Λαϊκή δημοκρατίαΛαϊκή δημοκρατία είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά (και χρησιμοποιείται ακόμα σε Κούβα, Κίνα κλπ) ως ονομασία του πολιτειακού καθεστώτος των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού, ωστόσο χρησιμοποιείται και από μερικές χώρες που το πολιτικό τους σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό, όπως το Μπανγκλαντές. Τα κράτη αυτά αποκαλούνταν στη Δύση ως «κομμουνιστικά», από το όνομα της εκεί επικρατούσας πολιτικής αντίληψης, ενώ θεωρούνται από τον αστικό πολιτικό κόσμο ως ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο όρος «κομμουνιστικό κράτος» δεν είναι δόκιμος, αφού η κομμουνιστική κοινωνία είναι εξ ορισμού μία κοινωνία στην οποία οι κοινωνικές τάξεις και το κράτος δε θα υφίστανται, αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον από συντηρητικούς ή φιλελεύθερους συγγραφείς και πολιτικούς επιστήμονες αναφορικά με τα σοσιαλιστικά αυτά κράτη. Οι περισσότεροι σοσιαλιστές συγγραφείς τα αποκαλούσαν με άλλους όρους, αναλόγως με τις πολιτικές τους συμπάθειες (π.χ. «σοσιαλιστικό κράτος», «δικτατορία του προλεταριάτου», «εργατικό κράτος», «παραμορφωμένο εργατικό κράτος» και πολλά άλλα).

Η λαϊκή δημοκρατία (κατ' ορισμένους εφαρμογή της μαρξιστικής δικτατορίας του προλεταριάτου) ήταν το πολίτευμα των κρατών που είχαν μεταβατικά χαρακτηριστικά από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό. Μπορεί να ήταν τυπικά πολυκομματική, ουσιαστικά όμως υπήρξε παντού μονοκομματισμός, με το κομμουνιστικό κόμμα να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο της λήψης των αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, πάντα στο όνομα της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα, οι εκλογές σε αυτές τις χώρες σε όλα τα επίπεδα (χώροι παραγωγής, τοπικό επίπεδο, πανεθνικό επίπεδο) γίνονταν με ενιαία λίστα όπου συνήθως το μόνο κόμμα που κατέβαζε υποψήφιους ήταν το κομμουνιστικό[1], όμως, επιτρέπονταν υποψήφιοι που δεν ανήκαν σε κάποια πολιτική ομάδα. Οι λαϊκές δημοκρατίες στηρίζονταν, όπως ήδη ειπώθηκε, στη λεγόμενη Δικτατορία του Προλεταριάτου η οποία προϋποθέτει ένα μεταβατικό στάδιο κράτους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, το οποίο μέσα από την καθοδήγηση του κόμματος της τελευταίας θα προχωρούσε σε μία ταχεία επίλυση της πάλης των τάξεων. Κοινό στοιχείο των οικονομιών των χωρών αυτών υπήρξε ο κεντρικός σχεδιασμός, ένας γενικευμένος κρατικός τομέας που αφορούσε λιγότερο ή περισσότερο το σύνολο της βαριάς και της ελαφράς βιομηχανίας, του χονδρικού εμπορίου, ενώ στον αγροτικό τομέα υπήρξαν διαφορετικά μοντέλα: Αρκετές χώρες (Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία) επέτρεπαν την ατομική ιδιοκτησία στη γη εν αντιθέσει με άλλες χώρες όπως η Αλβανία που την απαγόρευαν. Σε κράτη όπως η Κίνα ή το Βιετνάμ το σύστημα αυτό συνυπάρχει πλέον με ηγεμονικά στοιχεία καπιταλισμού και ελεύθερης αγοράς.

Για διάφορες ομάδες κομμουνιστών, όπως οι αναρχικοί και οι τροτσκιστές, αλλά και άλλων, στις χώρες αυτές δεν οικοδομήθηκε τελικά σοσιαλισμός, αλλά ένα ταξικό/εκμεταλλευτικό σύστημα με κυρίαρχη τάξη την κομματική/κρατική γραφειοκρατία. Αν και με βάση τη μαρξιστική ορολογία η "κομματική γραφειοκρατία" δε μπορεί να θεωρηθεί τάξη καθώς τα μέσα παραγωγής ήταν δημόσια περιουσία και τα-όποια-προνόμια των διοικούντων χάνονταν με την απώλεια της ιδιότητάς τους, η εξέλιξη της Κίνας και του Βιετνάμ όπου με κομμουνιστικό κόμμα στην εξουσία εδώ και δεκαετίες οικοδομούν τον καπιταλισμό, αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα για την ταξική φύση των χωρών του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού".[2]

Λαϊκές δημοκρατίες ονομάζονταν, συνταγματικά, τα κράτη σε όλη την ανατολική Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία επίσημα ονομάζονταν σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Εκτός των προαναφερθέντων λαϊκές δημοκρατίες ονομάζονταν και μία σειρά άλλων κρατών, στις οποίες είτε κυριαρχούσαν κόμματα με σαφή μαρξιστικό προσανατολισμό, είτε ακολουθούσαν κατά την ΕΣΣΔ, τον "μη καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης". Τέτοιες χώρες ήταν η Ανγκόλα, το Μπενίν, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Νότια Υεμένη, το Κογκό (Μπραζαβίλ), η Μοζαμβίκη, η Μογγολία κ.α. Η ονομασία τους ως τέτοιες αφαιρέθηκε μετά τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ. Σήμερα οι λαϊκές δημοκρατίες που έχουν απομείνει είναι η Βόρεια Κορέα, το Λάος, η Κίνα και το Βιετνάμ (επίσημα σοσιαλιστική δημοκρατία). Λαϊκή δημοκρατία θεωρείται και η Κούβα, ως σοσιαλιστική χώρα, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στο σύνταγμά της. Επίσης λαϊκές δημοκρατίες, χωρίς μαρξιστική προέλευση, ονομάζονται το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ), το Νεπάλ (μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα το 2008) και η Αλγερία.

Σύγχρονες Λαϊκές Δημοκρατίες


Ομοσπονδιακό κράτος Επίσημο όνομα και προσφώνηση Όνομα διοικητικών διαιρέσεων Τίτλος αρχηγού κράτους
Αλγερία Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας Ουϊλάγιας (νομοί) Πρόεδρος
Βόρεια Κορέα Λαϊκή Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας Επαρχίες και πόλη της πρωτεύουσας Ανώτατος Ηγέτης
Βιετνάμ Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ Επαρχίες Πρόεδρος
Κίνα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Επαρχίες, Αυτόνομες Περιφέρειες, Δημοτικές Περιοχές και Περιοχές με ειδικό διοικητικό καθεστώς Πρόεδρος
Κούβα Δημοκρατία της Κούβας Νομοί και ένας ανεξάρτητος δήμος Πρόεδρος
Λάος Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος Περιφέρειες και ένα μητροπολιτικός δήμος Πρόεδρος
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Επαρχίες και ένας Νομός Πρόεδρος
Μπανγκλαντές Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές Διαιρέσεις Πρόεδρος
Νεπάλ Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ Περιφέρειες Πρόεδρος

Παραπομπές


Κατηγορίες: Πολιτικές ιδεολογίες | Πολιτική επιστήμη | Κομμουνισμός | Δημοκρατία | Μορφές διακυβέρνησης | Μαρξισμός | Σταλινισμός


Ημερομηνια: 15.03.2021 08:32:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.