Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1948Τέταρτη κυβέρνηση Σοφούλη
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού18 Νοεμβρίου 1948
Ημερομηνία διάλυσης20 Ιανουαρίου 1949
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΠαύλος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΘεμιστοκλής Σοφούλης
Αντιπρόεδρος ΚυβέρνησηςΚωνσταντίνος Τσαλδάρης
Συνολικός αριθμός Μελών34
Συμμετέχοντα κόμματαΛαϊκό Κόμμα & Κόμμα Φιλελευθέρων
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΟικουμενική κυβέρνηση
274 / 354 (77%)
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές 1946
Θητεία νομοθετικού σώματος13 Μαΐου 1946 - 8 Ιανουαρίου 1950 Δ' Αναθεωρητική Βουλή
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1947
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη Ιανουάριος 1949

Η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1948 (Νοέμβριος 1948Ιανουάριος 1949) διαδέχτηκε την προηγούμενη κυβέρνηση του ίδιου Πρωθυπουργού, ανασχηματίζοντας, μόνο, την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι φωνές διαμαρτυρίας εναντίον της συγκυβέρνησης Σοφούλη - Τσαλδάρη, πλήθαιναν όμως, και οδήγησαν, στο τέλος, στην γρήγορη διάλυση και αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Συγκεκριμένα, δυο μέρες μετά τον σχηματισμό της, η πλειοψηφία των βουλευτών του Φιλελεύθερου κόμματος, αποφάσισε να αρνηθεί την ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, ως «κακέκτυπον ομοίωμα της παραιτηθείσης και ανίκανον να εξυπηρετήσει το αληθές εθνικόν συμφέρον» . Προχωρώντας ακόμα περισσότερο οι βουλευτές αμφισβήτησαν και την αρχηγία του Θεμ. Σοφούλη, αναγνωρίζοντας ως αρχηγό τους και εκπρόσωπό τους, τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Ο Θεμ. Σοφούλης όμως, αρνήθηκε να υποταχθεί στις θελήσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε αρχηγός του κόμματος από την κοινοβουλευτική ομάδα, οπότε δεν θα καθαιρεθεί και από αυτήν. Όμως, από την σύνθεση της "νέας" κυβέρνησης δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε και οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ελευθερία», «...Αμερικανοί παρατηρητές θεωρούν την σχηματισθείσαν νέαν ελληνικήν κυβέρνησιν ως ουδόλως βελτιώσασα την σύνθεσίν της εν σχεση με την προηγούμενη, μη ικανοποιητική και μη βιώσιμη...»[1] Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, με διαφορά μίας ψήφου (168 υπέρ - 167 κατά) ενώ ταυτόχρονα με την ίδια διαφορά επικυρωνόταν και η διακοπή των εργασιών του Σώματος μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 1949 λόγω εορτών.

Πολύ πριν την έναρξη των εργασιών της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και αφού ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκίνησαν οι διεργασίες για την αντικατάστασή της.


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου


[2]

- αντικαταστάθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1948 από τον Παντελή Ροζάκη
- αντικαταστάθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1948 από τον Χρήστο Τούντα

Αναφορές


  1. Εφημερίδα "Ελευθερία", φύλλο της 21ης Νοεμβρίου 1948, σελ. 4
  2. «Γενική Γραμματείας της Κυβέρνησης», http://www.ggk.gov.gr/?p=1089
  3. Το ξαφνικό πρόβλημα της υγείας του Πρωθυπουργού (καρδιακή προσβολή) και η απουσία του Κ. Τσαλδάρη στο εξωτερικό (στην συνεδρίαση της Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Η.Ε., στο Παρίσι) επέβαλλαν την προσωρινή αντικατάσταση τους

Κατηγορίες: Ελληνικές κυβερνήσεις επί Παύλου Α΄ (1947 - 1964) | Ελληνικές κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων | 1948 | 1949


Ημερομηνια: 27.03.2021 11:41:36 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.