Μένων (διάλογος)Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μένων (αποσαφήνιση).
Μένων
ΣυγγραφέαςΠλάτων
ΤίτλοςΜένων
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Είδοςδιάλογος
ΣειράPlatonic dialogue
ΧαρακτήρεςΣωκράτης και Μένων ο Θετταλός
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Μένων ή Περί αρετής πειραστικός είναι πλατωνικός διάλογος στον οποίο ο Σωκράτης και ο νεαρός αριστοκράτης Μένων αναζητούν τον ορισμό της αρετής και αναλύουν το ερώτημα αν αυτή είναι διδακτή. Εντάσσεται στους «πειραστικούς διαλόγους» δηλαδή σ΄αυτό που λέμε σήμερα «Δοκίμιο».

Ο Γραμματικός Θράσυλλος το εντάσσει στην 6η τετραλογία μαζί με τους διαλόγους του Ευθύδημου, του Πρωταγόρα και του Γοργία.

Χρονολόγηση


Από τα χωρία που γίνεται λόγος για γεωμετρικά προβλήματα[1] αποδεικνύεται ότι ο αναφερόμενος διάλογος γράφτηκε μετά την επιστροφή του Πλάτωνα στην Αθήνα από το πρώτο του ταξίδι και ύστερα από την ίδρυση της Ακαδημίας, δηλαδή το 385 π.Χ.

Γεωμετρικά προβλήματα


Ο συσχετισμός της εκμάθησης της αρετής με την αναλογία των τεραγώνων αποβλέπει στην απόδειξη ότι είναι προτιμότερη η γνώση απ΄ αυτό που θεωρείται ορθή γνώμη.

«καὶ ἕως γ᾽ ἄν που ὀρθὴν δόξαν[2]περὶ ὧν ὁ ἕτερος ἐπιστήμην, οὐδὲν χείρων ἡγεμὼν ἔσται, οἰόμενος μὲν ἀληθῆ, φρονῶν δὲ μή, τοῦ τοῦτο».[3]»

Στο έργο αυτό αναφέρεται και το λεγόμενο πρόβλημα του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης εξηγεί ότι ένα ανεκπαίδευτο παιδί μπορεί, εντούτοις, να κατανοήσει γεωμετρικές αρχές.

Την ονομασία αυτή έχει δώσει ο Νόαμ Τσόμσκι στο κενό μεταξύ γνώσης και πείρας.

Παραπομπές


Κατηγορίες: Πλατωνικοί διάλογοι | Αρετή


Ημερομηνια: 28.03.2021 10:54:41 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.