Νομός ΈβρουΈβρου
Περιφερειακή ενότητα
Χώρα  Ελλάδα
Πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη
Δήμοι 5
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Πέτροβιτς
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκη
Έκταση  
 • Συνολική 4.246[1] τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 147.947[2] (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 22η
 • Πυκνότητα 34,88 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 54η
Ταχ. κώδικες 68* **
Πιν. αυτοκινήτων ΕΒ*, ΜΧ* (Αλεξανδρούπολη), ΟΡ* (Ορεστιάδα)
Ιστότοπος http://www.peevrou.eu

Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος[3].

Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ.[4] από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα[5]. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Ως μέρος της δυτικής Θράκης, η επικράτεια του νομού Έβρου ακολουθεί την μοίρα ολόκληρης της δυτικής Θράκης. Το 1821, περιοχές του Έβρου επαναστάτησαν, όπως τα Λάβαρα και η Σαμοθράκη. Ωστόσο η ενσωμάτωση στην Ελλάδα δεν ήρθε παρά μόνο το 1920, όταν η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να παραδώσει την Θράκη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την συνθήκη του Νεϊγί-συρ-Σεν. Αρχικά ήταν μέρος του νομού Θράκης αλλά ο νομός διαιρέθηκε το 1930 στους σημερινούς νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922, στον Έβρο κατέφθασαν πολλοί πρόσφυγες και χτίστηκαν νέες πόλεις όπως η Ορεστιάδα. Η κοιλάδα του ποταμού Έβρου έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, ιδιαίτερα τα έτη 1997, 2005 και 2006.

Γεωγραφία


Ο Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας. Αποτελεί μέρος του γεωγραφικού διαμερίσματος Θράκης (δυτική Θράκη), και περιλαμβάνει τη νήσο Σαμοθράκη στο βόρειο Αιγαίο. Ο νομός έχει μήκος περίπου 150 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο (εξαιρουμένης της Σαμοθράκης). Το πλάτος του νομού κυμαίνεται από 70 έως 100 χιλιόμετρα από ανατολή προς δύση. Οι σημαντικότεροι ποταμοί είναι ο Έβρος και ο παραπόταμός του, Άρδας.

Η οροσειρά Ροδόπη καλύπτει τα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού. Στα νότια ο νομός βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Η κοιλάδα του Έβρου είναι επίπεδη, ωστόσο η νήσος Σαμοθράκη είναι ορεινή.

Τα παραλιακά τμήματα του νομού έχουν κυρίως μεσογειακό κλίμα, ενώ τα βορειότερα τμήματα και τα ορεινά έχουν ψυχρότερο ηπειρωτικό κλίμα.

Οικονομία


Ο Έβρος είναι ένας νομός πεδινός αφού μόνο το 10,3% είναι ορεινοί όγκοι, έναντι των εκτεταμένων πεδιάδων που καταλαμβάνουν το 62,4% της έκτασης του, μεγάλο μέρος των οποίων καλλιεργείται. Στην καλλιέργεια συμβάλλει η ύπαρξη του ποταμού Έβρου, των παραποτάμων του και πλήθος αρδευτικών καναλιών.

Γεωργία και Κτηνοτροφία

Στην περιφέρεια του νομού και κυρίως στα χωριά, κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια γης και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ατομικά και συλλογικά μέσω των τοπικών συνεταιρισμών. Οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και τεύτλα. Η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη σε σπουδαιότητα απασχόληση των κατοίκων της περιφέρειας του νομού, εντούτοις υπάρχει μεγάλη πτώση στον τομέα. Παλιότερα ο Έβρος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα[4].

Παροχή Υπηρεσιών

Σήμερα ο τριτογενής τομέας παραγωγής αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του έναντι της πρωτογενούς παραγωγής. Έτσι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και κυρίως νέοι στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη στον νομό. Στα παράλια του κατασκευάζονται συνεχώς νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αυξάνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη σε αριθμό κλινών και σε ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται οι δύο προστατευόμενες περιοχές, το δάσος της Δαδιάς και ο υγροβιότοπος του ποταμού Έβρου, δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα. Στην περιοχή του ποταμού Άρδα κάθε χρόνο διοργανώνεται συνάντηση νέων[6].

Αξιοθέατα


Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νομού είναι[7][8]:

Παραλίες

Οι παραλίες του Έβρου βρέχονται από το Θρακικό Πέλαγος σε ακτογραμμή 25 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το Δέλτα του Έβρου έως τη Ζώνη της αρχαίας Μεσημβρίας. Σε αυτές εντάσσονται και οι παραλίες της Σαμοθράκης, καθώς ανήκει αυτή διοικητικά στο νομό Έβρου και είναι το μόνο νησί της Θράκης.

 1. Αγία Παρασκευή-Κυανή Ακτή, στη Μάκρη (βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία)
 2. Δημοτική Παραλία ΕΟΤ (βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία)
 3. Παραλία Δικέλλων
 4. Παραλία Νέας Χηλής
 5. Κόκκινα Βράχια
 6. Μεταμόρφωση του Σωτήρος, 2 χιλιόμετρα από τα ιαματικά λουτρά Τραΐανούπολης
 7. Σκορπιός
 8. Παραλία Μεσημβρίας
 9. Ντεμίρ Αλί (Άη Γιώργης), στη Μάκρη
 10. Παχιά Άμμος, στη Σαμοθράκη
 11. Βάτος, στη Σαμοθράκη
 12. Κήποι, στη Σαμοθράκη
 13. Πύργος του Φονιά, στη Σαμοθράκη
 14. Καρκάνης, στη Σαμοθράκη

Διοικητική διάρθρωση


Ο Νομός χωρίζεται σε 5 δήμους οι οποίοι είναι οι εξής: Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Ορεστιάδας, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Σουφλίου και Δήμος Σαμοθράκης[9]. Στο νομό Έβρου λειτουργούν 6 τελωνεία: των Κήπων, Καστανιών, Πυθίου (σιδηροδρομικά) για την Τουρκία και τα τελωνεία Δικαίων, Ορμένιου και Κυπρίνου (2007) για την Βουλγαρία[10].

Μεταφορές


Οι κύριοι δρόμοι στον νομό Έβρου είναι οι παρακάτω:

Μια σιδηροδρομική γραμμή συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Θεσσαλονίκη μέσω Κομοτηνής, Ξάνθης και Δράμας. Μια άλλη γραμμή συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ της Βουλγαρίας μέσω Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ενώ μια άλλη γραμμή συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Ουζουνκιοπρού της Τουρκίας.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, εσωτερικές πτήσεις. Το οδικό δίκτυο στον νομό Έβρου είναι ανεπτυγμένο.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εκτελεί δρομολόγιο από και προς τη Σαμοθράκη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Παραπομπές


 1. Πίνακας αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ Πληθυσμού κατά αστικότητα, ορεινότητα, έκταση (σύνδεσμος για μεταφόρτωση)
 2. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011 », σελ. 10486 (σελ. 12 του pdf)
 3. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 311, τομ. 10. 
 4. 4,0 4,1 «Γεωγραφική θέση» . www.peevrou.eu. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
 5. «Ιστορία Νομού Έβρου» . www.peevrou.eu. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
 6. «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΡΔΑΣ - ARDAS FESTIVAL» . ardasfestival.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
 7. «Περιφερειακή Ενότητα Έβρου - Τουρισμός στον Έβρο» . 
 8. e-evros.gr. «Οι φυσικές ομορφιές» . e-evros.gr (στα GREEK). Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 9. «Δήμοι. Σύσταση δήμων. ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ -» . Καλλικράτης (στα Αγγλικά). 26 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
 10. «Βρήκα Τελωνεία Έβρου . Στο www.vrisko.gr βρίσκεις ό,τι ψάχνεις!» . https://www.vrisko.gr/dir/teloneia/ebroy/. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)

Κατηγορίες: Νομός Έβρου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:42:22 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.