Λεωφόρος ΑλεξάνδραςΛεωφόρος Αλεξάνδρας
Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας το 2007, στο ύψος λίγο μετά το Πάρκο
ΣυντήρησηΠεριφέρεια Αττικής [1]
Μήκος2,7 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΑκαδημίας, Σέκερη, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, Σούτσου, Λεωφόρος Μεσογείων
ΠεριοχήΑθήνα, (Πεδίον του Άρεως, Νεάπολη, Γκύζη, Αμπελόκηποι)
ΕκκίνησηΟδός Πατησίων, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Λεωφόρος Κηφισίας, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι κεντρικός οδικός άξονας του Δήμου της Αθήνας, ο οποίος ενώνει τη Λεωφόρο Πατησίων με τη Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ παράλληλα αποτελεί βόρειο όριο του Αθηναϊκού Δακτυλίου. Τοποθετείται ανάμεσα στον Λυκαβηττό και τα Τουρκοβούνια, συνδέοντας έναν μεγάλο αριθμό συνοικιών της Αθήνας, όπως Αμπελόκηποι, Γκύζη, Κουντουριώτικα, Νεάπολη, Μουσείο και Πεδίον του Άρεως. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Πριγκίπισσας Αλεξάνδρας και φιλοξενεί αρκετά γνωστά κτίρια και σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, τον Άρειο Πάγο, την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), καθώς και τον σταθμό Αμπελόκηποι του Μετρό της Αθήνας. Η Αλεξάνδρας συνδέεται με πολλές κύριες οδικές αρτηρίες, όπως τις οδούς Ιπποκράτους, Τρικούπη και Πανόρμου, ενώ φιλοξενεί και την επιμήκη Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας. Η Λεωφόρος έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.

Επί της συγκεκριμένης οδού βρίσκεται από το 1922 η έδρα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Το γήπεδο το οποίο έχει πλέον την επίσημη ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμήν του αθλητή και παράγοντα του Συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη. Η ανεπίσημη ονομασία του γηπέδου μάλιστα είναι «Λεωφόρος» ακριβώς από το γεγονός ότι βρίσκεται επί της οδού αυτής.

Ένας από τους λόγους για το μεγάλο πλάτος της λεωφόρου, ήταν για να εξυπηρετηθούν τα μαρμαράδικα της περιοχής.

Η περιοχή μεταξύ των οδών Δημητσάνας, Γεωργίου Κεδρηνού και Κυρίλλου Λουκάρεως, στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο το οποίο στεγάζει τον Άρειο Πάγο, αποκαλείται «Αβέρωφ», επειδή σε εκείνο το σημείο βρίσκονταν φυλακές ανηλίκων, που χτίστηκαν με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και για το λόγο αυτό ονομάζονταν Φυλακές Αβέρωφ.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», την «Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή» (πρώην πρεσβεία της Αυστρίας), αλλά και το ζαχαροπλαστείο «Σόνια».

Πηγές

Κατηγορίες: Λεωφόροι της Αθήνας


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:21:39 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.