Κλεομένης Γ΄ της Σπάρτης


(Ανακατεύθυνση από Κλεομένης_Γ΄)


Κλεομένης Γ΄
Νόμισμα που απεικονίζει τον Κλεομένη
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
30ός από τον οίκο των Αγιαδών
Περίοδος εξουσίας
235 π.Χ. - 222 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΛεωνίδας Β΄
ΔιάδοχοςΑγησίπολις Γ΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΑγιάδες
ΠατέραςΛεωνίδας Β΄
ΜητέραΚρατησίκλεια
Γέννηση260 π.Χ., Σπάρτη
Θάνατος219 π.Χ., Αλεξάνδρεια
ΣύζυγοςΑγιάτις
Επίγονοιανώνυμος γιος
ΜάχεςΚλεομένειος πόλεμος

Ο Κλεομένης Γ΄ (260 π.Χ. - 219 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από το 235 π.Χ. μέχρι το 222 π.Χ.

Γιος του βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα Β', πήρε το θρόνο όταν ο πατέρας του πέθανε το 235 π.Χ. Η σύζυγός του Αγιάτις τον μύησε στις μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο πρώτος σύζυγός της Άγις Δ' των Ευρυποντιδών. Συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις του Άγιδος Δ΄, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την Σπάρτη ως την μεγάλη δύναμη της Πελοποννήσου. Αναμόρφωσε τα συσσίτια και το στρατό, μοίρασε τη γη στους ακτήμονες Σπαρτιάτες και επανέφερε τον αυστηρό τρόπο ζωής των νέων. [1]

Εναντίον του συνασπίστηκαν το 229/228 οι δυνάμεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας και οι Μακεδόνες του Αντίγονου Γ' Δώσωνος. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, που είναι γνωστές ως Κλεομένειος πόλεμος, οι δυνάμεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας και των Μακεδόνων επικράτησαν στη μάχη της Σελλασίας το 222 π.Χ. Στη Σπάρτη επιβλήθηκε δημοκρατία ενώ ο Κλεομένης Γ' διέφυγε με τα παιδιά του στην Αλεξάνδρεια, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσει ο Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης να επαναφέρει το καθεστώς στη Σπάρτη. Όμως το 222 π.Χ. πέθανε ο Πτολεμαίος Γ' και ανέλαβε ο γιος του Πτολεμαίος Δ' Φιλοπάτωρ που τον περιόρισε στα ανάκτορα. Το 219 π.Χ. ο Κλεομένης Γ' αφού κατόρθωσε να ξεφύγει, ξεσήκωσε το λαό της Αλεξάνδρειας σε στάση αλλά δεν τον ακολούθησαν. Πριν να συλληφθεί προτίμησε την αυτοκτονία, ενώ ο Πτολεμαίος Δ' σκότωσε τα παιδιά του. Έτσι πέθανε ένας μεγάλος στρατηγός, μεταρρυθμιστής, που ένωσε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο. Λίγο πριν είχαν επικρατήσει οι αντιμακεδόνες φίλοι του στη Σπάρτη και μόλις έμαθαν το θάνατό του εξέλεξαν βασιλιά τον Αγησίπολη Γ' των Αγιδών, που επειδή ήταν νέος τον επιτρόπευσε ο Λυκούργος των Ευρυποντιδών. [1]

Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Βαγγέλης Δρακόπουλος, Γεωργία Ευθυμίου: Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Ιστορίας, Αρχαία Ελλάδα/Μέρος 2ο, Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, σ. 26.


Κατηγορίες: Βασιλείς της αρχαίας Σπάρτης


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:47:23 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.