Αντίπαπας Νοβατιανός


(Ανακατεύθυνση από Νοβατιανός)


Αντίπαπας Νοβατιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση220[1]
Φρυγία
Θάνατος258[2][1]
Ρώμη
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπρεσβύτερος
θεολόγος
καθολικός ιερέας
συγγραφέας[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιπάπας (251–258, Πάπας Κορνήλιος)

Ο Nοβατιανός, Ναυάτος ή και Νοουάτος[4] (περ. 220258) ήταν εκκλησιαστικός συγγραφέας και ιερέας που διετέλεσε αντίπαπας μεταξύ των ετών 251 και 258.[5]

Βιογραφία


Καταγόταν από την Βόρεια Αφρική ή τη Φρυγία. Γεννήθηκε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον και λέγεται ότι βαπτίστηκε Χριστιανός αφού πρώτα είχε προσβληθεί από σοβαρή ασθένεια. Μάλιστα μετά την ανάρρωσή του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος[6]. Λόγω της μόρφωσής του απέκτησε γρήγορα σημαντική θέση ανάμεσα στη χριστιανική κοινότητα της Ρώμης και θεωρείτο το 251 ένα από τα επικρατέστερα πρόσωπα για την κατάληψη της θέσης του επισκόπου Ρώμης, την οποία τελικά κατέλαβε ο Κορνήλιος.[6]

Υπήρξε σημαντικός θεολόγος και συγγραφέας, ο πρώτος Ρωμαίος θεολόγος που χρησιμοποίησε τη λατινική γλώσσα, σε μια εποχή που υπήρχε συζήτηση για το πώς να να αντιμετωπισθούν οι χριστιανοί που είχαν ολισθήσει και ήθελαν να επιστρέψουν, και το θέμα της μετάνοιας. Χειροτονήθηκε πάπας από τρεις επισκόπους το 251, υιοθέτησε μια πιο αυστηρή θέση από τον επίσημο Πάπα, τον Κορνήλιο. Ο Νοβατιανός λίγο μετά αφορίσθηκε: η σχισματική εκκλησία την οποία ίδρυσε επέζησε για αρκετούς αιώνες (βλέπε Νοβατιανισμός). Ο Νοβατιανός πέθανε, ίσως μαρτύρησε, κατά τη διάρκεια ενός διωγμού.

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 1,2 Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas. 24731 .
  2. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 118786474 . Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Ιταλικά) Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture. SISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  4. Ν. Ματσούκας, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β', 2009, Πουρναράς, σσ. 389, 390.
  5. «Novatian» . Encyclopædia Britannica. 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2008. 
  6. 6,0 6,1 Παναγιώτου Κ. Χρήστου, Εκκλησιαστική Γραμματολογία, Πατέρες και θεολόγοι του Χριστιανισμού, εκδοτικός οίκος Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη 2005, τόμος Α', σ. 137.

Eξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Αντίπαπες | Επίσκοποι του 3ου αιώνα


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:57:47 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.