Μονή ΔοχειαρίουΙερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους
Δοχειαρίου
Εξωτερική άποψη του μοναστηριού.
Πληροφορίες Μοναστηριού
Πλήρης ονομασίαΙερά Μονή Δοχειαρίου
ΑφιέρωσηΠαναγία Γοργοϋπήκοος, Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ
ΕπισκοπήΆγιος Όρος
Πρόσωπα
ΙδρυτήςΌσιος Ευθύμιος
ΗγούμενοςΑρχιμανδρίτης Γέροντας Αμφιλόχιος
Τοποθεσία
ΤοποθεσίαΌρος Άθως, Ελλάδα
Συντεταγμένες
Πρόσβαση στο κοινόΜόνον σε άνδρες.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Δοχειαρίου είναι μία από τις είκοσι μονές του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη (10η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Ιδρυμένη κατά τον 11ο αιώνα, είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και αποτελεί τη δέκατη κατά σειρά στην ιεραρχία των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας[1][2], καθώς και την έβδομη παλαιότερη[2].

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Δοχειαρίτης.

Γενικά στοιχεία


Βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία μεταξύ των μοναστηριών Ξενοφώντος και Κωνσταμονίτου, ενώ σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον μοναχό Ευθύμιο[2], μαθητή του αγίου Αθανασίου του Αγιορείτη. Το έτος ίδρυσής της ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα ή στις αρχές του 11ου, ενώ η ονομασία της οφείλεται στην ιδιότητα του δοχειαρίου-αποθηκάριου που εξασκούσε ο Ευθύμιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μονή Μεγίστης Λαύρας, υπό τον Αθανάσιο[2][3].

Ευεργέτης και ανακαινιστής του μοναστηριού θεωρείται o Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας[2] (1071-1078) ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο διάδοχός του, Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης[4] (1078-1081).

Το 1568 χτίστηκε και τοιχογραφήθηκε ο κεντρικός ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο όνομα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ[5]. Στο μοναστήρι υπάρχουν 9 παρεκκλήσια, ενώ η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερα από 400 χειρόγραφα, 5000 βιβλία και διάφορα έγγραφα βυζαντινής, οθωμανικής κ.ά. προέλευσης. Άλλα κειμήλια φυλάσσονται στους χώρους του σκευοφυλακίου και του εικονοφυλακίου[6].

Σήμερα (2011), η μονή αριθμεί 53 μοναχούς.

Παραπομπές


  1. Σύγχρονος Εγκυκλοπαιδεία Ελευθερουδάκη. 8ος (πέμπτη έκδοση). Αθήναι: Εγκυκλοπαιδικαί Εκδόσεις Ν. Νίκας και ΣΙΑ Ε.Ε. 1964. σελ. 738. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Σταματελάτος, Μιχαήλ; Σταματελάτου-Βάμβα, Φωτεινή (2012). Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας. Αθήνα: ΤΑ ΝΕΑ. σελ. 199-200. 
  3. Καλλιγά, Σωφρονίου (1863). Αθωνιάς ήτοι Σύντομος περιγραφή του Αγίου Όρους Άθωνος . Εν τω Αγιονύμω Όρει Άθωνι. σελ. 91. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. Σύγχρονος Εγκυκλοπαιδεία Ελευθερουδάκη. 1ος (πέμπτη έκδοση). Αθήναι: Εγκυκλοπαιδικαί Εκδόσεις Ν. Νίκας και ΣΙΑ Ε.Ε. 1964. σελ. 420. 
  5. Ταβλάκης, Ιωάννης. «Μονή Δοχειαρίου» . odysseus.culture.gr. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. 
  6. «Ιερά Μονή Δοχειαρίου» . kedak.gr. Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. Κατηγορίες: Μονές Αγίου Όρους | Μοναστήρια ανά χώρα


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:31:37 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.