Μάχη στις ΚαρούτεςΗ Μάχη στις Kαρούτες (Φωκίδα) πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1944 μεταξύ των αντιστασιακών του ΕΛΑΣ και του ναζιστικού στρατού κατοχής.

Μάχη στις Καρούτες
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Χρονολογία5 Αυγούστου 1944
ΤόποςΚαρούτες Φωκίδας
ΈκβασηΝίκη για του ΕΛΑΣ
Αντιμαχόμενοι

V ταξιαρχία του ΕΛΑΣ υπαγόμενος στην Π.Ε.Ε.Α

 • 2/34 τάγμα
 • 1/5 Λόχος Μηχανημάτων
 • ~60 άντρες του Εφεδρικού ΕΛΑΣ

18ό Σύνταγμα Ορεινών Κυνηγών των S.S υπαγόμενο στο Τρίτο Ράιχ

 • 3/18 τάγμα
Ηγετικά πρόσωπα
 • Συνταγματάρχης Γιώργος Ρήγος
 • Λοχαγός Γιάννης Λαζαρίδης
 • Ανθυπασπιστής Κώστας Αντωνόπουλος (Κρόνος)
 • Λοχαγός Μπάκερτ  
 • Υπολοχαγός Όττο Βέμπερς  
 • ανθυπολοχαγός Μπρούκα  
Απώλειες
30-38 νεκροί, ~60 τραυματίες
97 νεκροί, 105 αιχμάλωτοι

Πίνακας περιεχομένων

Ευρύτερο πλαίσιο


Με βάση τις εντολές της ομάδας Στρατιών Ε', τον Αύγουστο του 1944 έγιναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (κωδικός Εχίδνα) για την καταπολέμηση του αντάρτικου στις περιοχές που άνηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα και διοικούνταν από την ΠΕΕΑ. Για το σκοπό αυτό, στις επιχειρήσεις εντάχθηκε και το, επίλεκτο και ειδικό για ανταρτοπόλεμο, 18ο Σύνταγμα Ορεινών Κυνηγών των S.S( SS-Polizei-Gebirgsjäger-Regiment 18).

Προετοιμασία μάχης


Ο ΕΛΑΣ, έχοντας εξασφαλίσει καλύτερο δίκτυο πληροφοριών, μπόρεσε να ξεκόψει το 3ο τάγμα από τις κύριες δυνάμεις των Γερμανών εγκλωβίζοντάς το ανάμεσα σε "λαβίδα".

Μάχη


Η μάχη κράτησε λίγες ώρες, με πλήρη επικράτηση του ΕΛΑΣ.[1] Ο υπολοχαγός Όττο Βέμπερς, εκπροσωπώντας τους παγιδευμένους Γερμανούς που ήθελαν να παραδοθούν, ζήτησε να συνομιλήσει με ανώτερο αξιωματικό. Αφού ο λοχαγός του ΕΛΑΣ Γιάννης Λαζαρίδης επέδειξε την παλιά υπηρεσιακή του ταυτότητα, οι περισσότεροι επιζώντες Γερμανοί παραδόθηκαν.

Συνέπειες και υστεροφημία


Η μάχη στις Καρούτες ήταν από τις μεγαλύτερες στην Εθνική Αντίσταση. Στους εορτασμούς της μάχης, το 1984, ο, πλέον στρατηγός, Όττο Βέμπερς απέστειλε επιστολή η οποία και διαβάστηκε.

Παραπομπές


 1. Μάγερ, Χέρμαν Φρανκ, Αιματοβαμμένο Έντελβαϊς. Η 1η Ορεινή Μεραρχία, το 22ο Σώμα Στρατού και η εγκληματική δράση τους στην Ελλάδα, 1943-1944, Τόμος Β', Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2009, σελ. 245Κατηγορίες: Μάχες του ΕΛΑΣ


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:08:32 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.