Μεξικάνικο πέσοΠέσο
Χώρα:  Μεξικό
Υποδιαίρεση: 100 σεντάβος (centavos)
Κωδικός ISO 4217: MXN
Συντομογρ.: $, Mex$

Το πέσο (peso oro) είναι το νόμισμα του Μεξικού. Συμβολίζεται με το σύμβολο του δολαρίου "$", με το "$" να χρησιμοποιείται για διάκριση από άλλα πέσο ή άλλα δολάρια. Ο κωδικός του ISO 4217 είναι "MXN". Πριν την ανατίμηση του 1993 ήταν σε χρήση ο κωδικός MXP. Κάθε πέσο υποδιαιρείται σε 100 centavos, για τα οποία χρησιμοποιείται το σύμβολο ¢.

Τα σύγχρονα πέσο και δολάρια έχουν κοινή προέλευση από το ισπανικό δολάριο που χρησιμοποιείτο τον 15ο-19ο αιώνα.[1] Πρόκειται για το 10ο πιο χρησιμοποιημένο νόμισμα σε συναλλαγές διεθνώς, το τρίτο στην Αμερική (μετά το δολάριο ΗΠΑ) και το Δολάριο Καναδά) και το νόμισμα από την Λατινική Αμερική με την μεγαλύτερη χρήση.[2]


Ιστορία


Η ονομασία του νομίσματος προέρχεται από τα χρυσά βάρη (pesos oros ή pesos platas). Άλλες χώρες στις οποίες χρησιμοποιείται το πέσο είναι: Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Κολομβία, Κούβα, Ουρουγουάη, Φιλιππίνες και Χιλή.[3] Τα πρώτα χαρτονομίσματα πέσο εκδόθηκαν από το Μεξικάνικο κράτος το 1823 και παρήχθησαν από τον αυτοκράτορα Αγουστίν ντε Ιτούρμπιδε σε ονομαστικές αξίες των 1, 2 και 10 πέσος. Τα πρώτα κέρματα πέσο κόπηκαν το 1863 από τους Ισπανούς στο Μεξικό. Με την πάροδο των δεκαετιών κατέστη ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα της Λατινικής Αμερικής. Το 1993 εισήχθη από την Τράπεζα του Μεξικού ένα νέο πέσο (nuevo peso ή MXN).[4]

Παραπομπές


  1. Corporation, Bonnier (1 Φεβρουαρίου 1930). «Popular Science» . Bonnier Corporation. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 – μέσω Google Books. 
  2. «Triennial Central Bank Survey Foreign exchange turnover in April 2013 : preliminary global results : Monetary and Economic Department» (PDF). Bis.org. Σεπτέμβριος 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. 
  3. «Moneda: peso» [Currency: peso]. Banderas de Estado del mundo (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2019. 
  4. Darling, Juanita (1 Ιανουαρίου 1993). Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1993-01-01/business/fi-2969_1_100-peso-note. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mexican peso της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Νομίσματα | Οικονομία στο Μεξικό


Ημερομηνια: 28.03.2021 07:01:52 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.