Μάρκος Σάλβιος ΌθωνΜάρκος Σάλβιος Όθων
Περίοδος15 Ιανουαρίου 6916 Απριλίου 69
ΠροκάτοχοςΓάλβας
ΔιάδοχοςΒιτέλλιος
Γέννηση28 Απριλίου 32
Φερέντο, Ιταλία
Θάνατος16 Απριλίου 69 (37 ετών)
Μπρεσέλο, Ιταλία
ΣύζυγοςΠοππαία Σαβίνα
Πλήρες όνομα
   Marcus Salvius Otho
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μάρκος Σάλβιος Όθων (Marcus Salvius Otho Caesar Augustus[1], 28 Απριλίου 32 - 16 Απριλίου 69) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για τρεις μήνες, από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 16 Απριλίου του 69. Ήταν ο δεύτερος αυτοκράτορας του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων.

Μέλος οικογένειας ευγενών Ετρούσκων, ο Όθων ήταν αρχικά φίλος και αυλικός του νεαρού αυτοκράτορα Νέρωνα μέχρι την εκτόπισή του ως κυβερνήτης στην απομακρυσμένη περιοχή της Λουσιτανίας το 58 μετά τη σχέση της γυναίκας του με τον Νέρωνα. Μετά από μία περίοδο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην επαρχία, συμμάχησε με τον Γάλβα, κυβερνήτη της γειτονικής Ταρρακωνικής, κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του 68. Συνοδεύοντας τον Γάλβα στην πορεία του προς τη Ρώμη, φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον ηλικιωμένο αυτοκράτορα, αλλά εξεγέρθηκε και δολοφόνησε τον Γκάλβα.

Πίνακας περιεχομένων

Γέννηση και καταγωγή


Ο Όθων ανήκε σε μία αρχαία και ευγενή ετρουσκική οικογένεια, με καταγωγή από τους άρχοντες της Ετρουρίας που εγκαταστάθηκαν στο Φερέντο (κοντά στο σημερινό Βιτέρμπο) στην Ετρουρία.

Ο μελλοντικός αυτοκράτορας εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ένας από τους πιο απερίσκεπτους και πολυδάπανους νεαρούς ευγενείς του κύκλου του Νέρωνα. Αυτή η φιλία έλαβε τέλος το 58 λόγω της συζύγου του, της ευγενούς Ποππαίας Σαβίνας. Ο Όθων παρουσίασε την όμορφη γυναίκα του στον αυτοκράτορα κατόπιν επιμονής της Ποππαίας, ο οποίος στη συνέχεια άρχισε μία σχέση που τελικά θα οδηγούσε στον πρόωρο θάνατό της. Αφού η Ποππαία εδραίωσε με ασφάλεια τη θέση της ως ερωμένη του Νέρωνα, χώρισε τον Όθωνα και έπεισε τον αυτοκράτορα να τον στείλει ως κυβερνήτη στην απομακρυσμένη επαρχία της Λουσιτανίας (η οποία αποτελούνταν από τμήματα της σημερινής Πορτογαλίας και της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία).

Ο Όθων παρέμεινε στη Λουσιτανία για τα επόμενα δέκα χρόνια, διοικώντας την επαρχία με ασυνήθιστη μετριοπάθεια για εκείνη την εποχή. Όταν το 68 ο γείτονάς του και μελλοντικός αυτοκράτορας Γάλβας, κυβερνήτης της Ταρρακωνικής, επαναστάτησε ενάντια στον Νέρωνα, ο Όθων τον συνόδευσε στη Ρώμη.

Γενεαλογία


Μάρκος Σάλβιος Όθων
Αυτ. των Ρωμαίων
 
Ποππαία Σαβίνα
 
Νέρων
Αυτ. των Ρωμαίων
 
 

Παραπομπές


  1. Suetonius, The Twelve Caesars , Penguin, ISBN 978-0-14-045516-8

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Προηγούμενος
Γάλβας
Αυτοκράτορας της Ρώμης
69-69
Επόμενος
ΒιτέλλιοςΚατηγορίες: Ρωμαίοι Αυτοκράτορες | ΛΟΑΤ πρόσωπα της Αρχαιότητας


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:10:49 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.