Κωνσταντίνος Δούκας (ηγεμόνας της Θεσσαλίας)Κωνσταντίνος Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1303
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
ΤέκναΙωάννης Β΄ Άγγελος Δούκας
ΓονείςΙωάννης Α΄ Δούκας
ΟικογένειαΚομνηνοδούκες

Ο Κωνσταντίνος (απεβ. 1303) από τον Οίκο των Αγγέλων ήταν Κυβερνήτης της Θεσσαλίας (1289 - 1303), η οποία στην εποχή του ταυτιζόταν με το Δουκάτο Νέων Πατρών με έδρα την Υπάτη. Ο Κωνσταντίνος ήταν δεύτερος γιος του Κυβερνήτη της Θεσσαλίας Ιωάννη Α΄ Δούκα και της συζύγου του, η οποία έχει καταγραφεί από τις πηγές με το μοναστικό όνομα "Υπομονή".[1][2]

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Ο ίδιος προτιμούσε, όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, να χρησιμοποιεί τα επώνυμα των προγόνων του από την Δυναστεία των Κομνηνών και την Δυναστεία των Δουκών. Από τις αδελφές του η Ελένη Αγγελίνα Κομνηνή είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον Γουλιέλμο Α΄ ντε λα Ρος Δούκα των Αθηνών, μία άλλη τον Ανδρόνικο Ταρχανειώτη (ανιψιό του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου) και η νόθη Ελένη Δούκαινα Αγγελίνα είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον Στέφανο-Ουρός Γ΄ Νεμάνια βασιλιά της Σερβίας.

Κυβερνήτης της Θεσσαλίας


Διαδέχθηκε τον πατέρα του (1289), πήρε τον τίτλο Σεβαστοκράτωρ (1295) και κυβέρνησε μέχρι τον θάνατο του (1303).[3][4] Διαδέχθηκε τον πατέρα του ανήλικος και την κηδεμονία του ανέλαβε η θεία του Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή.[5] Ο μικρότερος αδελφός του Θεόδωρος Άγγελος ήταν συγκυβερνήτης του μέχρι τον δικό του πρόωρο θάνατο (1299).[6] Στην αρχή της βασιλείας του η μητέρα του ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αναγνώρισε την υψηλή κυριαρχία του αυτοκράτορα, σε αντάλλαγμα έδωσε στον γιο της τον τίτλο του Σεβαστοκράτορα.

Πόλεμοι με τους Ανδεγαυούς


Ο Κωνσταντίνος συνέχισε τους πολέμους του πατέρα του απέναντι στον θείο του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α΄ Κομνηνό Δούκα και τους Ανδεγαυούς του συμμάχους. Οι Θεσσαλοί σε εκστρατεία τους (1295) κατέλαβαν τα εδάφη που είχε σκοπό να δώσει προίκα ο Νικηφόρος στην κόρη του Θαμάρ της Ηπείρου η οποία παντρεύτηκε τον Φίλιππο Α΄ του Τάραντα, γιο του Καρόλου Β΄ και της Μαρίας της Ουγγαρίας. Οι Ανδεγαυοί κατέλαβαν την επόμενη χρονιά τις περισσότερες κατακτήσεις (1296), αργότερα κατέλαβαν και το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας (1301). Δεν είναι γνωστή καμιά άλλη πληροφορία για τον Κωνσταντίνο Δούκα μέχρι τον θάνατο του (1303).

Οικογένεια


Η σύζυγός του δεν είναι γνωστή, μονάχα ο Καρλ Χοπφ την καταγράφει με το όνομα Άννα Ευαγιόνισσα, πέθανε το 1317 και μαζί της απέκτησε :[7]

Οι Φράγκοι αναφέρονταν σε αυτόν ως Δούκα της Νεοπατρίας, εκφέροντας το επώνυμό του σαν να ήταν τίτλος.

Παραπομπές


  1. Δημήτριος Ι. Πολέμης (1968), σσ. 97,98.
  2. Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, 212 <῎Αγγελος>, Κωνσταντῖνος ∆ούκας.
  3. Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, 212 <῎Αγγελος>, Κωνσταντῖνος ∆ούκας.
  4. Δημήτριος Ι. Πολέμης (1968), σ.98
  5. Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, 212 <῎Αγγελος>, Κωνσταντῖνος Δούκας.
  6. Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, 212 <῎Αγγελος>, Κωνσταντῖνος ∆ούκας; 195. ῎Αγγελος Θεόδωρος.
  7. Δημήτριος Ι. Πολέμης (1968), σ.98
  8. Δημήτριος Ι. Πολέμης (1968), σ.98

Πηγές


Κωνσταντίνος Δούκας (ηγεμόνας της Θεσσαλίας)
Θάνατος: 1303
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννης Α΄ Δούκας
Κυβερνήτης της Θεσσαλίας
1289 - 1303
Με τον αδελφό του : Θεόδωρο Άγγελο
1289 - 1299
Διάδοχος
Ιωάννης Β΄ Δούκας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine Doukas of Thessaly της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Οίκος των Αγγέλων | Κυβερνήτες της μεσαιωνικής Θεσσαλίας | Υπάτη | Βυζαντινοί του 13ου αιώνα | Σεβαστοκράτορες


Ημερομηνια: 28.03.2021 09:45:44 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.