Λάγος
Λάγος

Σημαία

Σφραγίδα

Έμβλημα
6°27′0″N 3°24′0″E
ΧώραΝιγηρία
Διοικητική υπαγωγήLagos
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςBabajide Sanwo-Olu[1]
Έκταση1 171 280 000 
Υψόμετρο34 μέτρο
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Το Λάγος (Έκο στην τοπική διάλεκτο) είναι πόλη και λιμάνι της Νιγηρίας, πρώην πρωτεύουσα της χώρας. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας με 7.937.932 κατοίκους (το 2006). Επίσης είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Αφρική όπως και η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε κατοίκους (7η στον Κόσμο)[2] μετά την Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι.

Το Λάγος είναι μια τεράστια μητρόπολη που χτίστηκε πάνω σε νησιά που χωρίζονται από υποθαλάσσια φαράγγια, όπως το νησί Λάγος, που περιστοιχίζουν τη νοτιοδυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας Λάγος. Από την ίδρυσή του, το Λάγος επεκτάθηκε στην ενδοχώρα δυτικά της λιμνοθάλασσας, και ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα φτάνει σήμερα 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Λάγος. Η πόλη είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Το Λάγος ιδρύθηκε ως οικισμός των Γιορούμπα σε άγνωστη ημερομηνία Π.Κ.Ε. Το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στους δυτικούς το πήρε από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες. Για περισσότερα από τετρακόσια χρόνια αποτέλεσε σημαντικό κέντρο δουλεμπορίου, έως τα τέλη του 19ου αιώνα που προσαρτήθηκε ως αποικία από τους Βρετανούς (επίσημα το 1861). Όταν ανακηρύχτηκε επίσημα η Αποικία της Νιγηρίας το 1914, το Λάγος έγινε πρωτεύουσα, και παρέμεινε και μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Νιγηρίας από τους Βρετανούς (το 1960) έως και το 1991. Εκείνη τη χρονιά η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό πόλη της Αμπούτζα, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το Λάγος αποτελεί κέντρο της οικονομικής ζωής της χώρας. Το λιμάνι του είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Αφρικής, και αποτελεί μεταξύ άλλων σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο του πετρελαίου που παράγεται στη χώρα. Το Λάγος είναι επίσης πολιτιστική πρωτεύουσα και κέντρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Νιγηρίας. Στην πόλη λειτουργούν έξι πανεπιστήμια. Είναι αδελφοποιημένη με αρκετές πόλεις του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και με την αρχαία Ολυμπία.

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Πόλεις της Νιγηρίας


Ημερομηνια: 16.03.2021 02:19:30 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.