Ιωάννης Β΄ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου


(Ανακατεύθυνση από Ιωάννης_Β΄_του_Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάντερσλεβ)


Ιωάννης ο Πρεσβύτερος
Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου
Περίοδος1533 - 1580
Γέννηση29 Ιουνίου 1521
Χάδερσλεου, Δανία
Θάνατος1 Οκτωβρίου 1580 (59 ετών)
Χάδερσλεου, Δανία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Σλέσβιχ
ΟίκοςΟίκος του Όλντενμπουργκ
ΠατέραςΦρειδερίκος Α΄ της Δανίας
ΜητέραΣοφία της Πομερανίας
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης της Δανίας ή Ιωάννης ο Πρεσβύτερος (Hans den Ældre, 29 Ιουνίου 1521 - 1 Οκτωβρίου 1580) ήταν ο μοναδικός δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Χάδερσλεου. Προερχόταν από τον Οίκο του Όλντενμπουργκ και ήταν δούκας του Σλέσβιχ & Χόλσταϊν (1544-80) μαζί με τους αδελφούς του Χριστιανό Γ΄ και Αδόλφο. Έδρα του ήταν το Χάδερσλεου.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Γεννήθηκε στο Χάδερσλεου και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου Α΄ της Δανίας και της Σοφίας των Γκρίφφινς, κόρη του Μπογκισλάβ Α΄ της Πομερανίας. Ήταν ανιψιός του Ιωάννη της Δανίας, Νορβηγίας & Σουηδίας και (ως Ιωάννη Α΄) δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έτσι ο Ιωάννης αριθμείται ως Β΄. Ήταν θείος του Ιωάννη Β΄ του νεότερου, δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ.

Του έδωσαν επιμελημένη παιδεία και πέρασε μερικά έτη στην Αυλή του Αλβέρτου των Χοεντσόλερν, δούκα της Πρωσίας, συζύγου της ετεροθαλούς αδελφής του Δωροθέας, στο Κένιγκσμπεργκ. Η περιοχή ήταν ένα φέουδο της Πολωνίας, αλλά είχε εκσυγχρονιστεί από το Τάγμα των Τευτόνων της Πρωσίας με επιτυχία. Αυτή ήταν μία καθοριστική επίδραση στον Ιωάννη Β΄ για την κατανόηση της πολιτικής και της διοίκησης.

Δούκας του Σλέσβιχ & Χόλσταϊν

Από το 1544 κυβερνούσε τα δουκάτα Σλέσβιχ & Χόλσταϊν μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Χριστιανό Γ΄ της Δανίας και με τον μικρότερο αδελφό του Αδόλφο. Διέμενε στο κάστρο Χάδερσλεου και αργότερα έκτισε το μεγαλοπρεπές κάστρο Χάνσμποργκ σε αναγεννησιακό ρυθμό στα ανατολικά της πόλης.

Η περιοχή του περιλάμβανε την κομητεία Χάδερσλεου, τις νήσους Νόρντστραντ και Φέμαρν (του Σλέσβιχ) και το Ρέντσμπουργκ (του Χόλσταϊν). Ακολούθησε τη Μεταρρύθμιση και ίδρυσε μερικά ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας και εκπαίδευσης. Αξιομνημόνευτο είναι το Νοσοκομείο δούκας Ιωάννης στο Χάδερσλεου. Εισήγαγε πολλές μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα και θεωρείτο ως ένας ακριβοδίκαιος νομοθέτης.

Η επικράτειά του περιλάμβανε την πιο ευάλωτη από τη θάλασσα ακτή, έτσι προγραμμάτισε εργασίες προστασίας από τη θάλασσα. Η ακτογραμμή είχε βαθείς κόλπους και ο Ιωάννης Β΄ κατασκεύασε αναχώματα και αποστραγγίσεις, ώστε ανακτήθηκε γη. Η περιοχή Ντίτμαρσεν, που κατοικείτο από ανεξάρτητους φεουδαλικά αγρότες, κατακτήθηκε από τους τρεις δούκες, που τη διένειμαν μεταξύ τους.

Απεβίωσε το 1580 στο κάστρο Χάνσμποργκ σε ηλικία 59 ετών, άγαμος. Την περιοχή του μοίρασαν μεταξύ τους ο Φρειδερίκος Β΄ της Δανίας (γιος του Χριστιανού Γ΄) και ο Αδόλφος.

Υστεροφημία

Ήταν ο μόνος δούκας που κατοίκησε στο Χάδερσλεου και μερίμνησε για την πόλη. Οι κάτοικοι κρατούν την ανάμνησή του και τον θεωρούν προστάτη της πόλης τους. Εκτός από το νοσοκομείο, η ετήσια εορτή της πόλης το καλοκαίρι φέρει το όνομα εορτή τού δούκα Χανς και η τοπική ζυθοποιΐα έχει μια μπύρα, που φέρει το όνομά του. Όλη η νομοθεσία του εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο Οι αποφάσεις του Χάνσμποργκ.

Πηγές

Κατηγορίες: Οίκος του Όλντενμπουργκ


Ημερομηνια: 28.03.2021 02:16:33 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.