Ιωάννης ΜπούτοςΙωάννης Μπούτος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜελιγαλάς
ΕθνικότηταΈλληνες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕθνική Ριζοσπαστική Ένωσις, Νέα Δημοκρατία, Κόμμα Φιλελευθέρων και Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Οικονομικών της Ελλάδας (1977–1978)
Υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας
Υπουργός Εμπορίου της Ελλάδας
Υπουργός Συντονισμού της Ελλάδας
μέλος της Βουλής των Ελλήνων
Ευρωβουλευτής (1984–1989, Ελλάδα)[1]

Ο Ιωάννης Μπούτος (Μάιος 1925 - 8 Ιουλίου 2004), του Περικλή, ήταν Έλληνας δικηγόρος, οικονομολόγος και πολιτικός, βουλευτής Μεσσηνίας, πολλές φορές υπουργός σε σημαντικά υπουργεία και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ανήκε σε πολιτική οικογένεια της Πελοποννήσου και ήταν ο πέμπτος Μπούτος που έγινε βουλευτής. Μεταπολιτευτικά προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την απόφασή του να στηρίξει τον Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, το 1989 αν και ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος και υπουργός της Δεξιάς.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας τον Μάιο του 1925 και ήταν γιος του Περικλή Μπούτου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο LSE.

Παιδιά του είναι ο Περικλής Μπούτος, πρέσβης, και ο Πέτρος Μπούτος. Ο δεύτερος γιος του, Βασίλειος Μπούτος απεβίωσε προ ολίγων ετών.

Πολιτική σταδιοδρομία


Το 1950 κατήλθε την πολιτική συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με το Κόμμα των Φιλελευθέρων σε ηλικία 25 ετών. Επανεξελέγη το 1956 με το ίδιο κόμμα και αργότερα συμμετέχοντας στο κόμμα της καραμανλικής ΕΡΕ επανεξελέγη το 1961, 1963 και 1964.

Υπουργοποιήσεις

Πριν από τη Δικτατορία είχε διατελέσει υφυπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1961 έως το 1963 καθώς και στην κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου το 1967. Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974 ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Στη συνέχεια πολιτεύτηκε με τη ΝΔ όπου επανεκλεγείς βουλευτής Μεσσηνίας ανέλαβε κατά σειρά: υπουργός Εμπορίου (1974-1975), υπουργός αναπληρωτής Συντονισμού και Προγραμματισμού (1975-1976) και υπουργός Γεωργίας (1976-1977). Μετά τις εκλογές του 1977 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών (1977-1978), υπουργός Γεωργίας (1978-1980) και Συντονισμού (Μάιος-Οκτώβριος 1980). Επανεξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία το 1981 και το 1985.[2]

Πέρασμα στο ΠΑΣΟΚ

Μετά το Σεπτέμβριο του 1984 και την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Μπούτος βρισκόταν σε συνεχή αντιδικία με τα ηγετικά κλιμάκια της Ρηγίλλης. Το καλοκαίρι του 1989 πήρε ανοιχτά το μέρος του Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή αθλιότητα και ιταμότητα» τις κατηγορίες εναντίον του για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Υπήρχαν και άλλα στελέχη της ΝΔ που τότε πήραν αποστάσεις από την απόφαση της ηγεσίας Μητσοτάκη να ποινικοποιήσει την υπόθεση Κοσκωτά (όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης) αλλά κανείς που τόσο ανοιχτά να υπερασπίσει τον παραδοσιακό εχθρό της Δεξιάς παράταξης.

Τον Οκτώβριο του 1989 πέρασε και επίσημα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην οποία συμμετείχαν και προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Μανώλης Γλέζος, και ο Αντώνης Μπριλλάκης. Στη δήλωση προσχώρησής του στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε: ««Βάφτισαν την ακυβερνησία εκσυγχρονισμό και τη συναλλαγή συναίνεση. Το ότι η ηγεσία της παραδοσιακής Αριστεράς συνέπραξε με την ηγεσία της Δεξιάς στο εγχείρημα αυτό, πρέπει να αποδοθεί στην ιστορική της παθογένεια και στην αθεράπευτη αμηχανία της απέναντι στο φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου. Υποτροπιά­ζει κάνοντας το “τι Παπάγος, τι Πλαστήρας”, “ναι στον Μητσοτάκη - όχι στον Ανδρέα”. Επέλεξα τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή μου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με νηφαλιότητα, και πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών.»[3]

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1989 και το 1990.[4] Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1993 ο Ιωάννης Μπούτος διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως τελικά ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και πολύ στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου Αντώνη Λιβάνη λόγω της πολιτικής της Τράπεζας, και έτσι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Δεκέμβριο του 1994. Τον αντικατέστησε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο Ιωάννης Μπούτος ήταν μόνιμος κάτοικος Παλαιού Ψυχικού (Αθήνα). Πέθανε από ανακοπή της καρδιάς στις 8 Ιουλίου 2004.[5]

Λίστα Λαγκάρντ

Στις 12 Απριλίου 2014 δημοσιεύτηκε πως οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έπειτα από διεξοδική έρευνα στη λίστα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη (λίστα Λαγκάρντ), ισχυρίζονται ότι ο Ιωάννης Μπούτος, και η σύζυγός του Μαίρη, είχαν αποκρύψει έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το ποσό των 3.700.000 ευρώ. Όμως ερωτήματα για την έρευνα του ΣΔΟΕ προκαλεί το γεγονός ότι ο λογαριασμός τους στη λίστα την εποχή που είχε δημοσιευθεί (2007), ήταν μηδενικός χωρίς κανένα ποσό. Επειδή τόσο ο Ιωάννης Μπούτος όσο και η σύζυγός του έχουν αποβιώσει, οι κληρονόμοι του ζεύγους θα καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμο, αν τελικά τεκμηριωθεί ότι υπήρξε φοροδιαφυγή.[6][7].

Καμία κατηγορία τελικά δεν αποδείχθηκε.

Πηγές


Παραπομπές

Κατηγορίες: Έλληνες δικηγόροι | Βουλευτές εκλεγμένοι με το κόμμα των Φιλελευθέρων | Βουλευτές εκλεγμένοι με την ΕΡΕ | Βουλευτές εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία | Έλληνες υπουργοί Συντονισμού | Έλληνες υπουργοί Εμπορίου | Έλληνες υπουργοί Γεωργίας | Έλληνες υπουργοί Οικονομικών | Έλληνες αναπληρωτές υπουργοί Συντονισμού και Προγραμματισμού | Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος | Έλληνες υφυπουργοί Συντονισμού | Έλληνες υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ | Ευρωβουλευτές της Ελλάδας εκλεγμένοι την περίοδο 1984-1989


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:56:37 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.