ΛάρισαΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Λάρισα (αποσαφήνιση).

Λάρισα
Πηνειός ποταμός και Άγιος Αχίλλειος
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΛαρισαίων
 • ΔήμαρχοςΑπόστολος Καλογιάννης
Έκταση88,167 km2
Υψόμετρο70 m
Πληθυσμός144 651
Ταχ. κωδ.41x xx
Τηλ. κωδ.241 0-
ΙστοσελίδαΔήμος Λαρισαίων

Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, έδρα του δήμου Λαρισαίων και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Επίσης, αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αριθμεί 144.651 μόνιμους κατοίκους[1], καταλαμβάνει έκταση περίπου 88 τ.χλμ. και έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 70 μέτρα.[2] Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών, ενώ η περιοχή φημίζεται για την αγροτική της παραγωγή καθώς βρίσκεται στην Θεσσαλική Πεδιάδα.

Πίνακας περιεχομένων

Προέλευση και ετυμολογία ονόματος


Το όνομα της Λάρισας είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη. Το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισo, γιο του Πελασγού.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτή πήρε το όνομα της η πόλη. Η Λάρισα, κατά τη μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν κόρη του Πελασγού.

Μακριά από τους θρύλους και τις παραδόσεις για την όμορφη νύμφη οι ειδικοί στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ονομασία της πόλης θεωρούν ότι αυτή προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ' ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός γήλοφoς του Φρουρίου με τίποτα δεν ταιριάζει στη σημασία της λέξης Λάρισα, δηλαδή αυτής της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.

Γεωγραφία


Η πόλη της Λάρισας είναι χτισμένη σε μεσόγεια θέση στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της θεσσαλικής πεδιάδας, το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο Νομός Λάρισας, με ένα μικρό τμήμα της να βρίσκεται στον Νομό Μαγνησίας. Το υψόμετρο της πόλης από το επίπεδο της θάλασσας είναι στα 80 μέτρα. Τα βουνά που περικλείουν την πόλη είναι τα εξής: από ανατολικά τα όρη Όσσα (1972 μ.) και Μαυροβούνι (1.054 μ.), από βόρεια ανατολικά τα όρη Κάτω Όλυμπος (1.587 μ.) και Όλυμπος (2.918 μ.), από βόρεια δυτικά το όρος Μελούνα και το όρος Τίτανος (693 μ.). Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια φυσική λίμνη.

Ιστορία


Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη και κατοικείται εδώ και σχεδόν 4.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικείτο κατά την Παλαιολιθική περίοδο.[εκκρεμεί παραπομπή] Την εξουσία της πόλης μέχρι το τέλος της κυριαρχίας των Μακεδόνων κατείχαν οι Θεσσαλοί Αλευάδες. Κατά τους χρόνους των Περσικών πολέμων οι κάτοικοί της εμήδισαν και πολέμησαν εναντίον των άλλων Ελλήνων στο πλευρό των ξένων επιδρομέων. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μάχονταν στο πλευρό των Αθηναίων. Η Λάρισα είχε κόψει νόμισμα και αρκετά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί. Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των 90 χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λαρίσης.

Μακεδονική και Ρωμαϊκή περίοδος

Τον 4ο αιώνα π.Χ. η Λάρισα με τη βοήθεια δυνάμεων από την Κεντρική Ελλάδα, πολέμησε με την πόλη Φάρσαλο για να διατηρήσει την δύναμη της και την νίκησε. Ωστόσο ο πόλεμος αυτός εξουθένωσε τους στρατιώτες της, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αμυνθούν στην εισβολή των Μακεδόνων υπό τον Φίλιππο Β΄ το 344 π.Χ. Η πόλη ήταν υποταγμένη στους Μακεδόνες από το 344-196 π.Χ. περίοδο κατά την οποία είχε οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα.Κατά την ελληνιστική εποχή, Λαρισαίοι ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου (είχαν ικανή φήμη τότε) ίδρυσαν την Λάρισα στην Συρία και την Λάρισα στην Αραβία.

Το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την πόλη. Κατά την Ρωμαϊκή Κυριαρχία η Λάρισα γνώρισε μια σύντομη περίοδο ακμής. Το 2ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν τα Ελευθέρια, μια πανθεσσαλική γιορτή προς τιμήν του Ελευθερίου Διός, τα οποία περιελάμβαναν ιππικούς αγώνες καθώς και φιλολογικούς, χορευτικούς, γυμνικούς, μουσικούς αγώνες. Με την συγκρότηση μεγάλων ιδιοκτησιών γης των Ρωμαίων στη Θεσσαλία, υποβαθμίστηκε ο θεσμός του κοινού των Θεσσαλών και ακολούθησε μια περίοδος παρακμής για την Λάρισα. Υπήρξε μείωση του πληθυσμού της και η ζωή των κατοίκων δυσκόλεψε. Ωστόσο, η Λάρισα καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση με μετοικήσεις πληθυσμών από τις γύρω πόλεις ενώ παράλληλα απελευθερώθηκαν δούλοι[3].

Βυζαντινή περίοδος

Έπειτα η πόλη περιήλθε στο Βυζάντιο και σε όλους αυτούς τους αιώνες δέχτηκε αλλεπάλληλες επιδρομές. Στα τέλη του 6ου αιώνα υπήρξε μια μεγάλη περίοδος ταραχών και αναστατώσεων, κατά την οποία οι πόλεις της Θεσσαλίας παύουν να αναφέρονται στις πηγές. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από τις βαρβαρικές επιδρομές.

Σλαβικά φύλα εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας κατά την διάρκεια των επιδρομών τους, τα οποία με την κατάλληλη πολιτική των βυζαντινών αυτοκρατόρων εκχριστιανίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο ντόπιο πληθυσμό. Για να αντιμετωπιστούν νέοι κίνδυνοι, έγινε διοικητική αναδιοργάνωση του κράτους με τη Θεσσαλία να ανήκει πλέον στο Θέμα Ελλάδος. Η Λάρισα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Θέματος για κάποια διαστήματα, κυρίως την εποχή των Βουλγαρικών πολέμων. Η Θεσσαλία απειλήθηκε από τις επιδρομές των Βουλγάρων (τέλη 10ου αιώνα) υπό τον τσάρο Σαμουήλ, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κατάληψη της Λάρισας το 982 μ.Χ. μετά από τρίχρονη πολιορκία. Την ίδια περίοδο μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου από τη Λάρισα στην Πρέσπα, όπου κτίσθηκε ναός προς τιμή του.

Μετά την ήττα των Βουλγάρων το 966 μ.Χ. από τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό στη μάχη του Σπερχειού, ακολούθησε μια εποχή ειρήνης και αναδιοργάνωσης του Βυζαντίου από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β', ο οποίος φρόντισε για την ανόρθωση των κατεστραμμένων φρουρίων της Θεσσαλίας.

Την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' Κομνηνού (1082-1118 μ.Χ.), οι Νορμανδοί με ηγεμόνα τον Βοημούνδο, λεηλάτησαν την περιοχή και πολιόρκησαν για μεγάλο διάστημα τη Λάρισα, αλλά οι επιθέσεις τους αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με την εκστρατεία του Αλεξίου το 1083 μ.Χ.

Τον 12ο αιώνα αρχίζει η διάσπαση της κεντρικής οργάνωσης του κράτους και η εμφάνιση μικρών περιφερειών με διάφορα ονόματα. Το σύστημα αυτό διαδόθηκε στη Θεσσαλία, η οποία έχοντας τεράστιες πεδινές εκτάσεις προκάλεσε το ενδιαφέρον των ισχυρών της εποχής[4].

Οθωμανική περίοδος

Η παρακμή που επικράτησε το 14ο αιώνα διευκόλυνε την εδραίωση της οθωμανικής κυριαρχίας με διάφορους Έλληνες και ξένους δυνάστες να εκμεταλλεύονται οικονομικά μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Η οθωμανική κυριαρχία συνέβαλε στο μαρασμό της ήδη παρηκμασμένης οικονομίας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μετακινηθεί προς τα ορεινά για μεγαλύτερη ασφάλεια, μακριά από την οθωμανική εξουσία. Το 1881 η Θεσσαλία ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος. Μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλίας η πόλη έφερε το όνομα Γενί Σεχίρ Φενερί, σε αντιδιαστολή με τη Γενί Σεχίρ Εγιαλετή που αποτελούσε το όνομα της ευρύτερης περιοχής, περίπου του σημερινού νομού[5].

Σύγχρονη ιστορία

Στην πόλη της Λάρισας και στις γειτονικές περιοχές εγκαταστάθηκε τεράστιος πληθυσμός προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων γειτονιών σε διαστάσεις μικρών πόλεων. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1941.

Η Λάρισα σήμερα

Σήμερα, η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Διαθέτει τρία δημόσια νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού Θεάτρου, των Τμημάτων Ιατρικής και Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και Τμημάτων του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, του τρίτου μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος της Ελλάδας. Από τo 2019, μετά την κατάργηση των ΤΕΙ όλης της χώρας, νέα τμήματα και σχολές φιλοξενούνται στις κτιριακές, εργαστηριακές και διοικητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Λάρισα καταλαμβάνει επίσης την πρώτη θέση μεταξύ ελληνικών πόλεων σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου ανά τ.μ. αστικού χώρου. Στην οδό Καρδίτσης 1 υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές φυλακές της χώρας, το κλειστό κατάστημα Λάρισας.[6] Η ποδοσφαιρική της ομάδα, η Αθλητική Ένωση Λάρισας (ΑΕΛ), είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Ελλάδας.

Αξιοθέατα - Πολιτιστικοί χώροι


Στην πόλη υπάρχουν πολλά σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Στο κομμάτι του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή από τον λόφο του Φρουρίου έως και την κεντρική πλατεία και από την πλατεία Λαού μέχρι το ποτάμι, βρίσκεται ένα τμήμα της παλιάς Λάρισας, κυρίως της παλιάς αγοράς, με παλαιά κτήρια που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της. Ο λόφος του Φρουρίου είναι ο χώρος στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο και ο οποίος αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης. Κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο και κατά την οθωμανική, εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα σώζονται τα εξής μνημεία: Α' Αρχαίο θέατρο, Τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, Παλαιοχριστιανικό λουτρό, Μεσοβυζαντινός ναός, Μπεζεστένι. Επίσης ευρήματα από την αρχαία ακρόπολη της Λάρισας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στον λόφο. Στην βόρεια πλευρά του λόφου σε σημείο με θέα προς το ποτάμι και την βόρεια πλευρά της πόλης, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, πολιούχου της Λάρισας.

Αρχαία μνημεία

Βυζαντινά Μνημεία

Οθωμανικά Μνημεία

Σύγχρονα Μνημεία

Διατηρητέα Κτήρια

Στην πόλη της Λάρισας, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα κάποια κτήρια από τα 76 που είχαν προταθεί το 1994. Σήμερα υπολογίζεται πως η πόλη διαθέτει περίπου 66 παλιά κτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη διατηρητέα.[36]

Τα διατηρητέα κτήρια είναι[37]:

Η αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας αρχοντικής κατοικίας στο πνεύμα της εποχής, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στην ανάγκες των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών, που ήταν ο βασικός οικονομικός τομέας της περιοχής. Ο Πύργος του Χαροκόπου είναι συνδεδεμένος με προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης και στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνδεδεμένος, κυρίως, με την Μελίνα Μερκούρη η οποία υπήρξε σύζυγος ενός νεότερου μέλους της οικογένειας, του Παναγή Χαροκόπου.

Πηνειός

Ο ποταμός Πηνειός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Λάρισας για αιώνες και διασχίζει το κέντρο της πόλης. Συναντάται στην βόρεια πλευρά του λόφου Φρουρίου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο και μαζί με το Πάρκο Αλκαζάρ το οποίο είναι δίπλα στον ποταμό, δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας μέσα στο κέντρο της πόλης, μόλις λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο Πηνειός διασχίζει την πόλη της Λάρισας, ξεκινώντας από την περιοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης, σε μήκος 4 χιλιομέτρων. Στις δύο όχθες του ποταμού έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια για περίπατο και ποδηλασία, καθώς και υποδομές για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι δύο όχθες του ποταμού ενώνονται σε πολλά σημεία, μέσω πεζογεφυρών. Κάθε Ιούνιο στις όχθες του ποταμού πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Πηνειού.

Η ιστορική διαδρομή του ποταμού

Ο Όμηρος αποκαλεί τον Πηνειό «αργυροδίνη» από τις πολλές δίνες, που σχηματίζουν τα καθαρά σαν ασημένια νερά του στην πορεία του.

Ο Πηνειός στη Μυθολογία

Ο Πηνειός, ο θεός ποταμός της Θεσσαλίας, ήταν σύμφωνα με το μύθο, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. [45]

Μουσεία

Στη Λάρισα βρίσκονται τα εξής μουσεία:[7]

Πολιτιστικοί χώροι-Οργανισμοί

Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ

Προσεχώς η μόνιμη στέγη του Θεσσαλικού Θεάτρου. Προς το παρόν λειτουργεί το φουαγιέ του θεάτρου για εκθέσεις έργων τέχνης και παρουσιάσεις βιβλίων.

Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων (Π.Ο.Δ.Λ.) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και στεγάζεται στο «Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο». Συστάθηκε το 1982 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και άρχισε να λειτουργεί το 1983, με πρώτο Πρόεδρο του Οργανισμού τον κ. Αλέξανδρο Μπατζανούλη. Σκοπός του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι η ανάπτυξη πνευματικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα της πόλης, που αναλαμβάνει, κατευθύνει και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι η λειτουργία Λεσχών Πολιτισμού, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ», η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Λογοτεχνικό Περιοδικό «ΓΡΑΦΗ» και η πραγματοποίηση κινηματογραφικών προβολών.[51]

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Σε ένα καινούριο σύγχρονο κτίριο, λειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ" βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη, διαθέτει και κινητή μονάδα με 5 χιλιάδες βιβλία.[52]

Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσiγρα

Η δημοτική πινακοθήκη της πόλης φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα, του οποίου και την ιδιωτική συλλογή στεγάζει μετά την δωρεά της το 1981 στον δήμο Λάρισας. Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοελληνικής τεχνοτροπίας του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη. Οι δραστηριότητες της πινακοθήκης είναι οι εξής:

Δημοτικό ωδείο

Το ωδείο της Λάρισας ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1930 με πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα, αρχικά στεγάστηκε σε παλαιό κτήριο επί της πλατείας ανακτόρων (σήμερα πλατεία λαού) και αργότερα φιλοξενήθηκε και από το τέμενος που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο και το 1953 μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο, ενώ το 1993 στεγάστηκε στο σημερινό κτήριο. Το σύγχρονο ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε το 2003 από τον Γιάννη Γράμψα. Βρίσκεται στις οδούς Βενιζέλου και Ολύμπου. [54]

Θεσσαλικό Θέατρο - ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας

Το "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" ιδρύθηκε το 1975 από τους Λαρισαίους καλλιτέχνες Άννα Βαγενά, Κώστα Τσιάνο και Γιώργο Ζιάκα. Ήταν το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που έκανε έδρα του μια επαρχιακή πόλη και έκανε πράξη την ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Χωρίς κρατική επιχορήγηση, για οκτώ χρόνια περιόδευσε τον Θεσσαλικό κάμπο και στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά. Από το 1983 μετατρέπεται σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) και επιχορηγείται από τον Δήμο Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Έγινε το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας, που αποτέλεσε εφαλτήριο ανάδειξης σπουδαίων καλλιτεχνών, σκηνοθετών και σκηνογράφων. Σε αυτά τα 33 χρόνια ζωής έχει ανεβάσει 68 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα οποία είναι:

[55] Την θεατρική δραστηριότητα της πόλης συμπληρώνει από το 2001 και το «Θέατρο Τεχνών» επί της Ταγματάρχου Βελησσαρίου & Πηνειού.

Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας στεγάζεται στο Μύλο του Παππά, αλλά θα μετακομίσει σύντομα στο Δημοτικό Θέατρο Ουήλ στην οδό Ανθίμου Γαζή όπου η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.[56]

Εικαστικό κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Το εικαστικό κέντρο στεγάζεται στο μύλο του Παππά, και διενεργεί κάθε χρόνο τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι:

Αστεροσκοπείο Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ"

Το Αστεροσκοπείο Λάρισας ΑΡΙΣΤΕΥΣ, είναι Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων. Βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης 5 χλμ. βορειοδυτικά από το κέντρο της Λάρισας.[57]

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας[58]

Είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει έδρα τη Λάρισα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 μετά από συνένωση της ΙΕ' Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που προϋπήρχαν από το 1974 και 1970 αντιστοίχως.Η περίοδος που καλύπτει η δράση της, είναι από τους προϊστορικούς ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.Σ τις αρμοδιότητες της εντάσσονται: εντοπισμοί μνημείων, καταγραφές μνημείων και κινητών αντικειμένων, ανασκαφικές έρευνες, αναστηλωτικές εργασίες, εργασίες ανάδειξης μνημείων και χώρων, εργασίες συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων, σύσταση νέων Μουσείων και Συλλογών, διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργάνωση συνεδρίων.

Χώροι αναψυχής

Εκδηλώσεις/Φεστιβάλ


 • Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/Artfools International Film Festival[59]
 • Φεστιβάλ Πηνειού[60]
 • Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας
 • Μύλος Παραστατικών Τεχνών[61]
 • Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας[62]
 • Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου[63]
 • Εμποροπανήγυρη Λάρισας[64]
 • Έκθεση Βιβλίου Λάρισας[65]
 • Ιπποκράτεια
 • Αχίλλεια
 • Εβδομάδα Χορού[66]
 • Παραδοσιακό Χωριό[67]
 • AgroThessaly[68]

Μεταφορές


Οδικές μεταφορές

Η Λάρισα αποτελεί μεγάλο οδικό κόμβο. Ο Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ διέρχεται σε μικρή απόσταση από την πόλη, παρακάμπτοντάς την ανατολικά και ενώνοντάς την με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς αντικατέστησε την ΕΟ1, η οποία διήρχετο μέσα από την πόλη και είχε αστικοποιηθεί. Επιπλέον, η ΕΟ6 ενώνει τη Λάρισα με τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα και το Βόλο, ενώ ΕΟ3 συνδέει την πόλη με την Κοζάνη και την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία στα βόρεια και η Εθνική Οδός Λάρισας-Καρδίτσας την ενώνει με την Καρδίτσα. Για την αποσυμφόρηση της κίνησης εντός της πόλης, τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί και δοθεί στην κυκλοφορία τμήματα του εξωτερικού δακτυλίου της Λάρισας, o οποίος παρακάμπτει κυκλικά το πολεοδομικό συγκρότημα και συνδέει περιμετρικά τις συνοικίες της πόλης.[69]

Από τον κεντρικό σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ της πόλης στην οδό Ολύμπου, πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Κέρκυρα, τα Γρεβενά, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Φλώρινα, την Καστοριά, την Αιδηψό, το Αγρίνιο καθώς και προς τις περισσότερες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Ενώ υπάρχουν, άλλοι δυο ξεχωριστοί σταθμοί. Στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, λειτουργεί σταθμός για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ νομού Τρικάλων και των ΚΤΕΛ νομού Καρδίτσας, ενώ στο 7ο χιλιόμετρο της Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου λειτουργεί από το 2015 ο Περιφερειακός Σταθμός Υπεραστικών ΚΤΕΛ υπό την εποπτεία του ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.[70] για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ηρακλείου-Λασιθίου, Χανίων-Ρεθύμνου, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Έβρου, Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Καβάλας.

Αστικές μεταφορές

Η πόλη της Λάρισας για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών συγκοινωνιών της, καθώς και την σύνδεση της με κοντινούς οικισμούς, διαθέτει έναν σύγχρονο στόλο λεωφορείων[71] και 17 λεωφορειακές γραμμές.

Επίσης, η πόλη της Λάρισας από το 2003, διαθέτει και ποδηλατοδρόμους συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων. Με την μελλοντική επέκταση τους προβλέπεται να φτάσουν συνολικά τα 54 χιλιόμετρα μήκος.[72] Ποδηλατοδρόμοι καλύπτουν: την λεωφόρο Ιωαννίνων, όπου διασχίζουν μεγάλο μέρος της, την λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου στην περιοχή της Νεάπολης, τις οδούς Θεοδωρακοπούλου, Έλλης Λαμπέτη και Βασίλη Τσιτσάνη στην Νέα Πολιτεία, τις οδούς Θεοφράστου στην περιοχή Αβέρωφ και Καλλισθένους στην περιοχή των Πυροβολικών, την οδό Ιλάρχου Σαριμβέη στην Νεράιδα, τις οδούς Ανθίμου Γαζή, Αλέξανδρου Παπαναστασίου, Θέτιδος και Κύπρου και τέλος υπάρχει παράλληλος ποδηλατοδρόμος με την προέκταση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου που ξεκινάει από την περιοχή Παπασταύρου και καταλήγει στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Επίσης ποδηλατοδρόμοι διασχίζουν το πάρκο Αλκαζάρ και τις 2 όχθες του ποταμού Πηνειού.[73]

Σιδηροδρομικές μεταφορές

Από την Λάρισα περνάει επίσης ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας που την συνδέει σε προαστιακό επίπεδο με τη Θεσσαλονίκη και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, με χρήση αμαξοστοιχιών προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης. Σύνδεση με υπεραστικά δρομολόγια υπάρχει απευθείας με την πόλη του Βόλου, ξανά σε επίπεδο προαστιακής σύνδεσης, την πόλη της Αθήνας και φυσικά με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς των διαδρομών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου των Ελληνικών σιδηροδρόμων, η γραμμή Λάρισας-Βόλου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και συγκεκριμένα να ηλεκτροδοτηθεί και να γίνει διπλής κατεύθυνσης.

Ο Δήμος Λαρισαίων ανέθεσε μελέτη βιωσιμότητας για δίκτυο τραμ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία προτείνει την κατασκευή 2 γραμμών που θα διέρχονται από το κέντρο της πόλης και θα συνδέουν το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Στάδιο Αλκαζάρ με το σιδηροδρομικό σταθμό. Ωστόσο, λόγω έλλειψης πόρων και αμφίβολης βιωσιμότητας, η υλοποίηση του έργου δεν έχει προχωρήσει ακόμα.[74] Τον Δεκέμβριο του 2020 κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων, ο μελετητής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κ. Χρυσόστομος Ριζομυλιώτης, ανέφερε ότι η μελέτη βιωσιμότητας για δίκτυο τραμ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει οικονομικά την κατασκευή και τη λειτουργία του, λόγω μεγέθους και διάρθρωσης της πόλης και τα επόμενα 10 με 15 χρόνια δεν είναι απαραίτητο για τις μεταφορές στην πόλη.[75]

Αεροπορικές μεταφορές

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιείται για εθνική διασύνδεση με έκτακτες πτήσεις, αν και στο παρελθόν υπήρχε λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου με εμπορικές πτήσεις, καθώς και σύνδεση με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίες όμως διακόπηκαν το 1994, λόγω μειωμένης κίνησης. Πλέον εξυπηρετείται από τον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου στη Νέα Αγχίαλο (VOL), ο οποίος απέχει 70 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Εκπαίδευση


Πρωτοβάθμια[76] & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση[77]

Στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν 49 Νηπιαγωγεία, 44 Δημοτικά Σχολεία, 15 Ημερήσια Γυμνάσια, 1 Εσπερινό Γυμνάσιο, 14 Ημερήσια Λύκεια , 1 Εσπερινό Λύκειο και 6 Επαγγελματικά Λύκεια, εκ των οποίων και δυο είναι εσπερινά. Επίσης, λειτουργούν 1 νηπιαγωγείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, 1 νηπιαγωγείο για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, 1 δημόσιο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, 1 δημόσιο σχολείο για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, 1 εσπερινό γυμνάσιο, 1 εσπερινό λύκειο, 1 μουσικό γυμνάσιο-λύκειο και 2 δημόσια εργαστηριακά κέντρα.

Ανώτατη Εκπαίδευση[78]

Νοσοκομεία


Κλίμα


Το κλίμα της Λάρισας έχει τα στοιχεία του ηπειρωτικού κλίματος της πεδινής Θεσσαλίας με ετήσιες διαφορές μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας άνω των 22 °C. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 15,7 °C βαθμοί κελσίου. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην πόλη κυμαίνεται στα 425 χιλιοστά.

Πίνακας κλιματικών στοιχείων Λάρισας: [80]

Μήνας Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ
Μέγιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 9.8 12.0 14.7 19.6 25.7 31.0 33.1 32.6 28.4 22.2 15.8 11.1
Ελάχιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 0.7 1.3 3.3 6.2 10.9 15.0 17.7 17.3 14.0 10.0 5.8 2.0
Απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας (°C) - -21.6 - - - - - 45.4 - - - -
Μέση μηνιαία Βροχόπτωση (mm) 32.5 31.7 36.7 33.0 38.2 25.6 19.0 16.4 30.2 52.2 56.9 50.8
Μέση Μηνιαία Υγρασία (%) 79.6 75.1 73.4 68.7 61.6 49.2 46.6 50.0 58.9 70.0 79.5 82.2

Στις 1/7/2017 και κατά την διάρκεια ενός κύματος καύσωνα που επηρέασε την χώρα από τις 30/6/17 ως τις 2/7/17,[81] ο σταθμός της Ε.Μ.Υ. κατέγραψε στην πόλη μέγιστη θερμοκρασία 43 °C.[82]

Μέσα μαζικής ενημέρωσης


Εφημερίδες

Ιστοσελίδες

 • LarissaNet.gr[89] Ηλεκτρονική Εφημερίδα
 • larisanew[90] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • onlarissa.gr[91] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • LarisaNews.gr[92] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • LarisacityNews[93] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • Thessalianews.gr[94] Ενημερωτική Ιστοσελίδα
 • Crimsonscorer.gr[95] Αθλητική Ιστοσελίδα
 • AthleticLarissa.gr[96] Αθλητική Ιστοσελίδα
 • SportLarissa[97] Αθλητική Ιστοσελίδα

Τηλεοπτικοί σταθμοί

Κανάλι Έδρα
Astra TV (Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις Astra Α.Ε.) Γεωργίου Καρτάλη 76Β, Βόλος (κεντρικά γραφεία τηλεοπτικού σταθμού)
1ο χλμ Εθνικής Οδού Λάρισας - Αθηνών, Λάρισα (εγκαταστάσεις)
Κολοκοτρώνη 1, Καρδίτσα (υποκατάστημα - στούντιο)
Θεσσαλία Τηλεόραση (Θεσσαλία TV Α.Ε.) Στενό Λάππα 27 και Βάλβη 30, Καρδίτσα (κεντρικά γραφεία)
Ηρώων Πολυτεχνείου 129, Λάρισα (εγκαταστάσεις σταθμού)
Γρηγορίου Λαμπράκη 25, Βόλος (στούντιο του σταθμού)
SMILE + πρώην Ζεύς TV (Ντουμνιτζέ Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Α.Ε.) Απόλλωνος 4, Λάρισα (κεντρικά γραφεία)
Τελεσίου 23, Ριζούπολη (εγκαταστάσεις)
TRT (Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε., HellasNet) Φερών 65, Εντός Εμπορικού Κέντρου Old City, Βόλος (κεντρικά γραφεία)
Καστοριάς 2Α και Φαρσάλων, Λάρισα (εγκαταστάσεις - στούντιο)
Ταλιαδούρου 2, Καρδίτσα (εγκαταστάσεις - στούντιο)

Ραδιοφωνικοί σταθμοί[98]

 • Σπορ News 90.1
 • Zoom FM 90.5
 • NRG FM 91.0
 • Power FM 93.2
 • Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93.6
 • BEST FM 93.9
 • Ράδιο TRT 95.1
 • Vibe 95.4
 • Dee Jay 95.7
 • Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου 96.3
 • Ραδιοφωνία Κισσάβου 97.8
 • ΕΡΤ Λάρισας 98.3
 • Ρυθμός Λάρισας 98.8
 • Πόλις 99.4
 • σφαίρα FM 101.6
 • ΑΕΛ Radio 104.8
 • Λαϊκός FM 105.7
 • Παραδοσιακός FM 106.6
 • AVANTI 107.6

Εκκλησίες-Μοναστήρια

Ορθόδοξες Εκκλησίες[99][100]

Οι ιεροί ναοί που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου είναι:

 • Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου
 • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων
 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου
 • Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων
 • Ιερός Ναός Αγίου Θωμά
 • Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
 • Ιερός Ναός Αγίων Σαράντα Μαρτύρων
 • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
 • Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου
 • Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας
 • Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους
 • Ιερός Ναός της Ανάληψης του Σωτήρος
 • Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
 • Ιερός Ναός Ταξιαρχών
 • Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία
 • Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας


Εκτός από τους παραπάνω ναούς υπάρχει και ένα πλήθος άλλων ναΐσκων που είτε βρίσκονται ενσωματωμένοι στους ενοριακούς ναούς είτε υπάρχουν σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, όπως στα νοσοκομεία, στις στρατιωτικές μονάδες, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αλλού.

 • Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος
 • Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου
 • Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
 • Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων
 • Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου
 • Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας
 • Ιερός Ναός Τριών Ιεραρχών (ΤΕΙ Θεσσαλίας)
 • Ιερός Ναός Αγίου Λουκά του Ιατρού (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας)
 • Ιερός Ναός Παναγίας Γοργοεπηκόου (Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας)
 • Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1η Στρατιά)
 • Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου (Νέο Κοιμητήριο Λάρισας)
 • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου (οδός Ροϊδου)

Μοναστήρια

Άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες

Πλατείες της Λάρισας

 • Κεντρική Πλατεία
 • Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου
 • Πλατεία Λαού
 • Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος
 • Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου
 • Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
 • Τρίγωνη Πλατεία
 • Πλατεία ΟΣΕ
 • Πλατεία Σοφία Βέμπο
 • Πλατεία Μακρυγιάννη
 • Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς
 • Πλατεία Μικρού Προφήτη Ηλία
 • Πλατεία Ειρήνης
 • Πλατεία Καραΐσκάκη
 • Πλατεία Ηρώων Κατοχής
 • Πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας
 • Πλατεία Λαμπρούλη
 • Πλατεία Ρήγα Φεραίου
 • Πλατεία Ίππου
 • Πλατεία Αμπελοκήπων
 • Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
 • Πλατεία Ηπειρώτικων
 • Πλατεία Ελευθερίας
 • Πλατεία Κατσίγρα
 • Πλατεία Ανθούπολης
 • Πλατεία Ιπποκράτους
 • Πλατεία Αγίων Πέτρου και Παύλου
 • Πλατεία Αναξαγόρα
 • Πλατεία Μητέρας
 • Πλατεία Άννας Φρανκ
 • Πλατεία Τσάτσου
 • Πλατεία Αλίκης Παπαευσταθίου
 • Πλατεία Αρκαδίου
 • Πλατεία Νέας Πολιτείας
 • Πλατεία Μαρίνου Αντύπα
 • Πλατεία Ιπποκράτη
 • Πλατεία Θάλειας
 • Πλατεία Νεάπολης
 • Πλατεία Χούρλια Θωμά
 • Πλατεία Ζαζιά
 • Πλατεία 4ου Συντάγματος
 • Πλατεία Απελευθέρωσης
 • Πλατεία Αριστοφάνους
 • Πλατεία Στρατηγού Μακρυγιάννη
 • Πλατεία Κουζόγλου

Πάρκα της Λάρισας

 • Πάρκο Αλκαζάρ[103]
 • Πάρκο Πηνειού[104]
 • Αισθητικό Άλσος
 • Πάρκο Αγίου Αντωνίου[105]
 • Πάρκο Χρωμάτων[106]
 • Άλσος Λόφου Μεζούρλου[107]

Συνοικίες της Λάρισας

Η δημοτική ενότητα Λαρισαίων χωρίζεται σε τέσσερις δημοτικές κοινότητες, οι οποίες αποτελούνται από 23 πολεοδομικές ενότητες(συνοικίες) και τους προαστιακούς οικισμούς της Αμφιθέας και του Κουλούριου. Επίσης, στην δημοτική ενότητα Λαρισαίων περιλαμβάνεται και η τοπική κοινότητα Τερψιθέας.

1η Δημοτική Κοινότητα

 1. Παπασταύρου
 2. Άγιος Αθανάσιος
 3. Ιπποκράτης (Πέρα Μαχαλάς)
 4. (Νέα) Φιλιππούπολη
 5. Λιβαδάκι
 6. Άγιος Θωμάς
 7. Νεάπολη

2η Δημοτική Κοινότητα

 1. Άγιος Αχίλλειος
 2. Άγιος Νικόλαος
 3. Αμπελόκηπων (Ταμπάκικα)
 4. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων
 5. Άγιος Κωνσταντίνος
 6. Σταθμός

3η Δημοτική Κοινότητα

 1. Λαχανόκηποι
 2. Νέα Σμύρνη
 3. Άγιος Γεώργιος
 4. Κουλούρι
 5. Αμφιθέα

4η Δημοτική Κοινότητα

 1. Χαραυγή
 2. Τούμπα
 3. Πυροβολικά
 4. Αβέρωφ
 5. Νέα Πολιτεία
 6. Ηπειρώτικα
 7. Ανθούπολη
 8. Νεράιδα

Τοπική Κοινότητα Τερψιθέας

 1. Τερψιθέα
 2. Άργυσσα

Προάστια

 • Γιάννουλη
 • Φαλάνη
 • Τερψιθέα
 • Δασοχώρι

Αθλητισμός


Αθλητικές εγκαταστάσεις

 1. Στάδιο Αλκαζάρ, με χωρητικότητα 13.108, εδώ εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου διεξάγονται και όλα τα αθλήματα στίβου.
 2. Γυμναστήριο Βαρέων Αθλημάτων
 3. Κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ
 4. Κλειστό κολυμβητήριο Αλκαζάρ

Στην πόλη για την κάλυψη των γενικότερων αναγκών άλλα και χόμπι των κατοίκων υπάρχουν επίσης τα εξής δημοτικά αθλητικά κέντρα[108]:

 • Αθλητικό Κέντρο Μητσιμπόνα
 • Αθλητικό Κέντρο Νεάπολης
 • Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου - Μουσίαρη
 • Αθλητικό Κέντρο Νέας Πολιτείας
 • Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλικού
 • Αθλητικό Κέντρο Βιολογικού
 • Αθλητικό Κέντρο Ανθούπολης
 • Αθλητικό κέντρο Αμπελοκήπων
 • Αθλητικό κέντρο Τερψιθέας

Αθλητικοί σύλλογοι

Προσωπικότητες


Αρχαίων Χρόνων
Νεότερων χρόνων
Λάζαρος Παπαδούλης

21ος

Κάτια Παπακωνσταντίνου

Μάριος-Χρήστος Παπακωνσταντίνου 🥲

Αδελφοποιημένες πόλεις[109]


Υποσημειώσεις - Παραπομπές - Βιβλιογραφία


 1. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού 2011 », σελ. 10603 (σελ. 129 του pdf). Σε μορφή Excel «Πίνακας αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ Πληθυσμού-Απογραφής 2011 » στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ . Αρχειοθετήθηκε 24/11/2017. Ανακτήθηκε 09/01/2018.
 2. «Απογραφή πληθυσμού - κατοικιών της 18ης Μαρτίου 2001 », ΔΔ Λάρισας, σελ. 386 (σελ. 388 του pdf) από ΕΛΣΤΑΤ . Αρχειοθετήθηκε 29/07/2017 ], Ανακτήθηκε 08/01/2018.
 3. «Μακεδονική Κυριαρχία - Ρωμαϊκή Κυριαρχία - Η μεγάλη πανθεσσαλική γιορτή των Ελευθέριων» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. 
 4. «Κυρίως Βυζαντινή περίοδος (7ος - 13ος αιώνας μ.Χ.)» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. 
 5. «Πρώιμη Οθωμανική Περίοδος (14ος - 16ος αιώνας)» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. 
 6. «"Πέρασε" ναρκωτικά στις φυλακές Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013. 
 7. 7,0 7,1 Υπουργείο πολιτισμού, Πύλη Οδυσσέας
 8. Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
 9. Β' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
 10. Αναθηματική στήλη Ποσειδώνα
 11. Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου
 12. «Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων-Παλαιοχριστιανικά λουτρά» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2013. 
 13. «Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων-Παλαιοχριστιανικά λουτρά» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2013. 
 14. Βαλανείο (Λουτρό) πλατείας Λαμπρούλη
 15. Βυζαντινός ναός πλατείας Λαμπρούλη
 16. Ιουστινιάνεια οχύρωση
 17. http://larisa.culture.gr/siteapps/joomla-20418/htdocs/index.php/index.php?option=com_content&view=article&id=150&catid=9&Itemid=435[νεκρός σύνδεσμος]
 18. Ρωμαϊκός δρόμος και οικίες
 19. Κεντρική Δεξαμενή Λάρισας (οδός Μανωλάκη)
 20. «Το Μπεζεστένι πλέον ως Φρούριο με πολεμίστρες σε φωτογραφία του 19ου αι» . Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2018. 
 21. Το Μπεζεστένι της Λάρισας
 22. Γενί Τζαμί
 23. Το Γενί (Νέο) Τζαμί της Λάρισας
 24. 24,0 24,1 Ανάδειξη του οθωμανικού στοιχείου της Λάρισας [νεκρός σύνδεσμος]
 25. Τα Οθωμανικά Λουτρά (Χαμάμ) στη Λάρισα
 26. Ανθή Μάτσακα (2012). Νομικός Μιχαήλ, επιμ. Η εξέλιξη του λόφου του Φρουρίου στη Λάρισα (PDF). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Σχολή Αρχιτέκτονων: Διπλωματική Εργασία. σελ. 53. 
 27. «Μπαϊρακλί Τζαμί» . 17 Νοεμβρίου 2014. Ψηφιακή Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2014. 
 28. Ανθή Μάτσακα (2012). Νομικός Μιχαήλ, επιμ. Η εξέλιξη του λόφου του Φρουρίου στη Λάρισα (PDF). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Σχολή Αρχιτέκτονων: Διπλωματική Εργασία. σελ. 49. 
 29. Η πυριτιδαποθήκη της Λάρισας
 30. «Ανοίγει το μνημείο-μουσείο του Ιπποκράτη» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013. 
 31. «Μνημείο Ιπποκράτη» . Ψηφιακή Πολιτιστική Πύλη Δήμου Λαρισαίων. Αρχειοθετήθηκε Νοεμβρίου 2014 από το πρωτότυπο Check |url= value (βοήθεια) στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2014. 
 32. «Οι πλατείες του ιστορικού κέντρου της Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012. 
 33. «TravelStyle.gr» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012. 
 34. «Αναδεικνύονται σημαντικά ηρώα της Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012. 
 35. «Πάρκο Αλκαζάρ» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2012. 
 36. «Αρχιτεκτονικά... «διαμάντια» στη Λάρισα, εφημερίδα Ελευθερία, 21 Ιανουαρίου 2012» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2012. 
 37. 7 Γυμνάσιο Λάρισας
 38. Το κτίριο Αβραάμ Μουσών
 39. http://www.onlarissa.gr/2016/12/20/o-dimos-lariseon-agorazi-diatiriteo-ktirio-avraam-mouson-stin-odo-palestinis/
 40. Διατηρητέο το «Παλλάς» της Λάρισας
 41. 41,0 41,1 7 Γυμνάσιο Λάρισας
 42. Παρουσιάστηκαν τα βραβεία για το «Κονάκι Αβέρωφ» - larissanet.gr
 43. «Ο πύργος Χαροκόπου στη Λάρισα και η ιστορία του! Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες» . LarisaNew. 25 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. 
 44. «Business Plan» για τον Θεσσαλικό Σταθμό Λάρισας [νεκρός σύνδεσμος]
 45. «Πολιτιστική Πύλη της Πόλης της Λάρισας» . culture.larissa-dimos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
 46. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2016. 
 47. Κατεβάζει ρολά το «Γενί-Τζαμί» Αρχειοθετήθηκε 2012-01-21 στο Wayback Machine. Αρχειοθετήθηκε 2012-01-21 at www.eleftheria.gr[νεκρός σύνδεσμος] Ελευθερία Λάρισας. 18 Ιανουαρίου 2012
 48. «Μουσείο κούκλας στη Λάρισα» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2012. 
 49. «Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας - ΟΣΕ» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2017. 
 50. Ανοιχτή στο κοινό η έκθεση Τ. Τλούπα στο Μύλο του Παππά - larissanet.gr
 51. Πολιτιστική Πύλη της Πόλης της Λάρισας [νεκρός σύνδεσμος]
 52. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας – Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 53. Αρχική Σελίδα - Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
 54. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017. 
 55. «Ιστορικό των παραστάσεων από την ιστοσελίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2012. 
 56. Θεσσαλικό Θέατρο
 57. «ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΑΡΙΣΤΕΥΣ"» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2007. 
 58. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
 59. Larissa International Film Festival – Artfools
 60. Φεστιβάλ Πηνειού – Το ποτάμι κάνει τη γραμμή
 61. «Φεστιβάλ «Μύλος Παραστατικών Τεχνών» – festival.culture.gr» . festival.culture.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017. 
 62. «Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015. 
 63. Αρχική | theatrodromou-la
 64. Παζάρι Λάρισας – Στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης
 65. «Πρεμιέρα για την Έκθεση Βιβλίου στη Λάρισα» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
 66. http://www.onlarissa.gr/2016/04/11/evdomada-chorou-sto-milo-tou-pappa/
 67. http://postlarissa.gr/larisa/soyxe-paradosiako-horio-simera-sti-larisa-foto[νεκρός σύνδεσμος]
 68. «Επίκεντρο του αγροτικού κόσμου η 12η Agrothessaly | AGROTHESSALY» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017. 
 69. http://www.larissa-dimos.gr/images/dataold/pdf/%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F1_protash.pdf
 70. Υπεραστικα Λεωφορεια Λαρισα | Δρομολογια Κτελ
 71. Σελίδα στο διαδίκτυο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας
 72. «Ποδηλατόδρομοι, Πολιτιστική Πύλη της Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2012. 
 73. Bicycle @ Larissa - Ποδηλάτες Λάρισας
 74. http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/tram/tram-thessalonikis/item/258-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1[νεκρός σύνδεσμος]
 75. [1]
 76. Δ/Νση Α/Θμιασ Εκπ/Σησ Λαρισασ - Αρχική
 77. Διεύθυνση Δ.Ε. Λάρισας - Λίστα Σχολείων ΔΔΕ Λάρισας
 78. «Σχολές - Τμήματα» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019. 
 79. «Παράρτημα Λάρισας» . www.eap.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2019. 
 80. «Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2008. 
 81. «Κορυφώνεται ο καύσωνας, του Γιάννη Ελαφρού | Kathimerini» . http://www.kathimerini.gr/916436/article/epikairothta/ellada/koryfwnetai-o-kayswnas. Ανακτήθηκε στις 2017-07-02. 
 82. «Στοιχεία Ιουλίου 2017 από μετ. Σταθμό ΕΜΥ» . Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2018. 
 83. Διαδικτυακός τόπος Εφημερίδας Ελευθερίας /
 84. Διαδικτυακός τόπος Ημερήσιου Κήρυκα /
 85. Διαδικτυακός τόπος εφημερίδας «Κόσμος»
 86. Διαδικτυακός τόπος εφημερίδας «Θεσσαλικές Αγγελίες»
 87. Διαδικτυακός τόπος του larissanet
 88. Διαδικτυακός τόπος της εφημερίδας «Αγροτική Έκφραση»
 89. LarissaNet.gr
 90. «larisanew.gr» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2016. 
 91. ONLarissa.gr
 92. LarisaNews.gr
 93. LarisacityNews
 94. Thessalianews.gr
 95. ArenaLarissa.gr
 96. AthleticLarissa.gr
 97. «SportLarissa» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2016. 
 98. Ραδιόφωνο.gr
 99. Δήμος Λαρισαίων - Οι Ναοί της Πόλης
 100. ΕΝΟΡΙΕΣ-ΚΛΗΡΟΣ – Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου
 101. «Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία Λάρισας» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015. 
 102. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2018. 
 103. Πάρκο Αλκαζάρ
 104. Δήμος Λαρισαίων - Περιήγηση στην πόλη
 105. Η περιοχή του Στρατιωτικού Νοσοκομείου [νεκρός σύνδεσμος]
 106. «Πάρκο των Χρωμάτων» το πάρκο Χατζηχαλάρ [νεκρός σύνδεσμος]
 107. Στόχος να αποκτήσει ζωή το κατάφυτο άλσος - larissanet.gr
 108. Δήμος Λαρισαίων - Αθλητικά Κέντρα
 109. Δήμος Λαρισαίων - Αδελφοποιημένες Πόλεις

Βιβλιογραφία


Λάρισας κατά την Τουρκοκρατία», Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά 3 (1990) σσ. 255‐332

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Πρότυπα πόλεων της Ελλάδας | Λάρισα | Πόλεις της Αρχαίας Θεσσαλίας | Νομός Λάρισας


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:27:57 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.