ΚάντριΚάντρι (country)
Τόπος γέννησης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μουσικά όργανα: Ακουστική κιθάρα, μπάντζο, βιολί, φυσαρμόνικα.
Συναφή Είδη: μπλούγκρας, μπλουζ, ρυθμ εν μπλουζ
Μουσικοί: Τζόνι Κας, Χανκ Γουίλιαμς, Μάρτι Ρόμπινς, Γουέιλον Τζένινγκς, Χανκ Γουίλιαμς Τζούνιορ, Χανκ Γουίλιαμς ο Τρίτος, Γουίλι Νέλσον, Χανκ Τόμπσον, Έλβις Πρίσλεϊ, Τζον Ντένβερ, Κένι Ρότζερς, Τσάρλι Ντάνιελς
Είδη
Χόνκι τονκ, Ήχος του Νάσβιλ, Ήχος του Μπέικερσφιλντ, Γουέστερν σουίνγκ

Η κάντρι ή κάντρυ (αγγλ. country, ελλ. επαρχιώτικη) είναι είδος αμερικάνικης λαϊκής μουσικής που ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές των νοτίων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη δεκαετία του 1920[1]. Οι ρίζες της βρίσκονται στην παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας, Σκωτίας και Αγγλίας. Η κάντρι αποτελείται συχνά από μπαλάντες και χορευτικά κομμάτια με γενικά απλές φόρμες και αρμονίες, σε ρυθμό 2/4 ή 4/4, που ως επί το πλείστον συνοδεύονται από έγχορδα όργανα όπως το μπάντζο, η ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα, το βιολί και η φυσαρμόνικα[2][3].

Ο όρος «κάντρι» απέκτησε δημοτικότητα στη δεκαετία του 1940 κατά τη διάρκεια της οποίας ο όρος αυτός προτιμήθηκε του προηγουμένου «χιλμπίλι» (hillbilly) που χρησιμοποιείται ενίοτε υποτιμητικά. Σήμερα, με τον όρο κάντρι περιγράφονται πολλά διαφορετικά στυλ. Το 2009 η κάντρι ήταν το πιο δημοφιλές είδος μουσικής κατά τη βραδυνή ραδιοφωνική ώρα αιχμής και το δεύτερο πιο δημοφιλές κατά την πρωινή ραδιοφωνική ώρα αιχμής στις Ηνωμένες Πολιτείες[4].

Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κάντρι είναι ο Τζίμι Ρότζερς (Jimmie Rodgers), ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες του είδους, η Πάτσυ Μοντάνα (Patsy Montana), η πρώτη γυναίκα μουσικός της κάντρι που πούλησε 1 εκατομμύριο δίσκους, ο Τζόνι Κας (Johnny Cash), ένας από τους πιο σημαίνοντες και δημοφιλείς τραγουδιστές της κάντρι όλων των εποχών, και η Ντότι Γουέστ (Dottie West) μια από τις πιο πρωτοπόρες αλλά και αμφιλεγόμενες γυναίκες τραγουδοποιούς του είδους. Επίσης, ζωντανός θρύλος της μουσικής αυτής είναι ο Γουίλι Νέλσον (Willie Nelson, γένν. 1933), ο οποίος συνεχίζει να είναι ενεργός ακόμα και στα 84 χρόνια του. Άλλος σημαντικός εκπρόσωπος υπήρξε ο Χανκ Γουίλιαμς ο πρεσβύτερος (Hank Williams Sr., 1923–1953), ο οποίος αν και πέθανε μόλις στην ηλικία των 29 ετών πρόλαβε να αφήσει σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους καλλιτέχνες του είδους. Charley Pride (Τσάρλεϊ Πράίντε)[5]

Παραπομπές


  1. Richard A. Peterson (15 Δεκεμβρίου 1999). Creating Country Music: Fabricating Authenticity. University of Chicago Press. σελ. 9. ISBN 978-0-226-66285-5. 
  2. «Country music - Definition» . Oxford Dictionaries. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2011. 
  3. Don Cusic (2008), Discovering Country Music, Praeger, σελ. 3
  4. ARRP Bulletin. Vol. 53 No 1. "50 Minutes on the Road. Betsy Tower. p. 50. Commuting in America III and Arbitron.
  5. «Πέθανε ο Charley Pride - Ο πρώτος μαύρος σούπερ σταρ της country μουσικής» . LiFO. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. Κατηγορίες: Μουσικά είδη


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:35:36 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.