Κολοσσαί


(Ανακατεύθυνση από Κολοσσές)Κολοσσαί
Νόμισμα «ΚΟΛΟCΗΝΩΝ»
37°47′12″N 29°15′36″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Ντενιζλί
 Σχετικά πολυμέσα

Οι Κολοσσές ή Κολοσσαί («Αἱ Κολοσσαί») ήταν αρχαία πόλη της Φρυγίας, γνωστή από την εποχή του Ξενοφώντα, ο οποίος έγραψε τον 4ο αιώνα π. χ.  ότι οι Κολοσσαί ότι ήταν μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Φρυγίας[1]. Οι Κολοσσές είναι γνωστές και από την αρχή του χριστιανισμού από την Επιστολή προς Κολοσσαείς και καταστράφηκε από σεισμό την εποχή του αυτοκράτορα Νέρωνα. Οι Κολοσσοί βρίσκονται στην περιοχή της βυζαντινής πόλης Χώναι (της σύγχρονης Honaz), που ιδρύθηκε από πρόσφυγες των Κολοσσών, στον 8ο αιώνα.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Η τοποθεσία των Κολοσσών είναι σε λόφο 3 χλμ βόρεια της σημερινής πόλης Honaz (Χώναι) στις όχθες του ποταμού Λύκου (σημερινού Aksu Çayı), και δεν έχει ανασκαφεί. Η πόλη είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, από την «Επιστολή προς Κολοσσαείς» του απόστολου Παύλου στην Εκκλησία των Κολοσσών ( ).

Χτίστηκε πριν από τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ο αιώνα π.Χ.) και ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Ξενοφώντα, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Φρυγίας[1]. Ο Κύρος αφού έφυγε από τις Σάρδεις την άνοιξη του 401 π.Χ., πέρασε εκεί μια εβδομάδα με το στρατό του[2].

Στον 1ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα, καταστράφηκε από ένα σεισμό. Από τον 2ο αιώνα, η πόλη έχασε την σημασία της, εξαιτίας της εγγύτητας των πόλεων της Ιεράπολης και Λαοδικείας. Η περιοχή είναι εντελώς εγκαταλελειμμένη από τον 9ο αιώνα, δεδομένου ότι οι κάτοικοί της μετακινήθηκαν στην διπλανή πόλη Χώναι[1].

Το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ


Σε έναν ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ υπηρετούσε ο ευλαβής Άρχιππος, εγκρατής και ασκητικός. Οι ειδωλολάτρες από φθόνο θέλησαν να εκτρέψουν δύο ποτάμια εναντίον του ναού και του Αρχίππου, αλλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με θαυμαστό τρόπο παρενέβη και οι δύο ποταμοί "χωνεύθηκαν" χωρίς να βλαφτεί ο ναός και ο πιστός Άρχιππος. Γι' αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι. Η ανάμνηση του θαύματος εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.[3]

Εθνικόν


Οι καταγόμενοι από τις Κολοσσές ονομάζονταν «Κολλοσαείς» (από την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου), «Κολοσηνοί» (από επιγραφές σε νομίσματα).

Σημειώσεις και παραπομπές


  1. 1,0 1,1 1,2 «Colossae» . www.kultur.gov.tr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Ξενοφών, Ανάβασις διαβάστε online , 2
  3. Ορθόδοξος Συναξαριστής

Σχετικά λήμματα


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας | Φρυγία | Γεωγραφία της Βίβλου


Ημερομηνια: 28.03.2021 11:07:49 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.