407 τ.χλμ
 • Κατάταξη 53η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 40.759 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 51η
 • Πυκνότητα 100,5 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 13η
ISO 3166-2 GR-21
Ταχ. κώδικες 29* **
Πιν. αυτοκινήτων ZA
Ιστότοπος zante.gr

Ο Νομός Ζακύνθου αποτελεί έναν από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ιόνιων νησιών. Κατά την εφαρμογή του Προγράμματος 'Καλλικράτης', το 2010, μετονομάστηκε σε Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, χωρίς να υποστεί αλλαγές στα διοικητικά της όρια, ενώ αποτελεί πλέον μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ελλάδας και αποτελείται από το νησί της Ζακύνθου και κάποια μικρότερα νησιά κοντά σε αυτό, με κυριότερο τις Στροφάδες, εντός του συμπλέγματος των Επτανήσων, στο Ιόνιο πέλαγος.

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά στοιχεία


Καταλαμβάνει μία έκταση 406 χλμ² και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 40.758 κατοίκους.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ζακύνθου, με πληθυσμό 9.772 κατοίκους (2011), και η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ιονίων Νήσων.

Στον νομό υπάρχει το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999, και το οποίο περιλαμβάνει τον Κόλπο του Λαγανά. Είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα και έχει σκοπό την προστασία του είδους. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι το πρώτο πάρκο τέτοιου είδους που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο.

Κλίμα


Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως ως εύκρατο μεσογειακό. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο, ενώ γενικότερα υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια σε όλη την διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα την άνοιξη και περισσότερο το καλοκαίρι.

Δημογραφικά


Κατά την Απογραφή του 2001, ο Νομός Ζακύνθου αριθμούσε 39.957 κατοίκους, με την πυκνότητα πληθυσμού να ανέρχεται σε 96,11 κάτ./χλμ².

Προσωπικότητες


Δείτε επίσης


Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε: Διοικητική διαίρεση νομού Ζακύνθου.

ΠαραπομπέςΕξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Νομός Ζακύνθου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:51:02 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.