Κόκκινο ΒοιωτίαςΚόκκινο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΟρχομενού
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο260
Πληθυσμός618 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΚόκκινο Dima
http://www.facebook.com/groups/50887731120/

Το Κόκκινο είναι χωριό τουΔήμου Ορχομενού του νομού Βοιωτίας. Είναι χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πτωου (ή όρους Πελαγίας) σε υψόμετρο 260 μέτρων. Έχει πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 618 κατοίκους.

Με τα χωριά Άγιος Ιωάννης και Σκροπονέρια, καθώς και τη Μονή Πελαγίας, συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Κόκκινου, με συνολικό πληθυσμό 812 κατοίκους[1].

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού εργάζεται στην γειτονική βιομηχανία μεταλλευμάτων, την ΛΑΡΚΟ. Από ελάχιστες πηγές που υπάρχουν το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1400, ίσως και λίγο πιο πριν, μάλλον από Αρβανίτικα φύλα. Το τότε όνομα του χωριού ήταν Κοκκινάτ (που σημαίνει κόκκινο στα Αρβανίτικα) και προερχόταν από το κόκκινο χώμα που χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα την περιοχή και που οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε βωξίτη. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ανήκε στον Βοϊβόδα του Μαρτίνου,που σημαίνει έλεγχος περιοχής.

.

Πίνακας περιεχομένων

Δημογραφία


Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού

Πορεία του πληθυσμού:


Πηγή: Επίτομο γεωγραφικό Λεξικό, Σταματελάτου, Εκδ. Ερμής ISBN 960-320-133-2

Διοικητικές μεταβολές


Το Κόκκινο υπήρξε κοινότητα στο διάστημα 1912-1998, στην οποία ανήκε και ο οικισμός Άγιος Ιωάννης (πρώην Νέο Κόκκινο)[2]. Το 1999 εντάχθηκε στον Δήμο Ακραιφνίας και από το 2011 στον Δήμο Ορχομενού.

Παραπομπές


  1. «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2016. 
  2. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, κοινότητα Κόκκινου
Κατηγορίες: Χωριά του νομού Βοιωτίας | Δήμος Ορχομενού | Αρβανιτοχώρια του νομού Βοιωτίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 08:15:06 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.