Νικόλαος Μάρτης
Νικόλαος Μάρτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1915 (106 ετών)
δήμος Παγγαίου
Θάνατος13  Νοεμβρίου 2013[1]
Μουσθένη Καβάλας[2]
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
δικηγόρος
ιστορικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕθνική Ριζοσπαστική Ένωσις, Νέα Δημοκρατία και Ελληνικός Συναγερμός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Βιομηχανίας της Ελλάδας
Υπουργός Βορείου Ελλάδος
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης
Έλληνας υφυπουργός Εμπορίου‎
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Καβάλας)
ΒραβεύσειςΠολεμικός Σταυρός Γ' Τάξεως
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα

Ο Νικόλαος Μάρτης του Κωνσταντίνου (Μουσθένη Καβάλας, 1 Ιανουαρίου 191512 Νοεμβρίου 2013) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, πολλές φορές βουλευτής. Είχε θητεύσει υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Βιομηχανίας και υπουργός Β. Ελλάδος.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1946. Αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός. Επανεκλέχθηκε στην ίδια περιφέρεια με την τότε Ε.Ρ.Ε. το 1956, το 1958, το 1961, το 1963 και, αργότερα, το 1974 και 1977 με τη Νέα Δημοκρατία. Στις παραπάνω περιόδους διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Β. Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Ο Νικόλαος Μάρτης είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επί 7 χρόνια (83 μήνες). Με την εισβολή των Γερμανών διέφυγε μέσω του Αγίου Όρους σε νήσους απ΄ όπου και πέρασε στο Τσεσμέ και από εκεί έφθασε στην Αίγυπτο (Ιούνιος 1941). Συμμετείχε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν με την 1η Ελληνική Ταξιαρχία και του Ρίμινι (Ιταλίας) με την 3η Ορεινή Ταξιαρχία. Στο κίνημα του Δεκεμβρίου 1944 έλαβε μέρος με την Ταξιαρχία του Ρίμινι. Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα, μεταξύ των οποίων με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων χωρών.

Ηταν συγγραφέας και του βιβλίου «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», που το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Νικόλαος Μάρτης ομιλούσε αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθήνας.

Πηγές


Κατηγορίες: Έλληνες δικηγόροι | Έλληνες υπουργοί Βιομηχανίας | Έλληνες υπουργοί Βορείου Ελλάδος | Έλληνες υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης | Έλληνες υφυπουργοί Εμπορίου | Βουλευτές Καβάλας | Βουλευτές εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία | Βουλευτές εκλεγμένοι με την ΕΡΕ | Βουλευτές εκλεγμένοι με τον Ελληνικό Συναγερμό | Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα | Πολεμικός Σταυρός Γ' Τάξεως | Έλληνες αξιωματικοί του πυροβολικού


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:03:13 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.