Λεωνίδιο Αρκαδίας


(Ανακατεύθυνση από Λεωνίδιο)


Λεωνίδιο
Το Λεωνίδιο από τα δυτικά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Νότιας Κυνουρίας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΑρκαδίας
Έκταση0,84 χλμ2
Υψόμετρο40
Πληθυσμός3.826 (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκωνΛεωνιδιώτες, Λενιδιώτες
Ταχ. κωδ.223 00
Τηλ. κωδ.27570
http://www.leonidio.gr/leonidio/

Το Λεωνίδιο (Τσακωνικά: Αγιελήδι) είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας. Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 3.826 κατοίκους. Υπάρχει τακτική οδική συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ για Αθήνα, Άργος και Τρίπολη.

Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Παλαιολόγου το 1293[1][2]. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό. Το Λεωνίδιο είναι σήμερα χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.[3] Ο πληθυσμός του είναι Τσακώνικης καταγωγής και ανήκει στους οικισμούς που ομιλείται ακόμα και σήμερα η Τσακωνική διάλεκτος[4]. Οι Τσάκωνες είναι απόγονοι δωρικόφωνων Λακώνων. [εκκρεμεί παραπομπή].

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία


Αναπτύχθηκε μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ κατέστρεψε την παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Πραστού κατέφυγαν στο Λεωνίδιο, που από το 1845 έγινε η νέα πρωτεύουσα της Κυνουρίας.[5]

Το Λεωνίδιο υπήρξε έδρα του δήμου Λιμναίου που σχηματίστηκε το 1835.[6][7] Στο διάστημα 1912-1947 υπήρξε έδρα της κοινότητας Λεωνιδίου. Η κοινότητα αναβαθμίστηκε σε δήμο το 1947.[8] Το 1999 ο Δήμος Λεωνιδίου διευρύνθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας. Από το 2011 το Λεωνίδιο αποτελεί έδρα του δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τοπική αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα στην πόλη μερικά εκ των οποίων έχουν τη μορφή πύργου. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Πύργος Τσικαλιώτη[9](1808). Ο πύργος αυτός έχει κατασκευαστεί το 1808 και σήμερα φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.[10]

Στο Λεωνίδιο υπάρχουν αρκετές εκκλησίες, όπως η μητρόπολη (της Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες, ο άγιος Ιωάννης, ο άγιος Βασίλειος, ο άγιος Χαράλαμπος και η Παναγία Χατζαλιού. Πάνω σε κατάφυτο λόφο νότια της πόλης είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

Πολιτισμός - Αθλητισμός


Μια παραδοσιακή γιορτή που λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η γιορτή της μελιτζάνας.[11] Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο επίνειο του Λεωνιδίου, την Πλάκα, περιλαμβάνουν χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και το διαγωνισμό της μελιτζάνας, δηλαδή τη βράβευση του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας από ειδικούς chefs από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τα λεγόμενα αερόστατα και τα πετούν το βράδυ της Ανάστασης καθώς και την ημέρα της Ανάστασης στην πλατεία του χωριού προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες.

Το Λεωνίδιο διαθέτει το αθλητικό σωματείο Α.Σ. Λεωνίδιο, το «Λεωνίδιον» που ιδρύθηκε το 1969 διατηρώντας τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Έχει καταφέρει να αγωνιστεί στη Γ΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Παραπομπές


 1. «Δημοτική Ενότητας Λεωνιδίου, εκκλησίες του Λεωνιδίου» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
 2. Καθημερινή Αρχειοθετήθηκε 2012-01-30 στο Wayback Machine., "Κυνουρία, Εκεί που δεσπόζει ο Πάρνωνας"
 3. Φ.Ε.Κ. 594/13-11-1978, τεύχος Δ', Άρθρον 1, σελ. 6331.
 4. «Έθνος, "Διαδρομές στην Τσακώνικη γη"» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
 5. «Ηλεκτρονική πύλη Νότιας Κυνουριάς, "τα νεότερα χρόνια της Τσακωνιάς"» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
 6. «Αρκάδων χρόνων, "διοικητική διαίρεση επαρχίας Κυνουρίας τον 19ο αιώνα"» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
 7. «"Οι Τσάκωνες στα νεότερα χρόνια"» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011. 
 8. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, δήμος Λεωνιδίου [νεκρός σύνδεσμος]
 9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2014. 
 10. «Ξενάγηση στον Πύργο του Τσικαλιώτη» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014. 
 11. «ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Δήμος Νότιας Κυνουρίας | Κωμοπόλεις του νομού Αρκαδίας | Παραδοσιακοί οικισμοί Αρκαδίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:23:10 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.