ΜετόπηΗ μετόπη (αρχ. ελλ. ενδιάμεσο κενό) είναι στοιχείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Πλαισιώνεται πάντα από τρίγλυφα δεξιά και αριστερά σχηματίζοντας εν σειρά την ζωφόρο του δωρικού ρυθμού.

Πίνακας περιεχομένων

Προέλευση


Η μετόπη εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της διαρρύθμισης και διακόσμησης της ζωφόρου μέσω τριγλύφων.

Καλλιτεχνική περιγραφή


Αρχικά οι μετόπες ήταν ανοικτές, στις οποίες τοποθετούσαν αγγεία ή κρανία των θυσιασμάτων, ενώ αργότερα επικράτησαν οι κλειστές μετόπες από πλάκες ζωγραφισμένες ή ανάγλυφες. Το περιεχόμενο των μετοπών αλληλοσχετιζόταν θεματικά, έτσι ώστε το σύνολο των μεμονωμένων σκηνών να σχηματίζει μια γενικότερη εικόνα κάποιου ιστορικού ή μυθικού γεγονότος. Οι μετόπες που διακοσμούσαν τον σηκό του ναού του Δία στην Ολυμπία παρουσίαζαν τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και ήταν μοιρασμένοι σε δύο μέρη, ανά έξι μετόπες σε κάθε μια από τις δύο στενές πλευρές του ναού. Άλλοι ναοί ήταν διακοσμημένοι με μετόπες με σκηνές της αρπαγής της Ευρώπης, της αρπαγής ενός κοπαδιού αγελάδων από τους Διόσκουρους, της Αργοναυτικής εκστρατείας, του πολέμου της Τροίας, μαχών με Κενταύρους, της Αμαζονομαχίας, της Γιγαντομαχίας και άλλες παρόμοιες σκηνές. Παρόλο που οι μικρές διαστάσεις των μετοπών δεν επέτρεπαν πολυσύνθετα έργα, τα γλυπτά αυτά ήταν στην πλειοψηφία τους από τα καλύτερα έργα τέχνης, με εξέχον παράδειγμα τις περίφημες μετόπες του Παρθενώνα.

Αρχιτεκτονική περιγραφή


Οι μετόπες είναι στενά συνδεδεμένες με τα τρίγλυφα. Συνήθως είναι κατασκευασμένες ως αυτόνομα οικοδομικά υλικά σε σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο.

Πηγές


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Metope (Architektur) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Αρχιτεκτονικά στοιχεία κτιρίων | Αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή ναοδομία


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:04:25 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.