Νήσος ΦάροςΗ Νήσος Φάρος (αραβικά: منارة) είναι πρώην νησί της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, σήμερα κατοικημένη χερσόνησος και μέρος του πολεοδομικού ιστού και του λιμανιού της πόλης. Η περιοχή όπου ήταν η νήσος σήμερα αντιστοιχεί στη συνοικία Ανφούσι.

Ιστορία


Ο Όμηρος αναφέρει το νησί στην Οδύσσεια. Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς της Σπάρτης, Μενέλαος βγήκε στο νησί, του οποίου το όνομα δεν ήταν γνωστό. Ρώτησε έναν άνθρωπο ποιος ηταν ο ιδιοκτήτης και πως λεγόταν και του απάντησε Pera'a (Φαραώ της Αιγύπτου). Ο βασιλιάς παράφρασε τη λέξη σε "Φάρος", που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κουβέρτα (τὸ φᾶρος: ύφασμα, κερί) το οποία έδωσε στο νησί το όνομα του.[1][2]

Την εποχή όταν ήταν νησί και πριν από την εποχή των Πτολεμαίων, το νησί του Φάρου βρίσκονταν κοντά στην ηπειρωτική χώρα, ήταν επίμηκες και περίπου παράλληλα προς την ακτογραμμή.[3]

Με την ίδρυση και την ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας, οι Πτολεμαίοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα φάρο στο ανατολικό άκρο του νησιού του Φάρου για την διευκόλυνση των πλοίων. Επίσης το συνέδεσαν με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός υπερυψωμένου μονοπατιού,[4] το Επταστάδιο, με μήκος επτά στάδια ή περίπου 1344 μέτρα. Με τις διαδοχικές διευρύνσεις, των φαινομένων καθίζησης και σεισμικά φαινόμενα οδήγησαν σε μια παράκτια υποχώρηση, ο δρόμος διευρύνθηκε και σχηματίστηκε ο ισθμός της Μανσέγια.[5] Το νησί κατοικήθηκε και σε αυτό ήταν χτισμένο ένα υδραγωγείο.[6]

Το 1303 και το 1323 το νησί υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς όπου ο Φάρος κατέρρευσε και πολλά λείψανα του κατέληξαν στο βυθό της θάλασσας. Το 1480, ο σουλτάνος Καΐτμπέης έχτισε ένα φρούριο χρησιμοποιώντας τα ερείπια του φάρου που διασώζεται και σήμερα.

Παραπομπές


  1. Heródoto: Los Nueve Libros de la Historia, Vol. 2: Lugares egipcios
  2. Egon Bauer: Las siete maravillas del mundo, pág. 134. Ed. Orbis-Verlag, 2001, ISBN 3-572-01273-2
  3. Les sept merveilles du monde - Phare d'Alexandrie
  4. Khalid S. Al-Hagla, Cultural Sustainability: An Asset of Cultural Tourism Industry |périodique=International Cetre for Research on the Economics of Culture, Institutions, and Creativity (EBLA) Αρχειοθετήθηκε 2007-07-21 στο Wayback Machine.
  5. [https://web.archive.org/web/20080216130340/http://www.authenticwonders.com/Alexandria/History/legacy.html Αρχειοθετήθηκε 2008-02-16 στο Wayback Machine. The Ptolemaic Legacy
  6. Millet, Bertrand; Goiran, Jean-Philippe (2007). «Impacts of Alexandria's Heptastadion on coastal hydro-sedimentary dynamics during the Hellenistic period: a numerical modelling approach». International Journal of Nautical Archaeology 36 (1): 167–176. doi:10.1111/j.1095-9270.2006.00131.x . ISSN 1057-2414 . 

Κατηγορίες: Συνοικίες της Αλεξάνδρειας | Νησιά της Αιγύπτου | Χερσόνησοι της Αιγύπτου | Πρώην νησιά


Ημερομηνια: 28.03.2021 07:44:51 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.