ΚαριμπούταςΚαριμπούτας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1350
Θάνατος1404
Χώρα πολιτογράφησηςΜεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑναστασία του Ρυαζάν
ΤέκναΦεντόρ Καριμπούταβιτς
Σιγισμούνδος Καρυμπουτάιτις
Ελένη Καριμπούτοβνα
Mary Koributovna
ΓονείςΑλγκίρντας και Ουλιάνα του Τβερ
ΑδέλφιαΑγριπίνα της Λιθουανίας
Αλεξάνδρα της Λιθουανίας
Λενγκβένις
Δημήτριος Α΄ Στάρσυ
Καριγκάιλα
Feodor Olgerdovich
Σβιτριγκάιλα
Βυγκάντας
Βλαντισλάβ Β΄ Γιαγκέλο
Σκιργκάιλα
Αντρέι του Πολότσκ
Ελένη της Λιθουανίας
Οικογένειαοίκος των Γκεντιμινιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Τσέρνιγοβ
 Σχετικά πολυμέσα

O Καριμπούτας, λιθουαν. Koribut, Korybut (μετά το 1350 - μετά το 1404) από τον Οίκο των Γιαγκελλόνων ήταν πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ-Σιβέρσκυι ως το 1393.

Βιογραφία


Ήταν γιος τού Αλγκίρντας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας και της Ουλιάνας των Ρουρικιδών, κόρης τού Αλεξάντρ πρίγκιπα τού Τβερ. Γεννήθηκε παγανιστής· π. το 1380 βαπτίστηκε Ορθόδοξος με το όνομα Δημήτριος και έγινε πρίγκιπας τού Νόνγκοροντ Σιβέρσκυι. Μερικές φορές αναφέρεται με το χριστιανικό και το σλαβικό όνομά του: Ντμίτρι Κόρυμπουτ.

Εμφανίζεται στην πολιτική κατά τον Λιθουανικό Πόλεμο (1381-84), όταν υποστήριξε τον αδελφό του Γιαγκιέλο εναντίον τού θείου τους Κεστούτις και τού γιού του Βυτάουτας. Το 1382 ο Καριμπούτας ξεκίνησε επανάσταση στο Νόβγκοροντ Σιβέρκυι, απασχολώντας τον στρατό τού Κεστούτις· έτσι ο Γιογκάιλα μπόρεσε να επιτεθεί στο ελαφρά φυλαγμένο Βίνιους, πρωτεύουσα τού μεγάλου δουκάτου. Ήταν μάρτυρας στη συνθήκη της Ντούμπυζα με τους Τεύτονες Ιππότες.

Για τις υπηρεσίες του αμείφθηκε με τις ιδιοκτησίες τού Ναβαχρουντάκ και της Λίντα. Ο Καριμπούτας συνέχισε την υποστήριξή του προς τον Γιαγκιέλο: ήταν μάρτυρας στην Ένωση τού Κρέβο και πολέμησε στον Λιθουανικό εμφύλιο πόλεμο (1389-92). Έπειτα από τη Συμφωνία τού Οστρόβ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία τού εξαδέλφου του Βυτάουτας και το 1393 στη μάχη κοντά στη Λίντα, ηττήθηκε από αυτόν. Φυλακίστηκε και απογυμνώθηκε από τις ιδιοκτησίες του. Όμως σύντομα ελευθερώθηκε και τού δόθηκαν τρεις περιοχές. Το Νόβγκοροντ Σιβέρσκυι δόθηκε στον Φεντόρ, γιο τού θείου του Λιουμπάρτας.

Εμφανίζεται για τελευταία φορά σε γραπτή πηγή το 1404 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκστρατείας, που διεξήγε ο Βυτάουτας εναντίον τού πριγκιπάτου τού Σμολένσκ.

Οικογένεια


Νυμφεύτηκε την Αναστασία, κόρη τού Ολέγκ Β΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Ρυαζάν και είχε τέκνα:

Απόγονοί του εξ αρρενογονίας είναι οι πριγκιπικοί Οίκοι Ζμπαράσκι, Βισνιοβιέτσκι, Βορονιέτσκι και Νιεσβίτσκι. Ο Μιχαήλ Κορύμπουτ Βισνιοβιέτσκι της Πολωνίας & μέγας δούκας της Λιθουανίας (1669-73) πρόσθεσε το Κορύμπουτ στο όνομά του για να προβάλλει την καταγωγή του από αυτόν.

ΠηγέςΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kaributas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Οίκος των Γιαγκελλόνων


Ημερομηνια: 28.03.2021 04:40:36 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.