Μίλων ΑλεξανδρείαςΟ Γυμναστικός Σύλλογος "Μίλων" Αλεξανδρείας ιδρύθηκε το 1873 και υπήρξε ο παλαιότερος αθλητικός σύλλογος των Ελλήνων της Αιγύπτου και ένας από τους παλαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Υπήρξε ο πρώτος αθλητικός σύλλογος της Αιγύπτου αλλά και όλης της ανατολής. Διατηρήθηκε σε λειτουργία σχεδόν 40 χρόνια.

Πίνακας περιεχομένων

Ίδρυση


Ο Μίλων ιδρύθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον Κ. Οικονομίδη και στο πρώτο Δ.Σ. μετείχαν επίσης οι: Ευ. Σιρδάρης, Στ. Πλατίδης, Αντ. Ονιάνοβιτς, Γ. Καλούμενος, Γ. Καλίδης, Α. και Κ. Κλέσης, Κ. Δρομοκαΐτης, Αγ. Ορφανίδης, Β. Σαλάπας και Π. Σαράντης. Είχε χαρακτήρα γυμναστικό και δημιούργησε γυμναστήριο με αποδυτήρια και λουτρά κοντά στο ναό του Αγ. Σάββα της πόλης, σε χώρο που του παραχωρήθηκε από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο Δ΄.

Δραστηριότητες


Οι αθλητές του συλλόγου πραγματοποιούσαν γυμναστικές επιδείξεις σε όργανα της ενόργανης γυμναστικής: μονόζυγο, δίζυγο, κρίκους καθώς και στην αναρρίχηση. Αναφέρονται οι αθλητές: αδελφοί Κλέση, Καλογιάννης, Ρούσος, Παπαδόπουλος, Βέργος. Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Μίλωνα ήταν η διοργάνωση "Παναιγύπτιων Αγώνων" που έλαβαν μέρος αθλητές από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Το 1910 το γυμναστήριο του Μίλωνα μεταφέρθηκε στην περιοχή Σάτμπι, σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δήμο της πόλης. Την περίοδο αυτή εκτός από το γυμναστικό και το αθλητικό (στίβος), διατηρούσε επίσης τμήματα: ξιφασκίας, τένις και σκοποβολής, για την οποία είχε δημιουργήσει Σκοπευτήριο. Μεταξύ των αθλητών του αναφέρονται οι: Γ. Λιας, Αντώνιος Μπενάκης και Αλέξανδρος Μπενάκης. Την περίοδο αυτή πρόεδρος ήταν ο Ευ. Σιρδάρης, αντιπρόεδρος ο Β. Σαράντης, γεν. γραμματέας ο Π. Σαββίδης, ειδ. γραμματέας ο Κ. Ματσούκης, ταμίας ο Ιω. Σαριδάκης, έφορος ο Τ. Μυρίσης και σύμβουλοι οι: Α. Οικονομίδης, Ι. Λάζαρης, Ι. Ανδρικόπουλος, Κ. Παππάς, Γ. Αρχοντούλης, Γ. Μαυροκέφαλος.

Παρακμή και διάλυση


Η ίδρυση το 1905 του Ομίλου Φιλάθλων Αλεξανδρείας είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των Ελλήνων αθλητών, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του Μίλωνα. Ως το 1912 ήταν ενεργό σωματείο και το Μάρτιο έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στους οποίους πήρε χρυσό μετάλλιο ο αθλητής του Λουγγής στα 110 μ. εμπ. με χρόνο 17΄΄2/5.[1] Το ξέσπασμα των βαλκανικών πολέμων το φθινόπωρο του 1912 οδήγησε στη διάλυση του.

Επανίδρυση


Το 1931 ο σύλλογος ιδρύθηκε ξανά με πρωτοβουλία των Α. Καπώνη, Γ. Ζαράφτη, Ε. Λαλαΐτη, Ν. Πατρικίου, Δ. Κοντόπουλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κυρίες Μ. Ευαγγελίδου, Ι. Ζαράφτη, Ε. Αντωνιάδου, Ε. Λαλαΐτου, Ν. Κοντοπούλου. Στη νέα του περίοδο καλλιέργησε διάφορα σπορ και ανέδειξε μεταξύ άλλων σε διάφορα αθλήματα:

Η δράση του ανακόπηκε με το ξέσπασμα του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Επανέλαβε τη δράση του το 1945 με επικεφάλής τον Ν. Γιαμώδη και τον Α. Κόκκινο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ως τα μέσα της δεκαετίας του '50.

Βιβλιογραφία


Αναφορές


  1. "Τα χθεσινά αποτελέσματα των Πανελληνίων Αγώνων", "Εμπρός", 1/4/1912, σ. 4. Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine.
  2. «"Αθλητικό Βήμα", ψηφ. σελ. 506» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2012. Κατηγορίες: Μίλων Αλεξανδρείας | Αλεξάνδρεια | Αθλητικοί σύλλογοι Αιγύπτου | Ιδρύσεις αθλητικών συλλόγων το 1873 | Ελληνικοί σύλλογοι στίβου | Ελληνικοί σύλλογοι αντισφαίρισης


Ημερομηνια: 27.03.2021 08:08:52 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.