Κώστας Σπανίδης
Κώστας Σπανίδης
O Κώστας Σπανίδης, στη «Φωλιά του Πουλιού», πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Μαρτίου 1959
Καβάλα
Θάνατος2010
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής

Ο Κώστας Σπανίδης (1959-2010) ήταν Έλληνας αθλητής, προπονητής και εθνικός προπονητής της ομοσπονδίας στίβου (Σ.Ε.Γ.Α.Σ).

Βιογραφία


Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1959 στην Καβάλα. Ήταν απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Ε.Α.Σ.Α (Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής), μετέπειτα Τ.Ε.Φ.Α.Α, με βαθμό πτυχίου "Άριστα".

Ο Κώστας Σπανίδης υπήρξε πρωταθλητής στο αγώνισμα της δισκοβολίας με αρκετές διακρίσεις στην κατηγορία των εφήβων και των ανδρών, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί χρόνια στέλεχος της εθνικής ομάδας στίβου. Ξεκίνησε τον αθλητισμό σε νεαρή ηλικία στην Καβάλα ως αθλητής του Ο.Κ.Α. Καβάλας και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να σημειώσει αξιόλογες επιδόσεις. Το ατομικό του ρεκόρ ήταν 60.00μ από το 1984 και ακόμα και σήμερα αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο αλλεπάλληλοι τραυματισμοί του στέρησαν την δυνατότητα να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο και τον ανάγκασαν να σταματήσει πρόωρα την καριέρα του το 1987 σε ηλικία 28 ετών.

Η αγάπη του όμως για τον αθλητισμό και την δισκοβολία ειδικότερα τον οδήγησαν σύντομα στα μονοπάτια της προπονητικής, έχοντας ως πρώτη αθλήτρια την μετέπειτα γυναίκα του, Γεωργία Γιαννακίδου. Αρχικά ως προπονητής στον Α.Σ Άρης και μετέπειτα ως ομοσπονδιακός προπονητής καθοδήγησε και ανέδειξε πολλούς και γνωστούς Έλληνες πρωταθλητές (Τσεντεμείδου, Ουζούνη, Πανάβογλου, Βόγγολη, Τίγκας, Μπαχαρίδης, Αραμπατζής κ.ά.), ενώ παράλληλα ανέδειξε την Ολυμπιονίκη Αναστασία Κελεσίδου, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση 2 Ολυμπιακών (2000, 2004) και 3 Παγκοσμίων μεταλλίων (1999, 2001, 2003). Το έργο του και η διαχρονική του παρουσία στο χώρο του στίβου αποτέλεσαν οδηγό για πολλούς νέους αθλητές και προπονητές και γι' αυτό το λόγο καλούνταν συχνά σε σεμινάρια, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

Μετά το πέρας της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, αποφασίζει την αποχώρηση του από την προπονητική και αναλαμβάνει επικεφαλής εθνικός προπονητής του ΣΕΓΑΣ. Στην θέση αυτή παραμένει ως τις 6 Οκτωβρίου του 2008, όταν και ανακοινώνει την αποχώρηση του για προσωπικούς λόγους, αλλά επιστρέφει πάλι στην ίδια θέση, ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια των δυο θητειών του στην Ομοσπονδία εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της στην κρίσιμη μεταολυμπιακή εποχή.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 οδηγώντας σε δρόμο της Θεσσαλονίκης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 51 ετών, προδομένος από την καρδιά του.

Πηγές

Κατηγορίες: Έλληνες αθλητές της δισκοβολίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:57:24 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.