Μουράτ Α΄Μουράτ Α΄
مراد اول
ΠερίοδοςΜάρτιος 1362 - 28 Ιουνίου 1389
ΠροκάτοχοςΟρχάν
ΔιάδοχοςΒαγιαζήτ Α΄
Γέννηση29 Ιουνίου 1326
Προύσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος28 Ιουνίου 1389 (63 ετών)
Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, (σημερινή Πρίστινα, Κόσοβο)
Τόπος ταφήςΤάφος Σουλτάνου Μουράτ Α΄, Πρίστινα, Κόσοβο
αργότερα Τουρμπές Σουλτάνου Μουράτ Α΄, Οσμανγαζή, Προύσα
ΣύζυγοςΓκιουλτσιτσέκ Χατούν
Μαρία Ταμάρα Χατούν
Πασά Μελέκ Χατούν
Φουλντανέ Χατούν
ΕπίγονοιΒαγιαζήτ Α΄
Γιαχσί Μπέης
Γιακούπ Τσελεμπή
Σαβτσί Μπέης
Ηγεμόνας Ιμπραήμ
Νεφισέ Μελέκ Χατούν
Σουλτάν Χατούν
Πλήρες όνομα
   Μουράτ μπιν Ορχάν
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΟρχάν
ΜητέραΝιλουφέρ Χατούν
ΘρησκείαΙσλάμ
Υπογραφή
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μουράτ Α΄ (I. Murat Hüdavendigâr, 29 Ιουνίου 132628 Ιουνίου 1389) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1362 ως το 1389.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Ο Μουράτ Α΄ γεννήθηκε το 1326. Ήταν γιος του Ορχάν και της Ελληνίδας πριγκίπισσας του Βυζαντίου Νιλουφέρ Χατούν και διαδέχτηκε στον θρόνο τον πατέρα του μετά το θάνατό του το 1362.

Οργάνωση της Αυτοκρατορίας


Μετέφερε τα παλάτια του στην πρόσφατα κατακτημένη Αδριανούπολη και επέκτεινε την οθωμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια, αναγκάζοντας έτσι τον βυζαντινό Αυτοκράτορα να του πληρώνει φόρο υποτέλειας. Αυτός ουσιαστικά μετέτρεψε τη νομαδική φυλή των Οθωμανών σε Αυτοκρατορία. Το 1383 καθιέρωσε τον τίτλο του Σουλτάνου. Οργάνωσε το τάγμα των Γενιτσάρων, καθόρισε τη στρατιωτική δικαιοσύνη και το σύστημα συλλογής φόρων και δημιούργησε τις επαρχίες της Ανατολίας (Anadolu) και Ευρώπης (Rumeli).

Πόλεμοι


Διεξήγαγε πολέμους εναντίον των Καραμανιδών στην Ανατολία, καθώς και των Σέρβων, Βουλγάρων και Ούγγρων στη Δύση. Η επεκτατική του πολιτική στα Βαλκάνια δημιούργησε μια Χριστιανική συμμαχία υπό το βασιλιά των Ούγγρων, η οποία όμως νικήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1371 στη Μάχη της Μαρίτσα από τον Lala Şâhin Paşa, πρώτο Κυβερνήτη (beylerbey) της επαρχίας της Ευρώπης, Το 1366 ο βασιλιάς των Σέρβων αναγκάστηκε και αυτός να πληρώνει φόρο υποτέλειας στο Σουλτάνο, ενώ το 1385 οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Σόφια.

Το 1389, ο στρατός του Μουράτ ήρθε αντιμέτωπος με τους Σέρβους στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Στη μάχη αυτή ο Μουράτ σκοτώθηκε από τον Miloš Obilić, ένα Σέρβο ευγενή, ο οποίος είχε νωρίτερα ορκιστεί να τον σκοτώσει. Αμέσως μετά Σουλτάνος ανέλαβε ο γιος του Βαγιαζήτ Α΄, ο οποίος, παρά την επιθυμία του πατέρα του, στραγγάλισε αμέσως τον νεότερο αδερφό του Γιακούμπ, για να μη διεκδικήσει το θρόνο.

Οικογένεια


Σύζυγοι

Παιδιά

Γιοι

Κόρες
Κατηγορίες: Οθωμανοί Σουλτάνοι


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:04:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.