Νομός ΑττικήςΝομός Αττικής
Η θέση του νομού στην Ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα:Ελλάδα
Περιφέρεια:Αττική
Νομάρχης:Οι νομαρχίες
καταργήθηκαν στις
31 Δεκεμβρίου 2010
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα:Στερεά Ελλάδα
Πελοπόννησος
Επτάνησα
Αριθμός επαρχιών:7
Πρωτεύουσα:Αθήνα
Άλλα
Ταχυδρομικοί κώδικες:10* **
11* **
12* **
13* **
14* **
15* **
16* **
17* **
18* **
19* **
Τηλεφωνικοί κωδικοί:21 (Αθήνα & Περίχωρα)
2263 (Βίλια)
229x (Υπόλοιπο Νομού)
2736 (Κύθηρα)
Πινακίδες αυτοκινήτων:Ι**,Ζ**,Υ**,Χ**.

Ο Νομός Αττικής αποτελούσε για πολλά χρόνια νομό της Ελλάδας. Αρχικά υπήρξε μέρος του νομού Αττικής και Βοιωτίας που συστάθηκε με την διοικητική διαίρεση του 1833. Αποτέλεσε ξεχωριστό νομό για πρώτη φορά στο διάστημα 1899-1909 και για δεύτερη φορά το 1943 με τον οριστικό διαχωρισμό του νομού Αττικής και Βοιωτίας (ΦΕΚ 223Α/26-7-1943).[1] Το 1964 αποσπάστηκε από τον νομό ο δήμος Πειραιώς με τους γειτονικούς του δήμους από την επαρχία Αττικής του νομού Αττικής καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα συγκροτώντας τον νομό Πειραιώς. Το 1972 ο νομός Πειραιώς καταργήθηκε και ενώθηκε ξανά με τον νομό Αττικής (ΦΕΚ 66Α - 08/05/1972).[2]

Ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια της Αττικής και ήταν ο μόνος νομός που χωριζόταν σε 4 νομαρχίες, λόγω του τεράστιου πληθυσμού που συγκέντρωνε. Πρωτεύουσά του νομού ήταν η Αθήνα.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία


Η Αττική συνορεύει στα δυτικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια με το νομό Βοιωτίας και στα νοτιοδυτικά με το νομό Αργολίδας, ενώ στα νότια και ανατολικά βρέχεται από τον Σαρωνικό κόλπο και τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και στα δυτικά από τον Κορινθιακό.

Πολιτική ιστορία

Διοικητικά η Αττική χωριζόταν από το 1972 μέχρι το 1997 σε επτά επαρχίες. Οι 4 (Αίγινας, Αττικής, Μεγαρίδας και Πειραιώς) ανήκαν γεωγραφικά στην Στερεά Ελλάδα, οι 2 επαρχίες της Αργολικής χερσονήσου (Τροιζηνίας και Ύδρας) ανήκαν γεωγραφικά στην Πελοπόννησο ενώ η Επαρχία Κυθήρων ανήκε γεωγραφικά στα Επτάνησα. Αναλυτικά:

Επαρχία Έδρα Επαρχίας
Αίγινας Αίγινα
Αττικής Αθήνα
Κυθήρων Χώρα Κυθήρων
Μεγαρίδας Μέγαρα
Πειραιώς Πειραιάς
Τροιζηνίας Πόρος
Ύδρας Ύδρα

Η Αττική σε αριθμούς


Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι


  1. «Αττική - infomust.gr» . infomust.gr - Ανακαλύψτε τις ομορφιές της Ελλάδας!. http://infomust.gr/%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-13. Κατηγορίες: Νομός Αττικής


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:38:07 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.