Καθεδρικός ΝαόςΟ καθεδρικός ναός είναι ο κεντρικός ναός μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου της περιοχής[1][2]. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "καθέδρα" που αποτελεί σύντμηση των λέξεων κάτω+έδρα[3]. Οι Καθεδρικοί Ναοί είναι συνήθως μεγαλοπρεπείς κατασκευές που έχουν κτιστεί κυρίως στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και κατέχουν δεσπόζουσα θέση μεταξύ των άλλων κτισμάτων, με αποτέλεσμα να είναι ορατοί από παντού.

Αρχιτεκτονική


Καθεδρικοί ναοί υπάρχουν στα βασικά δόγματα της Χριστιανικής θρησκείας. Αναλόγως με την περιοχή και το δόγμα στο οποίο απευθύνονται, έχουν κτιστεί στους ανάλογους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατά τους πρώτους αιώνες της Χριστιανικής θρησκείας οι Καθεδρικοί Ναοί κτίζονταν σε ρυθμό βασιλικής, τρίκλιτης αρχικά και κατόπιν και πεντάκλιτης.

Με το πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εξέλιξη της ναοδομίας, συναντούμε στην Ανατολική εκκλησία το ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον καθεδρικό Ναό "της του Θεού Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιθέτως στη Δυτική χριστιανική εκκλησία αυτός ο αρχιτεκτονικός ρυθμός δεν απαντάται ιδιαίτερα συχνά. Έτσι οι περισσότεροι καθεδρικοί ναοί στη δυτική εκκλησία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα κτίστηκαν σε διάφορους ρυθμούς που αποτελούσαν την εξέλιξη του ρυθμού της βασιλικής. Έτσι συναντούμε καθεδρικούς Ρωμανικού ρυθμού, γοτθικού, νεογοτθικού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης όμως χτίστηκαν καθεδρικοί ναοί σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παραπομπές


  1. New Standard Encyclopedia, 1992 by Standard Educational Corporation, Chicago, Illinois; page B-262c
  2. «cathedral» . Dictionary.com. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2015. 
  3. Shorter Oxford English Dictionary, ISBN 0-19-860575-7

Κατηγορίες: Καθεδρικοί ναοί


Ημερομηνια: 28.03.2021 08:06:53 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.