Μανώλης ΓιαλουράκηςΜανώλης Γιαλουράκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μανώλης Γιαλουράκης (Ελληνικά)
Γέννηση1921
Αλεξάνδρεια
Θάνατος7  Μαρτίου 1987
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμεταφραστής
δημοσιογράφος
κριτικός λογοτεχνίας
ΕργοδότηςΕφημερίς Αλεξανδρείας (εφημερίδα)

Ο Μανώλης Γιαλουράκης (19211987) ήταν Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκε το 1921 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε μέχρι το 1965, όντας γόνος οικογένειας κρητικής καταγωγής. Εκεί εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος στις εφημερίδες Εφημερίς και Ταχυδρόμος, στις οποίες έγραφε κριτικές βιβλίων αλλά και για φιλολογικά θέματα. Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα όπου άρχισε να εργάζεται σε εκδοτικούς οίκους, ενώ υπήρξε συντάκτης της Νέας Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας και της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος αλλά και αντιπρόεδρος το 1965 της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου 1987.[1][2][3][4] Στη Βουλισμένη Λασιθίου, τόπο καταγωγής του, η τοπική βιβλιοθήκη έχει λάβει το όνομά του.[5]

Συγγραφικό έργο


Δημοσίευσε τα πρώτα του έργα στα περιοδικό Νεοελληνικά Γράμματα και Δρήρος. Παράλληλα εξέδωσε και το μαθητικό περιοδικό Μαθητικός Κάλαμος. Στα έργα του περιλαμβάνονται μυθιστορήματα, δοκίμια και εντυπώσεις από ταξίδια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων, μεταφράζοντας μεταξύ άλλων έργα των Σταντάλ, Βολταίρου, Φλωμπέρ, Πιραντέλο και Μωρουά. Το 1961, το έργο του για τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από την Κρήτη έλαβε το Κρατικό Βραβείο ταξιδιωτικής πεζογραφίας.[2][3] Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται τα εξής:

Παραπομπές


  1. «Γιαλουράκης, Μανώλης (Αλεξάνδρεια, 1921 - Αθήνα, 1987)» . Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Τόμος: 3. Εκδοτική Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Γιαλουράκης, Μανόλης» . www.ygeiaonline.gr. Εγκυκλοπαίδεια Δομή. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 
  3. 3,0 3,1 «Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών - Μανώλης Γιαλουράκης» . www.ekebi.gr. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 
  4. Χάρης, Μάνος (9 Μαρτίου 1987). «Πέθανε ο Μανόλης Γιαλουράκης» . Αυριανή. http://digital.lib.auth.gr/record/33303/files/npa-2005-21209.pdf. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 
  5. «Biblionet: Γιαλουράκης, Μανώλης, 1921-1987» . www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Έλληνες δοκιμιογράφοι | Έλληνες μυθιστοριογράφοι | Έλληνες μεταφραστές | Έλληνες δημοσιογράφοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:33:33 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.