ΛεοννάτοςΛεοννάτος
Γέννηση356 π.Χ.
Λαμία
Θάνατος322 π.Χ. (34 ετών)
Θεσσαλία
ΚλάδοςΣωματοφύλακες
ΒαθμόςΑξιωματικός
Μάχες/πόλεμοιΠολιορκία της Τύρου
Μάχη της Ισσού
Λαμιακός πόλεμος

Ο Λεοννάτος (356 π.Χ. - 322 π.Χ.) ήταν Μακεδόνας αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένας από τους διαδόχους του.

Καταγόταν από την Πέλλα. Αποτέλεσε μέλος της σωματοφυλακής του Μεγάλου Αλεξάνδρου[1]. Ήταν μέλος του οίκου των Λυγκιστίδων, ένα μικρό βασίλειο το οποίο είχε απορροφηθεί σε αυτό της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β΄. Φημίζονταν για το αθλητικό του παράστημα, ήταν σχεδόν συνομήλικος του Αλέξανδρου, και στενός του φίλος.

Διακρίσεις


Κατά την δολοφονία του Φιλίππου από τον Παυσανία το 336 π.Χ., ήταν ο Λεοννάτος μαζί με τον Περδίκκα αυτοί που κατεδίωξαν τον δολοφόνο, όπου και τελικά τον σκότωσαν κατά την καταδίωξη[2][3].

Στη πολιορκία της Τύρου το 334 π.Χ. διακρίθηκε συλλαμβάνοντας τον διοικητή της, και μετά τη μάχη της Ισσού το 333 π.Χ., αναφέρεται πως στάλθηκε στην οικογένεια του Δαρείου για να τη παρηγορήσει και να την καθησυχάσει, μια και η οικογένεια του φοβόταν πως θα είχαν άσχημη τύχη. Ο Αλέξανδρος τους διαβεβαίωσε, μέσω του Λεοννάτου, πως θα τους σεβόταν ως βασιλικό αίμα, θα αύξανε τους υπηρέτες τους, και πως θα μεγάλωνε τον εξάχρονο γιό του Δαρείου σαν το δικό του παιδί. Το 331 π.Χ. έγινε ένας από τους σωματοφύλακες του Αλέξανδρου παίρνοντας την θέση του Αρύββα που είχε πεθάνει στην Αίγυπτο.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., στην Συμφωνία της Βαβυλώνας που ακολούθησε αργότερα το ίδιο έτος, του δόθηκε η διοίκηση των σατραπειών της Μεγάλης και Φρυγίας του Ελλήσποντου.

Λαμιακός πόλεμος


Όταν οι Αθηναίοι έμαθαν πως ο Αλέξανδρος πέθανε, επαναστάτησαν εναντίον των Μακεδόνων και του Αντίπατρου που είχε την διοίκηση της αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, και ο Λεοννάτος στάλθηκε με δύναμη 20.000 πεζών και 1.500 ιππέων για να βοηθήσει τον Αντίπατρο κατά τον Λαμιακό πόλεμο. Σε αυτό περίπου το χρονικό σημείο, η αδελφή του Αλεξάνδρου, Κλεοπάτρα, πρόσφερε τον εαυτό της ως σύζυγος στον Λεοννάτο μέσω αγγελιοφόρων. Με αυτό το συνδυασμό γεγονότων, είναι πιθανό πως ο Λεοννάτος θα έμπαινε στον πειρασμό να αποκτήσει την εξουσία του Αντίπατρου[4], μια και μια νίκη εναντίον των Αθηναίων θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητα του σε συνδυασμό με το να παντρευτεί την αδελφή του Αλεξάνδρου.

Ο Λεοννάτος τελικά σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση ιππικού εναντίον των Αθηναίων στην περιοχή της Θεσσαλίας, το 322 π.Χ., και ο γάμος του με την Κλεοπάτρα δε συνέβη ποτέ.

Παραπομπές


  1. «Livius.com - Leonnatus» . 
  2. Διόδωρος Σικελιώτης. 16.94.4
  3. «pothos.org - Leonnatus» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2014. 
  4. Smith, William. A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. London: I. B. Tauris, 2007. pg. 753Κατηγορίες: Αρχαίοι Μακεδόνες | Πρωταγωνιστές του Λαμιακού Πολέμου | Αλέξανδρος ο Μέγας | Τριήραρχοι του στόλου του Νεάρχου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:34:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.