ΚρέουσαΜε το όνομα Κρέουσα αναφέρονται 4 διαφορετικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, τα παρακάτω:

  1. Ναϊάδα Νύμφη από τη Θεσσαλία, κόρη της Γαίας. Μαζί με τον ποτάμιο θεό Πηνειό η Κρέουσα γέννησε στις χαράδρες της Πίνδου τον βασιλιά των Λαπιθών, τον Υψέα, και τη Στίλβη.
  2. Κρέουσα της Αθήνας, κόρη του Ερεχθέως και της Πραξιθέας, σύζυγος του Ξούθου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ερεχθέα στη βασιλεία των Αθηνών. Σύμφωνα με την τραγωδία `Ιων του Ευριπίδη, στην οποία αποτελεί βασικό πρόσωπο, πριν από τον γάμο της η Κρέουσα είχε μείνει έγκυος από τον «Απόλλωνα Πατρώο» μέσα σε μια σπηλιά στους βόρειους πρόποδες της Ακροπόλεως. Εγκατέλειψε το βρέφος της, το οποίο παρέλαβε ο Ερμής και το πήγε στους Δελφούς, όπου το ανέθρεψε μία ιέρεια. Η Κρέουσα με τον Ξούθο όμως αργούσαν να αποκτήσουν παιδί, οπότε η Κρέουσα πήγε στους Δελφούς για να ρωτήσει τι θα έπρεπε να κάνει για να μείνει (και πάλι) έγκυος. Εκεί βρήκε και ανεγνώρισε τον γιο της, τον Ίωνα, που έμελλε να γίνει γενάρχης και επώνυμος ήρωας των Ιώνων. Στα επόμενα χρόνια, η Κρέουσα και ο Ξούθος έκαναν παιδιά, τον Δώρο και τον Αχαιό, που έγιναν οι γενάρχες και των άλλων ελληνικών φύλων, των Δωριέων και των Αχαιών. Ο Δώρος όμως σε άλλες εκδοχές είναι γιος του Έλληνα και της Ορσηίδας (όπως και ο Αίολος, ο γενάρχης των Αιολέων), ή του Απόλλωνα και της Φθίας. Αντιθέτως, ο συγγραφέας Υγίνος «πιστώνει» στην Κρέουσα ένα ακόμα παιδί, τον Κέφαλο, τον οποίο γέννησε από τον Ερμή.
  3. Κρέουσα της Κορίνθου, κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα. Αυτή η Κρέουσα είναι γνωστή και ως Γλαύκη (Απολλόδωρου). Στο ανάκτορο του Κρέοντα κατέφυγαν ο Ιάσονας και η Μήδεια. Με την πάροδο του χρόνου όμως (10 χρόνια) ο Ιάσονας άρχισε να βαριέται τη Μήδεια και να βλέπει την όμορφη και πολύ νεότερη Κρέουσα-Γλαύκη. Τελικώς τη μνηστεύθηκε (κατά μία εκδοχή και με την υποκίνηση του Κρέοντα). Η Μήδεια τότε, αφού μάταια προσπάθησε να πείσει τον Ιάσονα να της μείνει πιστός, θυμίζοντάς του τους όρκους πίστεως που της είχε δώσει και επικαλούμενη ως μάρτυρες τους ίδιους τους θεούς, εκδηλώθηκε ξανά ως μάγισσα: Απέστειλε ως γαμήλιο δώρο στην Κρέουσα ένα νυφικό χιτώνα, που μόλις τον φόρεσε πήρε φωτιά και την έκαψε ζωντανή. Το ίδιο έπαθε και ο πατέρας της, ο Κρέων, προσπαθώντας να τη βοηθήσει.
  4. Κρέουσα της Τροίας, κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης. Αυτή η Κρέουσα παντρεύτηκε τον δεύτερο εξάδελφό της Αινεία και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Ασκάνιο. Κατά την άλωση και πυρπόληση της Τροίας από τον στρατό του Αγαμέμνονα, τη διέσωσε αρπάζοντάς την η Αφροδίτη ή η Κυβέλη. Η Κρέουσα απεικονιζόταν κατά τον Παυσανία στον πίνακα της Άλωση της Τροίας που βρίσκονταν στην «Λέσχη των Κνιδίων», στους Δελφούς.

Δείτε επίσης


Πηγές


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Creusa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας | Τρώες | Ναϊάδες


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:48:45 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.