Ιωήλ ΓιαννακόπουλοςΙωήλ Γιαννακόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1901
Μαθία Μεσσηνίας
Θάνατος23  Δεκεμβρίου 1966
Καλαμάτα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταορθόδοξος ιερέας
συγγραφέας
μοναχός

Ο Ιωήλ Γιαννακόπουλος (Μαθία Μεσσηνίας, 1901 - Καλαμάτα, 1966) ήταν ορθόδοξος μοναχός, ιερέας και συγγραφέας.

Πίνακας περιεχομένων

Τα πρώτα χρόνια


Γεννήθηκε στο χωριό Μαθία της Μεσσηνίας το 1901. Ήταν ένα από τα εννιά παιδιά του Νικολάου και της Αναστασίας Γιαννακοπούλου. Οικογενειακές ανάγκες έφεραν την οικογένεια στην Καλαμάτα, όπου ο μικρός Φώτιος (αυτό ήταν το βαφτιστικό του όνομα) τελείωσε το Δημοτικό και το οκτατάξιο, τότε, Γυμνάσιο.

Ήταν περίπου 12 ετών, όταν μια τυφλή γριά στην Καλαμάτα παρακαλούσε τα παιδιά της παρέας του να τη βοηθήσουν να πάει στο ασκηταριό του π. Ηλία Παναγουλάκη. Κανείς άλλος δεν θέλησε να αφήσει το παιχνίδι πλην του μικρού Φώτη, ο οποίος την πήρε από το χέρι και εκείνη του έλεγε πού να την πάει. Σε αυτήν την απρόσμενη και περίεργη συνάντηση, η γαλήνια όψη και ο δυναμικός λόγος του π. Ηλία Παναγουλάκη γοήτευσαν τον μικρό Φώτιο, ο οποίος από τότε έγινε μαθητής του. Σε όλη του τη ζωή ο π. Ιωήλ έλεγε: «Τί παράξενα, τί μυστήρια, που ενεργεί ο Θεός! Εμένα στο Φως με οδήγησε μια γριά τυφλή!» [1]

Σε ηλικία 23 ετών έγινε μοναχός στην Ιερά μονή Βελανιδίας Μεσσηνίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1924 ο τότε μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος Σακελλαρόπουλος τον χειροτόνησε διάκονο και στις 6 Ιανουαρίου 1929, σε ηλικία 28 ετών, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.[2]

Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης


Περί το 1925 διορίσθηκε ως καθηγητής θεολόγος στο Σχολαρχείο Μεθώνης. Λόγω της αυστηρότατης νηστείας και του ασκητικού τρόπου διαβίωσής του η υγεία του κάμφθηκε και κτυπήθηκε από τη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση. Δεν θέλησε να προκαλέσει την κοινότητα που ζούσε και έφυγε από το σχολείο και πήγε στην Καβάλα. Μετά από θεραπεία γιατρεύτηκε τελείως από τη φυματίωση.[3]

Ιερέας στην Καλαμάτα


Το 1938 ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κάλεσε τον Ιωήλ στο επιτελείο του. Με μια αδαμάντινη συνέπεια και χωρίς συμβιβασμούς ο π. Ιωήλ υπηρέτησε και από τη θέση αυτή το θέλημα του Θεού. Το 1941, το περιβάλλον του νέου αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού τον έκανε να υποβάλει την παραίτησή του και να επανέλθει στην Καλαμάτα.[4] Το 1942 τοποθετήθηκε, από τον τότε μητροπολίτη Μεσσηνίας Πολύκαρπο, στην ενορία του Αγίου Νικολάου της Καλαμάτας. Για να μην προκαλέσει όμως πρόβλημα στον εφημέριο του ναού, υπέβαλε την παραίτησή του και ζήτησε να περιοριστεί στο άσημο και φτωχό παρεκκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών, μετόχι της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς. Ίδρυσε το Ησυχαστήριο του Προφήτου Ιωήλ στην Καλαμάτα.

Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 1966 στην Καλαμάτα και ενταφιάστηκε την επομένη στο Ησυχαστήριο του Προφήτου Ιωήλ, που ο ίδιος ίδρυσε.[5]

Συγγραφικό έργο


Ο Ιωήλ Γιαννακόπουλος, με τιτάνιο αγώνα, ακατάβλητη θέληση και θείο φωτισμό, κατάφερε να υπομνηματίσει όλα τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, σε 26 τόμους, αρχίζοντας από τη Γένεση και καταλήγοντας στη Σοφία Σειράχ. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε, το 1965, από την Ακαδημία Αθηνών. Έκανε, επίσης, αναλύσεις κειμένων στην Καινή Διαθήκη. Μερικά από τα έργα του είναι:

Βιβλιογραφικές Παραπομπές


  1. Βλ. Μητροπολίτου Μελετίου, Ο πατήρ Ιωήλ Γιαννακόπουλος, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα, 1994, σελ. 12-13.
  2. Βλ. Μητροπολίτου Μελετίου, Ο πατήρ Ιωήλ Γιαννακόπουλος, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα, 1994, σελ. 24-26.
  3. Βλ. Μητροπολίτου Μελετίου, Ο πατήρ Ιωήλ Γιαννακόπουλος, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα 1994.
  4. Βλ. Μητροπολίτου Μελετίου, Ο πατήρ Ιωήλ, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα, 1994, σελ. 39-40.
  5. Βλ. περιοδικό Διδαχή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, τεύχος 219, του 1967. Το κείμενο αναπαράγεται σε ιστοσελίδα του Ιωάννη Π. Μπουγά, (πρόσβαση 24.12.2019).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Έλληνες εκκλησιαστικοί συγγραφείς | Έλληνες συγγραφείς | Έλληνες μεταφραστές | Έλληνες κληρικοί | Έλληνες θεολόγοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:57:46 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.