Μαργαρίτα ΜπωφόρΜαργαρίτα Μπωφόρ
Κόμισσα του Ρίτσμοντ και του Ντέρμπυ
Γέννηση31 Μαΐου 1443
Μπέντφορντσερ, Βασίλειο της Αγγλίας
Θάνατος29 Ιουνίου 1509 (66 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
ΣύζυγοςΙωάννης, 2ος δούκας του Σάφολκ
Εδμόνδος Τυδώρ
Χένρι Στάφορντ
Τόμας Στάνλεϊ
ΕπίγονοιΕρρίκος Ζ΄ της Αγγλίας
ΟίκοςΛάνκαστερ/Ιδρύτρια του Οίκου των Τυδώρ
ΠατέραςΙωάννης Μπωφόρ, 1ος δούκας του Σόμερσετ
ΜητέραΜαργαρίτα Μπωτσάμπ του Μπλέτσο
Θρησκείακαθολική
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαργαρίτα Μπωφόρ (Margaret Beaufort, 31 Μαΐου 1443 - 29 Ιουνίου 1509), κόμισσα του Ρίτσμοντ και του Ντέρμπυ, ήταν η μητέρα του βασιλιά Ερρίκου Ζ' της Αγγλίας και γιαγιά του βασιλιά Ερρίκου Η' της Αγγλίας.

Ήταν κόρη και μοναδικό παιδί του Ιωάννη Μπωφόρ, 1ου δούκα του Σόμερσετ, και της Μαργαρίτας Μποσάμπ του Μπλέτσο. Ο πατέρας της, όταν γεννήθηκε, πήγε στον βασιλιά της Γαλλίας να του ζητήσει να εξασφαλίσει η σύζυγός του τα δικαιώματα ανατροφής της κόρης του σε περίπτωση που πέθαινε, αλλά έπεσε σε δυσμένεια, εξορίστηκε από την αυλή και πέθανε αμέσως μετά. Σύμφωνα με τα χρονικά του Κρόουλαντ αυτοκτόνησε.

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών τον Ιωάννη, 2ο δούκα του Σάφολκ, αλλά τρία χρόνια αργότερα ο γάμος διαλύθηκε με παπική παρέμβαση λόγω συγγένειας. Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο της σε ηλικία 13 ετών τον Εδμόνδο Τυδώρ, 1ο κόμη του Ρίτσμοντ, δεύτερο γιο της βασιλομήτορος Κατερίνας από τον δεύτερο γάμο της με τον Όουεν Τυδώρ. Ο σύζυγος της πέθανε την επόμενη χρονιά, όταν ήταν 7 μηνών έγκυος στο μοναδικό τους παιδί, Ερρίκο.

Η εγκυμοσύνη ήταν τόσο πολύ δύσκολη ώστε παραλίγο να πεθάνει μαζί με το νεογέννητο. Παντρεύτηκε στην συνέχεια άλλες δύο φορές χωρίς να αποκτήσει κανένα άλλο παιδί. Η Μαργαρίτα συμμετείχε σε συνωμοσία εναντίον του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Γ'. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι είχε αιχμαλωτίσει τον Γεώργιο Στάνλεϊ, γιο του τρίτου συζύγου της, Τόμας Στάνλεϊ, από την πρώτη σύζυγο του, Ελεονώρα Νέβιλ, της οποίας ο αδελφός, Ριχάρδος, είχε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο των ρόδων.

Καθόρισε τον γάμο του γιου της Ερρίκου με την Ελισάβετ της Υόρκης, κόρη του βασιλιά Εδουάρδου Δ' και της Ελισάβετ Γούντβιλ, ώστε να αποκτήσει ο γιος της δικαιώματα στον θρόνο της Αγγλίας μετά την ανατροπή του Ριχάρδου Γ'. Όταν ο γιος της Ερρίκος έγινε βασιλιάς (1485), εκείνη πήρε τον τίτλο της βασιλομήτορος, απαιτώντας να έχει τιμές βασίλισσας. Είχε μεγάλη επιρροή στον γιο της σε όλη την διάρκεια της βασιλείας του. Αναφέρεται ότι η εξορία της βασίλισσας Ελισάβετ (1487) έγινε με την δική της επιρροή. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την λογοτεχνία. Ο γιος της πέθανε στις 21 Απριλίου 1509, οπότε και ανέλαβε η ίδια την αντιβασιλεία για λογαριασμό του ανήλικου εγγονού της, βασιλιά Ερρίκου Η', αλλά σε δύο μήνες στις 29 Ιουνίου 1509 πεθαίνει και η ίδια.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lady Margaret Beaufort της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Οίκος των Τυδώρ | Πόλεμος των Ρόδων | Οίκος Μπωφόρ | Τάγμα της Περικνημίδας


Ημερομηνια: 16.03.2021 02:31:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.