Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Σεπτέμβριος 1950Τρίτη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού13 Σεπτεμβρίου 1950
Ημερομηνία διάλυσης3 Νοεμβρίου 1950
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΠαύλος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΣοφοκλής Βενιζέλος
Αντιπρόεδρος ΚυβέρνησηςΚωνσταντίνος Τσαλδάρης - Γεώργιος Παπανδρέου
Συνολικός αριθμός Μελών31
Συμμετέχοντα κόμματαΚόμμα Φιλελευθέρων - Λαϊκό Κόμμα -Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΚυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων
160 / 250
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές 1950
Θητεία νομοθετικού σώματος30 Μαρτίου 1950 - 30 Ιουλίου 1951 Α΄ Κοινοβουλευτική περίοδος
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Αύγουστος 1950
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Νοέμβριος 1950

Η Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου Σεπτεμβρίου 1950 (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 1950) σχηματίστηκε αμέσως μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, με την συμμετοχή αυτή τη φορά και του Λαϊκού κόμματος, συγκεντρώνοντας μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όμως, το σκάνδαλο του ΟΛΠ[1]που ξέσπασε εκείνες τις ημέρες, υπονόμευσε την συνοχή της κυβέρνησης, η οποία οδηγήθηκε και πάλι σε παραίτηση.[2]


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου


[3]

Παραπομπές


  1. Το σκάνδαλο αφορούσε στην κατάχρηση 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών από πολιτικούς παράγοντες, κυριώτερος των οποίων ήταν το στέλεχος του Λαϊκού κόμματος, Νικόλαος Δενδρινέλλης. Στο σκάνδαλο εμπλεκόταν και ο γιος του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, Αθανάσιος (ό.π., σελ. 162)
  2. Κατερίνα Δέδε: « Η ανάδυση του Κέντρου στη μεταπολεμική Ελλάδα: η Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου του Νικόλαου Πλαστήρα», Διδακτορική διατριβή για το Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου, 2013, σελ. 161-162 [1]
  3. «Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης», http://www.ggk.gov.gr/?p=1118
  4. Η θέση συστάθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1950 και αποτελούσε την ανώτατη βαθμίδα της υπαλληλικής ιεραρχίας του Υπουργείου. (ΦΕΚ Α223 /1950)
  5. Η θέση του Υφυπουργού συστάθηκε με τον Α.Ν. 1497 λόγω «κατεπειγούσης και αναποφεύκτου ανάγκης», (ΦΕΚ Α209/ 1950) και είχε χρονική διάρκεια έξι μήνες, θητεία η οποία αν κρινόταν αναγκαίο μπορούσε να παραταθεί για ακόμα έξι μήνες. Τα καθήκοντα του Υφυπουργού κανονίζονταν από τον Υπουργό.

Κατηγορίες: Ελληνικές κυβερνήσεις επί Παύλου Α΄ (1947 - 1964) | Ελληνικές κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων | 1950


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:37:30 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.