Λίμνη ΒεγορίτιδαΓια Τον ομώνυμο δήμο, δείτε: Δήμος Βεγορίτιδας.
Λίμνη Βεγορίτιδα
Η λίμνη Βεγορίτιδα
Χώρες Ελλάδα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΦλώρινας
Πέλλας
Γεωγραφικό Μήκος21.9100
Γεωγραφικό Πλάτος40.7258
Μέγιστο Μήκος14,8 Χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος6,9 Χιλιόμετρα
Έκταση54,31 Τετραγωνικά χιλιόμετρα
Μέγιστο Βάθος70 Μέτρα
Ύψος Επιφάνειας540 Μέτρα
ΝησιάΝησίδα Αρνίσσης

Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι λίμνη της Μακεδονίας, και η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας. Έχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας. Κοντά της βρίσκονται οι κωμοπόλεις Άρνισσα και Αμύνταιο.

Πίνακας περιεχομένων

Μεγέθη


Η λίμνη έχει έκταση 54,31 τ.χλμ., μέγιστο μήκος 14,8 τ.χλμ., μέγιστο πλάτος 6,9 τ.χλμ., μέγιστο βάθος 70 μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ.

Ιστορία


Μαζί με τις άλλες λίμνες της περιοχής αποτέλεσε σημαντικό παραγωγικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν οικισμοί από την πρώιμη αρχαιότητα. Αυτό τεκμηριώνεται από τυχαία, επιφανειακά ευρήματα αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα. Πέρα από τη στενά παραγωγική της σημασία αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσήλκυε έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό μια νέα παραγωγική σημασία σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Χλωρίδα


Αρκετά κοινό στις ακτές της λίμνης είναι το σουμάκι (Rhus coriaria).

Πανίδα


Οι απόκρημνες όχθες της αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πλήθος άγριων πουλιών, όπως οι ασπροπάπηδες, οι αετογερακίνες, καθώς και για το παγκοσμίως απειλούμενο κιρκινέζι και έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό ψαρότοπο με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τον κορήγονο, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς και τα τσιρόνια.

Οικισμοί κοντά στην Βεγορίτιδα


Στο τμήμα της λίμνης που ανήκει στον δήμο Έδεσσας τα χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη είναι, η Άρνισσα (στην βορειοδυτική όχθή της λίμνης), η Περαία (στην ανατολική όχθη της λίμνης), ο Νέος Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Αθανάσιος, ενώ στο τμήμα της λίμνης που ανήκει στον δήμο Αμυνταίου τα χωριά Άγιος Παντελεήμονας (στις δυτική όχθη της λίμνης), Βεγόρα (στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης), Φαράγγι και η κωμόπολη Αμύνταιο.

Φωτογραφίες


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Λίμνες της Μακεδονίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:03:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.