ΚαμπέτσεΚαμπέτσε

Σημαία

Έμβλημα
18°50′11″N 90°24′12″W
ΧώραΜεξικό
Διοικητική υπαγωγήΜεξικό
Ίδρυση1858
Έκταση57 507 km²
Ταχ. κωδ.24
Τηλ. κωδ.982, 938, 996, 981, 913 και 983
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Το Καμπέτσε (ισπανικά: Campeche, επίσημα Estado Libre y Soberano de Campeche) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Διαιρείται σε 11 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαν Φρανσίσκο ντε Καμπέτσε, το οποίο το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 822.441 κατοίκους (30η πολυπληθέστερη).

Το Καμπέτσε έχει έκταση 57.924 χλμ² (17η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Μεξικό, στο δυτικό άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν. Η πολιτεία συνορεύει στα βορειοανατολικά με το Γιουκατάν, στα ανατολικά με την Κιντάνα Ρόο και το Ταμπάσκο στα δυτικά. Συνορεύει στα νότια με τη Γουατεμάλα, ενώ συμπεριλαμβανομένης μιας έκτασης που διεκδικείται από τη Κιντάνα Ρόο συνορεύει και με το Μπελίζ. Στα δυτικά βρέχεται από το Κόλπο του Μεξικού.

Οι Ισπανοί ξεκινώντας την κατάκτηση του Γιουκατάν το 1540 ίδρυσαν το Σαν Φρανσίσκο ντε Καμπέτσε, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό. Το Καμπέτσε έχασε την εξέχουσα θέση του μετά την απελευθέρωση του Μεξικού και παρέμεινε μέρος της πολιτείας του Γιουκάταν μέχρι το 1863, όταν οι δύο πολιτείες διαιρέθηκαν εξαιτίας προστριβών ανάμεσα στο Σαν Φρανσίσκο ντε Καμπέτσε και τη Μέριδα. Κοντά στις ακτές του Καμπέτσε ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να γίνει ξανά σημαντικό οικονομικό κέντρο. Στη πολιτεία βρίσκονται επίσης σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι των Μάγια.


Κατηγορίες: Πολιτείες του Μεξικού


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:34:50 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.