Κυβέρνηση Εθνικής ΑμύνηςΠροσωρινή κυβέρνηση Θεσσαλονίκης
Βασίλειον της Ελλάδος
Ημερομηνία σχηματισμού26 Σεπτεμβρίου 1916
Ημερομηνία διάλυσης14 Ιουνίου 1917
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚωνσταντίνος Α΄
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΕλευθέριος Βενιζέλος - Παύλος Κουντουριώτης - Παναγιώτης Δαγκλής (από 17 Σεπτεμβρίου)
Συνολικός αριθμός Μελών15
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμακυβέρνηση του Κινήματος Εθνικής Αμύνης
Ιστορία
Προηγούμενηκαμμία
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1917

Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ήταν προσωρινή κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου , αποκορύφωμα της περιόδου του Εθνικού Διχασμού που ήλεγχε το λεγόμενο Κράτος της Θεσσαλονίκης [1](τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και την Κρήτη).
Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε ήταν απόρροια του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης,(πραξικόπημα ενάντια στην Κυβέρνηση των Αθηνών) που εκδηλώθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1916.
Η κυβέρνηση αυτή, έπαψε την λειτουργία της μετά την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου, και την πρωθυπουργοποίηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην ενωμένη πλέον Ελλάδα, που σχημάτισε την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1917.

Σύνθεση της Κυβέρνησης


[2]

αντικαταστάθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1916 από τον Κωνσταντίνο Μηλιώτη Κομνηνό


Παραπομπές


Πηγές

Κατηγορίες: Ιστορία της Θεσσαλονίκης | Η Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο | Βενιζελισμός | Ελληνικές προσωρινές κυβερνήσεις | Εθνικός Διχασμός | 1916 | 1917


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:12:55 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.