Μεταφορές στην ΕλλάδαΠίνακας περιεχομένων

Οδικό δίκτυο της Ελλάδας


Το οδικό δίκτυο της Ελλάδας αποτελείται από Αυτοκινητόδρομους, Εθνικές Οδούς και Επαρχιακές Οδούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των οδικών μεταφορων της χώρας πραγματοποιείται μέσω του Αυτοκινητοδρόμου 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι), ο οποίος διασχίζει την χώρα κάθετα, συνδέοντας την Αθήνα με την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού αναβάθμισε τις μεταφορές με Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο, ενώ η Αττική Οδός τις μεταφορές στην Αττική.

Συνοριακοί Σταθμοί

Κύριο οδικό σημείο εισόδου στη χώρα αποτελεί ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων (με Βόρεια Μακεδονία), απ' όπου διέρχεται η Ευρωπαϊκή Οδός 75 και συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη και τον Αρκτικό ωκεανό.

Συνοριακοί σταθμοί είναι επίσης οι:

με Βουλγαρία (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης):

με Βόρεια Μακεδονία:

με Αλβανία:

με Τουρκία:

Σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας


Λιμάνια της Ελλάδας


Τα μεγαλύτερο εμπορευματικό και επιβατικό λιμάνι της χώρας βρίσκεται στον Πειραιά, εξυπηρετώντας τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Κρήτη) αλλά και το εξωτερικό. Δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι σε εμπορευματική κίνηση είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικό επίσης, εμπορικό λιμάνι είναι η Καβάλα. Τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία και τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.

Ονομασία [1] Γεωγραφικό διαμέρισμα Κίνηση επιβατών (εκατομύρια) 2009 Συμβατικό φορτίο (εκατομύρια τόνοι) 2009
Πειραιάς Στερεά Ελλάδα 21,4 6
Θεσσαλονίκη Μακεδονία 0,16 1,4
Πάτρα Πελοπόννησος 1,4 -
Ηράκλειο Κρήτη 2 0,5
Βόλος Θεσσαλία 0,45 1,3
Καβάλα Μακεδονία 1,8 1,9
Αλεξανδρούπολη Θράκη 0,16 0,16
Ηγουμενίτσα Ήπειρος 2,8 -
Κέρκυρα Επτάνησα 2 -

Αεροδρόμια της Ελλάδας


Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος βρίσκεται στα Σπάτα, 36 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αεροδρομίων που εξυπηρετούν γραμμές εσωτερικού προς τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δέχονται και πτήσεις από το εξωτερικό, εξυπηρετώντας την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα


Οδικές μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις επιβατών και δεμάτων μεταξύ των πόλεων της Ελλάδας γίνονται μέσω των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, τα οποία είναι ανώνυμες εταιρείες με έδρες σε όλες τις πόλεις.

Οι επιβατικές μεταφορές εντός αστικών περιοχών γίνονται μέσω των αστικών ΚΤΕΛ που διαθέτει η κάθε πόλη:

Σιδηροδρομικές μετακινήσεις

Δρομολόγια επιβατικών αμαξοστοιχίων σε εθνικό και προαστιακό επίπεδο παρέχονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας (μετρό, τραμ) διαχειρίζονται από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, θυγατρική εταιρείας του ομίλου Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Αεροπορικές μεταφορές στην Ελλάδα

Ακτοπλοικές μεταφορές στην Ελλάδα

Παραπομπές


  1. «Ένωση Λιμένων Ελλάδος» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2018. 
  2. Υπουργείο Μεταφορών, Επιβατικές μεταφορές:Αστική συγκοινωνία επαρχιακών πόλεων Αρχειοθετήθηκε 2011-10-09 στο Wayback Machine.

Δείτε επίσης


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Μεταφορές στην Ελλάδα


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:13:34 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.