Λογγίνος



Λογγίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
κριτικός λογοτεχνίας
Αξιοσημείωτο έργοΠερί ύψους
Περίοδος ακμής1ος αιώνας
 Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λογγίνος (αποσαφήνιση).

Ο Λογγίνος ακριβέστερα (Διονύσιος Λογγίνος ή Διονύσιος ή Λογγίνος) (1ος αι. μ.Χ.) ήταν συγγραφέας, στον οποίο αποδίδεται το κορυφαίο έργο λογοτεχνικής κριτικής της αρχαιότητας, το δοκίμιο Περί ύψους. Τα χειρόγραφα[2] που σώζουν το έργο στη θέση του ονόματος του συγγραφέα δίνουν τις εκδοχές Διονυσίου ή Λογγίνου, Διονυσίου Λογγίνου και Ανωνύμου. Κάποιοι υπέθεσαν ότι συγγραφέας του Περί ύψους ήταν ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, ο πολυγραφότατος ρητοδιδάσκαλος, ιστορικός και κριτικός (τέλη 1ου π.Χ. αρχές 1ου μ.Χ. αι.), πράγμα ολότελα αβάσιμο· άλλοι επίσης θεώρησαν ότι το έργο πρέπει να αποδοθεί στον φιλόλογο και νεοπλατωνικό φιλόσοφο Κάσσιο Λογγίνο (3ος αι. μ.Χ.), άποψη που κέρδισε έδαφος και ήταν η επικρατέστερη μέχρι τον 19ο αιώνα.

Αξίζει να υπογραμμισθεί η αξία ορισμένων παραθεμάτων που περιλαμβάνει και που διασώζουν σημαντικότατα κείμενα της αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας, όπως την Ωδή της Σαπφούς «φαίνεταί μοι κήνος (εκείνος) ίσος θέοισιν...» την οποία ο δοκιμογράφος θεωρεί υπόδειγμα και σύνθεσης και ουσιωδέστερων εκδηλώσεων ενός αισθήματος. Από υπαινιγμούς που υπάρχουν στο έργο φαίνεται ότι ο συγγραφέας του Περί ύψους έγραψε και άλλα έργα π.χ. μελέτημα για τον Ξενοφώντα και «συντάγματα» για τη «σύνθεσιν» από τα οποία όμως δεν σώθηκε τίποτε.

Παραπομπές


  1. (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. 11882158X . Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2020.
  2. Parisinus Graecus 2036 του 10ου αιώνα



Κατηγορίες: Αρχαίοι συγγραφείς


Ημερομηνια: 28.03.2021 01:00:55 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.