ΚαρποκράτηςΚαρποκράτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Αλεξάνδρεια
Θάνατος138
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος (Ρωμαϊκή επαρχία)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος

Ο Καρποκράτης ήταν αλεξανδρινός καθηγητής φιλοσοφίας, γνωστικιστής-αντινομιστής που έζησε και έδρασε στις αρχές του 2ου αιώνα μετά Χριστόν.

Πίνακας περιεχομένων

Βίος


Δίδαξε στην Αλέξάνδρεια πλατωνική φιλοσοφία από την οποία και επηρεάστηκε. Παντρεύτηκε την Αλεξάνδρεια από τη Σάμη της Κεφαλονιάς κι απέκτησε ένα γιο, τον Επιφάνη,ο οποίος υπήρξε και συνεχιστής του. Για την ιστορικότητα του προσώπου του Καρποκράτη δεν λείπουν και οι αμφισβητήσεις: ο H Kraft διατύπωσε την υπόθεση σύμφωνα με την οποία «δεν υπήρξε γνωστικός με το όνομα Καρποκράτης,αλλά γνωστική σχολή που πήρε το όνομα του αιγυπτιακού θεού Harpocrate»[1]

Η διδασκαλία του


Ο αγέννητος θεός είναι ο δημιουργός του νοητού κόσμου, του αποτελούμενου από τους αγγέλους και τις ψυχές. Ο υλικός κόσμος δημιουργήθηκε από ορισμένους αγγέλους.

Ο άνθρωπος είναι δισυπόστατος: αποτελείται από το υλικό σώμα-φυλακή και την φυλακισμένη ψυχή. Τελικός σκοπός είναι η απελευθέρωσή της και η επάνοδός της στον Θεό. Ο Ιησούς δεν ήταν κάτι περισσότερο από έναν άνθρωπο, αλλά ο πιο δίκαιος από τους υπόλοιπους. Τα πάθη που ταλανίζουν τον άνθρωπο είναι δοσμένα με σκοπό την τιμωρία του. Η ψυχή του θυμάται όσα είχε δει στα πλαίσια της επικοινωνίας της με τον Θεό κατά την φάση της προΰπαρξής της. Προκειμένου να ξεφύγει βοηθείται από την απεσταλμένη θεία δύναμη κι ασκείται στα ιουδαϊκα ήθη. Τρία είναι τα σωτηριώδη μέσα: η πίστη, η αγάπη, η αμαρτία. Η τελευταία, μέσα από την συνεχή επίδοση σε γενετήσιες ηδονές συντελεί καίρια στην φθορά της φυλακής της ψυχής, δηλαδή του σώματος. Σε αντίθετη περίπτωση μετενσαρκώνονται.[2]

Παραπομπές


  1. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ.187
  2. Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.145

Πηγές

Κατηγορίες: Γνωστικισμός


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:51:56 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.