Μαριολάτα ΦωκίδαςΜαριολάτα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔελφών
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦωκίδας
Υψόμετρο380
Πληθυσμός368 (2011)

Η Μαριολάτα υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δελφών του νομού Φωκίδος. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 380μ. στους πρόποδες του Παρνασσού και έχει πραγματικό πληθυσμό 368 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011. Κατά την παράδοση πήρε το όνομά του από την αρχαιότητα όπου όποιοι πήγαιναν στο Μαντείο των Δελφών αναγκαστικά διανυκτέρευαν εδώ όπου υπήρχαν οι «Μαριόλες» που ήταν «κοινές», αλλά ιερές γυναίκες. Μία άλλη εκδοχή του ονόματος είναι από την Παναγία που λάτρευαν «Μαριολάτρα». Χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς, τον παλαιό και τον καινούργιο.

Η Μαριολάτα είναι στενόμακρη με ευρύ ορίζοντα. Οι γραφικές της τοποθεσίες «Γκούρα» και «Δραμπάλα» με τις δροσερές πηγές συγκεντρώνουν πλήθος παραθεριστών. Ορειβάτες και κυνηγοί επισκέπτονται το χωριό το χειμώνα και την άνοιξη. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια δημητριακών, οσπρίων και αμπελιών. Ψηλά στο λόφο σώζονται τα ερείπια της δωρικής πόλης Βοίον που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. καθώς και η Μπαρτοσπηλιά που κατασκευαζόταν κατά την επανάσταση του '21 μπαρούτι. Αξιόλογο επίσης είναι το φαράγγι που οδηγεί στην Μπαρτοσπηλιά. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Δήμος Δελφών


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:20:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.