ΜεξΗ Μεξ (αραβικά: المكس, Αλ Μαξ) είναι συνοικία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Αμρίγια στα δυτικά της πόλης. [1] Δόθηκε ως όνομα διότι εκεί από τη ρωμαϊκή εποχή υπήρχε τελωνιακός σταθμός στον οποίον ελέγχονταν τα αγαθά που έρχονταν από τη δύση. Επί Αράβων και Οθωμανών ο τελώνης καλούταν "Μακκά", λέξη που συναντάται και στην προϊσλαμική εποχή. Οι τελώνες μισούνταν και στην Αίγυπτο, κι από τη λαϊκή θυμοσοφία στέλνονταν στο πυρ το εξώτερον (Ίνα Σάχεμπ ελ Μάξι φιλ Ναρ), από όπου προκύπτει και το όνομα. Τελωνιακοί σταθμοί, εκτός από την Αλεξάνδρεια, υπήρχαν και στο Κάιρο και στο Ελ Αρίς. Τα διόδια καταργήθηκαν την εποχή των Μαμελούκων.[2][3] Σήμερα στη συνοικία είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες αλιευτικές δραστηριότητες της Αλεξάνδρειας και εκεί βρίσκεται και η κεντρική ψαραγορά της πόλης.

Το Ψαροχώρι


Η περιοχή του Μεξ είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς σε αυτήν είναι συγκεντρωμένα τα σπίτια των περισσότερων ψαράδων της πόλης, τα οποία είναι στριμωγμένα γύρω από το νέο κανάλι Μαχμουντία, τα νερά του οποίου ρέουν από τον Νείλο στη Λίμνη Μαρεώτιδα, για να καταλήξουν στην Μεσόγειο Θάλασσα. [4] Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ψαράδες στο επάγγελμα στο οποίο χρησιμοποιούν μικρές βάρκες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Τα περισσότερα σπίτια έχουν πρωτόγονη αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα παράλληλα με το κανάλι έτσι ώστε να έχουν όλα άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Έτσι, όλη η συνοικία έχει εμφάνιση που θυμίζει ένα μακρύ διάδρομο με μήκος 1,5 χιλιομέτρων. Όποιος επισκεφτεί την περιοχή μπορεί να παρατηρήσει από κοντά τις καθημερινές εργασίες των πολυάριθμων ψαράδων. [5]

Αναφορές


  1. المكس
  2. «قرية الصيادين» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  3. [1][νεκρός σύνδεσμος]
  4. المكس
  5. «قرية الصيادين» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. Κατηγορίες: Συνοικίες της Αλεξάνδρειας


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:26:45 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.