Κροκύλειο ΦωκίδαςΚροκύλειο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΔήμοςΔήμος Δωρίδος
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦωκίδας
Υψόμετρο840
Πληθυσμός155 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΠαλαιοκάτουνο

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στον νομό Φωκίδας (επαρχία Δωρίδας) σε υψόμετρο 840 μέτρων. Έχει πληθυσμό 155 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Η παλαιά ονομασία του ήταν Παλαιοκάτουνο. Το χωριό βρίσκεται σε μια πλαγιά του Ξεροβουνίου με άφθονα νερά.

Στον Αβορίτη, οικισμό του Κροκυλείου, που τώρα είναι πλέον εγκαταλελειμμένος, γεννήθηκε το 1797 ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης. Προς τιμήν του διοργανώνονται στα μέσα του Αυγούστου συνήθως κάθε δεύτερης χρονιάς, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μακρυγιάννεια»[2]. Παλαιότερα το χωριό γιόρταζε στις 20 Ιουλίου, τον Προφήτη Ηλία κάνοντας πανηγύρι.

Στο Κροκύλειο επίσης γεννήθηκε το 1788, ο αγωνιστής του 1821, σφραγιδοφύλακας του Αλή Πασά και μετέπειτα πολιτικός, Αθανάσιος Λιδωρίκης.

Αποτελεί τέλος γενέτειρα και του Μίλτου Γ. Λιδωρίκη, θεατρικού συγγραφέα και πολιτικού[3].

Στο Κροκύλειο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαρία Πενταγιώτισσα, παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Αρμάο. Σύμφωνα με την παράδοση και την μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει στον οικογενειακό τάφο του Αρμάου, η Μαρία ήταν η πρώτη ενταφιασθείσα στο νεκροταφείο του χωριού, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του, το 1896.

Το χειμώνα του 1943-44 ο ραβίνος Αθηνών Ηλία Πινχά Μπαρζιλάι που αναζητείται από τους Γερμανούς, φυγαδεύεται από το ΕΑΜ και κρύβεται στο Κροκύλειο, μαζί με την οικογένειά του[4].

Σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα του χωριού είναι:

Το Κροκύλειο μετά τις αυτοδιοικητικές αλλαγές του Καλλικράτη ανήκει πλέον στο Δήμο Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι. Το κλίμα του είναι αρκετά ψυχρό, ενώ χιόνι και παγετός κατακλύζουν το χωριό κατά το χειμώνα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν, κυρίως, με την κτηνοτροφία, ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι δεν ήταν αρκετοί, με αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευσή τους, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία, κυρίως, του 1950.

Από τότε έως και σήμερα ο πληθυσμός του χωριού παραμένει μικρός.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. «Κροκύλειο Φωκίδας | Μακρυγιάννεια» . www.krokilio.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Μίλτος Γ. Λιδωρίκης (1872 - 1951)» . www.krokilio.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «ViewBlogArticle» . www.krokilio.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. «ViewBlogArticle» . www.krokilio.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. 
  6. «Μουσείο» . www.krokilio.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Κατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Δήμος Δωρίδος


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:00:47 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.